Astazi am ales:

Placinte cu varza


Daca in fiecare familie exista un expert pe o anumita reteta – tata face friptura cea mai buna, mama face prajitura cea mai cea – in familia noastra exista o singura regina a placintelor, singura care stie reteta secreta, care ii iese perfect de fiecare data – Buni Sia si placintele ei mi-au marcat copilaria si, chiar si acum, cand gatesc de ani buni si am incercat sute de retete, tot ea face placintele cele mai bune din lume! Pentru Buni nu prea exista cantitati, totul este “dupa ochi”, “cat incape”, “cum il simti la mana”, dar manutele ei au peste 60 de ani de experienta in “placintarit”, deci am incredere maxima in ea! Eu am cantarit insa totul si azi va aduc reteta noastra de placinte cu varza, inspirata de fotografia postata de Denisa pentru #HaiSaMancamImpreuna :)

INGREDIENTE

Mai intai frecam drojdia cu zaharul, pana avem o pasta. Da, stiu ca pare imposibil, dar va promit ca daca amestecati cubuletul de drojdie cu zaharul si frecati bine cu o lingura de lemn, veti avea o pasta :) Punem 2-3 linguri de lapte si o lingura de faina, amestecam bine si lasam sa creasca 10-15 minute sau pana incepe sa dospeasca. Daca in acest stadiu drojdia nu face bulbuci, este momentul sa o luam de la capat, inseamna ca nu e buna drojdia si nu va creste nici aluatul nostru pentru placinte. Punem apoi faina cernuta impreuna cu sarea intr-un bol incapator, facem o gropita in mijloc si turnam amestecul cu drojie, restul de lapte, ouale si uleiul. Framantam si framantam pana avem un aluat foarte elastic, care se desprinde usor de peretii vasului. Daca este nevoie, mai adaugam un pic de faina. Cand aluatul este elastic si foarte bine legat, il mutam intr-un bol curat, uns cu putin ulei si il lasam sa dospeasca 2 ore sau pana isi dubleaza volumul, intr-un loc calduros (un truc foarte bun este sa tineti bolul cu aluat in cuptor, cu becul acestuia pornit).

 

Intre timp, pregatim varza, pentru asta dam varza pe razatoare sau o taiem foarte fin din cutit si o calim in putin ulei, pana este moale si isi schimba culoarea. Condimentam dupa gust cu sare si piper si....asteptam sa fie gata aluatul :)

 

Cand aluatul e gata, luam cate 2 linguri de aluat si intindem o foaie subtire, pe planseta unsa cu foarte putin ulei. Daca doriti sa aduceti ajutoare in bucatarie, acum e momentul! Eu faceam mereu placinte cu Buni cand eram mica si nu doar ca am invatat sa fac placinte, dar ne-am facut si niste amintiri frumoase impreuna, deci...win-win situation! Punem cate o lingura buna de varza in fiecare placinta, o inchidem la mijloc ca pe o bocceluta si intindem apoi putin placinta cu sucitorul. Nu ramane decat sa coacem placintele in tigaia unsa cu ulei (puteti sa puneti si mai mult ulei, eu le prefer insa mai uscate), la foc mic, pana placintele sunt frumos rumenite pe ambele parti.

 

Pe masura ce teancul de placinte creste, veti vedea cum toti ce dragi vin din ce in ce mai des in bucatarie sa vada exact ce se intampla :) Si uite asa, placinta cu placinta, se intampla magia #HaiSaMancamImpreuna!

 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament