Astazi am ales:

Spaghetti cu pesto


Daca mi-ar fi spus cineva, cand aveam 8 ani si alegeam cu furculita verdeturile din mancare, ca o sa ajung sa imi cultiv in balcon patrunjel, busuioc sau marar, as fi zambit ironic. Mama a incercat toate tehnicile posibile: sa toace verdeata cat mai marunt, ca sa nu o mai putem alege, sa fiarba legatura de patrunjel in ciorba si apoi sa o scoata, ca sa fie numai gustul si sa nu vedem verde in fata ochilor, sa ne spuna ca NU a folosit marar, desi il simteam de la o posta in sarmale :) Pe masura cea ea dezvolta metode de a ne servi patrunjelul, noi dezvoltam noi metode de a-l alege din mancare. Asta pana tarziu, cand eram deja in liceu. Da da, vreo 15 ani am ales cu grija orice frunzulita de patrunjel pana cand, dintr-o data, a inceput sa imi placa, am inceput sa il cer eu in orice mancare si incet-incet, am trecut de patrunjel si marar si mi-am deschis papilele si spre altele: busuioc, cimbru, rozmarin. Si, o data ce am dezvoltat pasiunea pentru ierburi aromatice, am inceput sa experimentez tot mai mult cu ele. Pesto a fost una dintre primele retete pe care le-am incercat, cu mare curaj as spune, pentru ca, practic, pesto are ca ingredient principal ierburile aromatice, adica toate “verzaciunile” pe care le alegeam eu cu sfintenie din farfurie in copilarie. Iar cand am vazut poza postata de Diana pe Instagram cu #HaiSaMancamImpreuna in care trona o farfurie cu spaghetti cu pesto, m-am gandit la combinatia de pesto care imi place mie cel mai mult: pesto de spanac si leurda, pentru ca, in mintea mea, spanacul si usturoiul fac cea mai buna casa impreuna iar leurda este, asa cum o stim, usturoiul salbatic si o gasim in perioada asta in absolut orice piata :)

INGREDIENTE

Mai intai punem la fiert apa pentru paste: pentru fiecare 100g paste, punem la fiert 1 litru de apa. Cand apa incepe sa fiarba, punem o lingurita de sare si pastele si le fierbem dupa timpul indicat pe ambalaj sau cu un minut mai putin pentru ca pastele sa fie al dente. Mama m-a invatat un truc: sa rup pastele in doua si daca mai au un punctulet de alb la mijloc, inseamna ca sunt al dente, adica putem musca din ele si sunt inca usor crocante. Buuuun!

 

Cat pastele stau la fiert, ne ocupam de pesto, pe care mai nou il prepara Luca-Bucatarul, foarte simplu, in blender. Mai intai punem in blender uleiul de masline, cam jumatate din cantitatea totala, leurda si spanacul, rupte in bucatele. Amestecam cu blenderul, pe functia de pulse (adica nu amestecam in continuu) pana spanacul si leurda sunt bine maruntite. Adaugam apoi si parmesanul dat pe razatoare dar si caju si fisticul si acum pornim blenderul la viteza normala, amestecand in continuu si turnand restul de ulei de masline, in fir subtire, ca la maioneza. La final potrivim se sare si piper. Nu uitati ca si pamesanul si poate si fisticul si caju sunt sarate, deci mare grija cata sare punem :) Pastele firbinti si pesto proaspat le amestecam intr-o tigaie incapatoare si daca mai e nevoie, mai puntem ulei de masline.

In incheiere, inainte sa va strig #HaiSaMancamImpreuna vreau sa va spun ceva foarte important: cei mici invata sa manance ceea ce le oferim. Luca, de exemplu, nu a facut niciodata mofturi la legume, la avocado, la verdeturi, pentru ca, de foarte mic, i-au fost introduce in meniu si s-a familiarizat foarte bine cu ele. Cu cat le cultivam gustul pentru verdeturi de la o varsta mai frageda, cu atat sansele sa le “pescuiasca” din farfurie sunt mai mici :)

 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


drusk33
( 2015-05-08 17:20:00 )
Un aceeasi situatie am fost si eu..uram zarzavaturile..ierburile si toate condimentele posibile..in schimb de cand am dat de gustul \"gatitului\" totul e diferit...Ador pastele si inghetata..iar pastele cu pesto si parmezan sunt preferatele mele... Nu exista o iubire mai sincera pe lumea asta decat dragostea pentru mancarea sanatoasa... Ptr weekend va pregatesc o portie de salata rece din paste cu legume ..va ast pe @drusk33

Regulament