Astazi am ales:

Steak cu sos de ciuperci


As minti daca as spune ca, in copilarie, ma entuziasmam cand mama ne spunea #HaisaMancamImpreuna carne de vita. Dimpotriva, as putea spune ca eram atat de ne-entuzismati incat mama a renuntat sa mai gatesca vita pentru noi. Asta se intampla insa acu multi ani, pe vremea cand, intr-adevar nu gaseai pe piata din Romania carne de vita buna pentru friptura, ci carne de “vaca batrana”, buna eventual pentru tocanita, unde o lasai sa fiarba in “cucta” cum i se spunea la noi in Ardeal – oala sub presiune cum i se spune literar – ore bune. Si chiar nici atunci nu era cu adevarat frageda. Insa in ultimii ani, gastronomia romaneasca a preluat problema “carnii de vita” si steak-ul a devenit, incet incet, un preparat preferat de foarte multa lume si nelipsit din meniurile unui bistro sau restaurant care se respecta :) De aceea, cand am vazut poza postata de Rada pe Facebook cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, am considerat ca e momentul perfect sa va vorbesc despre carnea de vita gatita asa cum trebuie, sa o reabilitam in ochii celor care inca sunt de parere ca friptura de vita este de consistenta “taplii de papuc” :)

Un steak bun incepe intotdeauna cu o carne foarte buna, muschiul de vita. Provenienta carnii este la fel de importanta, eu o recomand pe cea Prime, care provine de la vite tinere, bine hranite si are grasime care strapunge carnea si care ii da un plus de savoare. Apoi, e important sa nu gatim carnea foarte mult. Un steak de vita well done o fi bunut, dar nu simtim cu adevarat gustul carnii. Daca nu va place carnea in sange e ok, nici eu nu sunt mare fana, deci va inteleg, dar incercati totusi sa mergeti macar pe varianta medium, unde carnea ramane roz si moale la interior. Va asigur ca urmand pasii de aici veti gati un steak perfect, care ii va strange pe cei dragi in jurul mesei mai repede decat apucati voi sa spuneti #HaiSaMancamImpreuna! :) 

INGREDIENTE

Sfatul meu este sa scoateti carnea din frigider cu cel putin o jumatate de ora inainte de a o gati. Astfel steak-ul se face mai repede si nu riscati sa ramana rece si nefacut la mijloc. Trebuie sa alegeti o tigaie incapatoare, pe care sa o incingeti foarte bine inainte de a pune carnea.  Tigaile perfecte pentru steak sunt cele de fonta – “cast iron”. Condimentati carnea foarte bine, pe ambele parti, cu sare si piper. Cu cat carnea e mai groasa, cu atat punem mai multe condimente. Apasati bine condimentele pentru a ramane lipite de carne in timpul gatirii. Cand tigaia de fonta e bine incinsa, puteti pune uleiul, o cantitate mica, doar cat sa ungeti tava si asteptati ca si uleiul sa fie bine incins inainte sa puneti carnea (din ulei trebuie sa inceapa sa iasa fum). Asezati carnea pe mijlocul tigaii si apasati-o bine, ca sa fim siguri ca intreaga suprafata a bucatii de carnea atinge tigaia incinsa. Nu uitati: nu intoarceam steak-ul de mai multe ori, nu il apasam in timp ce se face, nu il mutam de colo-colo intigaie. Cu cat miscam carnea mai mult din pozitia initiala in care o punem in tigaie, cu atat isi va pierde mai mult din sucuri si va fi mai putin suculenta la final. Deci, intoarcem steak-ul o singura data, cam la 2-3 minute dupa ce l-am asezat in tigaie pentru un steak rare si 3-4 minute pentru unul medium. Intoarcem carnea pe cealalta parte si o mai prajim 2 minute, apoi adaugam untul, care se va topi aproape instant si pe care il folosim pentru a unge intreaga friptura. Dupa ce au trecut 4 minute de coacere pe fiecare parte si steak-ul e acoperit bine cu unt si stralucitor, putem sa il scoatem din tigaie. Il asezam pe farfurie, il ungem bine cu untul ramas in tigaie si il lasam sa se odihneasca 5-6 minute inainte de a-l felia. Astfel, toate sucurile raman in carne si fac steak-ul si mai delicios :)

Ingrediente pentru sosul de ciuperci:

o lingura ulei de masline

o ceapa mica alba, taiata marunt

300g hribi sau ciuperci de padure

120ml cognac (brandy)

120ml supa de pui

120ml crema de smantana (sau smantana dulce)

sare si piper dupa gust

2 linguri cepsoara proaspata, tocata marunt

 

Mai intai, intr-o tigaie incapatoare, inginem uleiul de masline sau, si mai bine, folosim untul si grasimile ramase in tigaia in care am facut steak-ul, astfel sosul va fi incredibil de aromat! Cand ceapa e translucida, putem pune si hribii, pe care ii taiem bucati mari. Ii gatim 2-3 minute sau pana sunt aurii si usor rumeniti. Stingem totul cu cognac, lasam 2 minute pe foc, apoi adaugam crema de smantana si supa de pui si amestecam totul foarte bine, pana crema de branza e topita si sosul este omogen. Condimentam cu sare si piper dupa gust si lasam sosul 4-5 minute, la foc mediu, amestecan des, pana incepe sa se ingroase si e foarte cremos. Il servim fierbinte, langa steak.

La capitolul garnituri, putem merge pe varianta din poza Radei, respectiv fasole verde. Daca alegeti fasole verde proaspata, trebuie sa o fierbeti in apa cu putina sare, adaugand fasolea in apa numai cand apa fierbe. O lasam 3-4 minute la foc mare sau pana fasolea se inmoaie, ramanand totusi crocanta, sau “al dente”. O scoatem cu o spumiera si o punem direct intr-o sita pusa intr-un bol plin cu apa si cuburi de gheata. Socul acesta termic ajuta ca procesul de fierbere sa se opreasca, iar fasolea verde sa isi pastreze nu doar textura, dar si culoarea verde intens. Intr-o tigaie mare bine incinsa, punem 2 linguri de unt si cand untul e topit, punem fasolea verde, amestecand bine bine, ca toate pastaile sa fi acoperite cu unt. Condimentam cu sare si piper dupa gust si putem presara deasupra frunzulite de menta proaspata, care vor da un plus de prospetime!

Nu uitati sa postati fotografiile cu mancarea voastra preferata, pe Facebook sau pe Instagram folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna si eu gatesc reteta din spatele fotografiei, exact cum am facut cu steak-ul din poza postata de Rada :)

 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament