Astazi am ales:

Oua Benedict


Eu si micul dejun suntem prieteni foarte buni :) As putea rata sau sari orice alta masa sau gustare de peste zi, da fara micul dejun simt ca nu functionez asa cum trebuie! Probabil este un obicei cu care am ramas de mici: micul dejun era pregatit in fiecare dimineata, cand ne trezeam pentru scoala si buni sau mama ne asteptau in bucatarie sa mancam impreuna inainte de a pleca fiecare la trebusoara lui, unii la birou, altii la scoala :) Cand eram mica, mancarea mea preferata la micul dejun era salata de vinete cu ceai de menta sau paine cu unt si conopida murata (pana in ziua de azi, de fiecare data cand deschid un borcan de conopida murata imi amintesc diminetile frumoase alaturi de cei dragi). Fratele meu insa, avea alt “feng-shui” – nicio dimineata nu era perfecta pentru el daca micul dejun nu continea oua, sub orice forma, numai oua sa fie: fierte, papara (adica oua jumari, cum ii spunem noi la Cluj), ochiuri. Era atat de impatimit dupa oua (si este si acum) incat mama ajunsese sa le numere in cofraj ca sa fie sigura ca nu mananca pe ascuns! Chiar si acum, mare fiind, a ramas singur acasa cateva zile si mama spune “sa il chemi sa manance la tine, ca asta e in stare sa manance un cofraj de oua pe saptmana!” :)

Asa ca, fotografia postata de Laura pe Facebook cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, m-a dus cu gandul direct la fratele meu mai mare si m-am gandit “no, asta ar fi micul dejun perfect pentru el – Oua Benedict!” Ce sunt ouale astea Benedict pe care le vedem in meniurile de breakfast din restaurante, bistro-uri si cafenele? Sunt un preparat extraodinar de gustos – o briosa englezeasca, felii de sunca, ou posat si un foarte fin sos olandez care completeaza totul! Noi vom merge azi pe o varianta mai simpla a sosului olandez, pentru ca da, trebuie sa recunosc, este un sos pretentios, care are sanse foarte mari sa se taie foarte repede si nu as vrea deloc-deloc sa va temeti sa incercati reteta de Oua Benedict din cauza lui! Asa ca vom face o varianta foarte simpla de olandez, care nu presupune bain-marie (adica fierbere la abur) si nici sa amestecati in continuu cu telul pana nu va mai simtiti pretioasele manute, pentru ca se face foarte rapid, in mai putin de 5 minute, folosind blenderul!

Vedeti cate lucruri faine invatam impreuna datorita conceptului #HaiSaMancamImpreuna? Voi puneti fotografii cu mancarea voastra preferata sau o reteta pe care doriti sa o invatati pe Facebook sau Instagram folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna si eu aflu reteta din spatele fotografiei si vi-o arat pe blog, in sectiunea Din poza in farfurie! Astept in continuare pozele voastre si tare m-as bucura sa fie cat mai multe si mai variate, pentru ca, pana si cea mai priceputa gospodina are nevoie de inspiratie in bucatarie! 

INGREDIENTE

 

Punem toate ingredientele in masina de paine si alegem functia pentru aluat, apoi...asteptam :) De ce e ideala masina de paine pentru reteta aceasta (si nu numai)? Pentru ca framanta foarte bine aluatul, il si dospeste si astfel, in aproximativ o ora si jumatate avem aluatul gata! Daca nu aveti masina de paine, puneti toate ingredientele intr-un bol incapator si framantati pana aveti un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Il mutati apoi intr-un bol curat uns cu putin ulei, il acoperiti cu un prosop si il lasati sa dospeasca o ora si jumatate intr-un loc caldut. Dupa ce aluatul e gata, il mutam pe planseta tapetata cu faina de malai, intindem o foaie de cca 2 cm grosime si taiem cercuri de 8-10 cm diametru. Punem briosele in tava, pe hartie de copt, la distanta una de cealalta si le lasam sa dospeasca alte 30 min. Dupa aceea, intr-o tigaie teflonata, fara adaos de grasime, le rumenim 2-3 minute pe fricare parte, astfel incat sa faca o crusta foarte tare. Asta ne ajuta ca briosele sa fie crocante si sa faca acea crusta specifica lor. Le mutam apoi inapoi in tava si le coacem 20-22 minute in cuptorul incins la 180°C pana sunt frumos crescute si rumenite.

 

Pentru sosul olndez facut in blender, avem in primul rand nevoie de un blender, ca si cel pe care il folosim pentru shake-uri. Punem galbenusurile, zeama de lamaie, sare si piper in blender si il pornim la viteza maxima, cateva secunde. Turnam apoi in fir subtire untul, pe care trebuie sa il topim pana este fierbite si aburind. Untul trebuie turnat foarte incet si cu mixerul pornit, pentru ca emusia specifica sosului olandez sa se intample. Cand terminam de turnat untul, sossul ar trebui sa fie gata, foarte bine legat si perfect pentru ouale Benedict!

 

Pentru oua posate avem nevoie de oua, bineinteles! Punem un vas cu apa la fiert, cu putina sare si otet (la 1 litru de apa punem cca 50ml de otet). Cand apa fierbe, facem un vartej in mijloc, folosind o forculita si, exact in mijlocul vartejului punem oul, pe care il punem intr-un bol. Fierbem oul 2 minute, apoi il scoatem folosind o spumiera. Este foarte important ca ouale sa fie foarte proaspete, atunci albusul este mult mai vascos si sta lipit de galbenus, iar oul posat va arata minunat!

 

Inainte sa strigam #HaiSaMancamImpreuna si sa ii chemam pe toti ce dragi la micul dejun, trebuie sa si asamblam ouale Benedict: taiem fiecare briosa pe jumatate, punem o felie de sunca, un ou posat si deasupra o lingura buna de sos olandez. Abia apoi putem sa ne bucuram toti impreuna de prima masa a zilei! :)

 

 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament