Astazi am ales:

Somn la grill cu arancini


Nu as putea baga mana in foc ca in fotografia atat de apetisanta pe care am gasit-o sub hastag-ul #HaiSaMancamImpreuna este fix fix un file de somn, poate fi foarte bine si un alt tip de peste, poate chiar un medalion de rechin… dar in minte mea, e somn, da? Putem, de dragul meu, sa lasam sa fie somn? Nu de alta, dar este unul dintre pestii mei preferati, pentru ca e mai grasut el asa din fire si asta il face absolut delicios pe gratar! Sau, cum l-am gatit noi ultima data cand am avut un somn mare mare intreg – sub pamant! Ne-am strans toata familia, cu catel si purcel (catel avem, o stiti poate din poze si povestiri pe Hera, terrier-ul nostru, purcel inca nu, dar nu se stie niciodata cand ‘om creste un Babe mic in balcon :D) la iarba verde. Cred ca asta imi place cel mai mult cand suntem toti impreuna: sa gatim! Si cu cat retetele sunt mai noi pentru membrii familiei mele, cu atat fiecare se implica mai mult! Asa ca ne-am implicat toti: am sapat groapa, am pregatit jarul, am uns bine bine pestele cu unt dres cu tot felul de confimente si ierburi aromatice, l-am invelit in staniol si l-am pus in gropita, peste jar, am mai pus niste jar deasupra apoi am acoperit cu un pic de pamant si am facut o gaura, prin care sa iasa aburul. Da da, dureaza mai multa vreme, dar e mai special decat orice gratar facut la iarba verde iar cand e gata si deschidem staniolul… se strange familia langa el ceva extraordinar!

Deci pornind de la amintirea mea speciala legata de somnul facut cu toata familia, m-am gandit ca am putea sa il reproducem acasa, pentru toata familia! Si alaturi de somnul la gratar, o sa pregatim arancini, adica bulete de risotto pane, care merg perfect alaturi de peste, pentru o masa light dar atat de frumoasa! :)

INGREDIENTE

Mai intai ne ocupam de risotto. Incingem uleiul, calim ceapa, punem apoi si ciupercile si ardeiul si le calim impreuna 1 minut la foc mediu, apoi punem si orezul, le calim impreuna pana orezul devine translucid, apoi stingem cu vin si lasam sa se reduca vinul (cca 1 minut). Punem supa de pui, treptat, pe masura ce se evapora o “transa” de supa, punem alta si lasam pe foc 16-18 minute, la foc mediu, amestecand usor si delicat, ca sa nu spargem boabele de orez. Tragem de pe foc, punem untul si amestecam pana se topeste si lasam risotto sa se raceasca foarte bine. Facem apoi bilute din orez, cu mainile usor ude (eu folosesc de obicei manusi de unica folosinta, ca sa fie cat mai putin messy) apoi dam bilutele de orez prin amestecul de ou, apoi prin panko sau pesmet, apoi le lasam sa se odihneasca si crusta de panko sa se intareasca putin apoi le prajim in ulei incins,si le scoatem pe hartie de bucatarie ca sa absoarba excesul de ulei.

Cat timp lasam arancini sa se scurga bine bine de ulei, avem timp sa gatim pestele. Intai il condimentam cu sare si piper pe ambele parti, il stropim cu un pic de ulei de masline (nu foarte mult pentru ca somnul este oricum un peste gras) si il frigem pe gratar pana e frumos rumenit pe ambele parti. In functie cat de gros este fileul de somn (ideal ar fi undeva la 2 cm) in lasam cam 1.5 – 2 min pe fiecare parte.

 

Si nu uitati ca orice mancare e savurata intai din ochi. Deci cu cat arata mai bine in farfurie, cu atat sansele ca mancaciosii sa se stranga in jurul mesei mai repede decat apucati sa spuneti “peste” sunt mai mari. E o tactica pe care o folosesc mereu:  trimite “accidental” o poza cu mancare in timp ce o prepar, si musafirii se anunta chiar si cand… nu e cazul :) 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


diana M.
( 2015-04-21 19:25:13 )
Hmm suna bine si reteta inventata de tine..cu siguranta as veni in vizitala tine ... #bonapetit #h#haisamancamimpreuna #drusk33chef

Regulament