Astazi am ales:

Varza a la Cluj


Varza a la Cluj este o mancare de referinta in familia mea, si nu doar pentru ca suntem…”de la Cluj”, dar si pentru ca toata familia mea este mare iubitoare de varza sub orice forma: calita pur si simplu, in placinte cu varza, ca salata de varza cruda, ca salata de varza murata, ca sarmale (musai ca sarmale), ca varza scazuta cu ciolan afumat, ca varza la cuptor cu carnati…si ca varza a la Cluj! Sper ca nu v-am pierdut undeva pe drum si sunteti inca aici, pentru ca mai avem de vorbit despre varza! Varza a la Cluj este si unul de preparatele pe care il stiu face cu ochii inchisi si stiu ca imi iese perfect de fiecare data, de aceea a fost si prima reteta pe care am ales sa o gatesc cand am mers cu #HaiSaMancamImpreuna la Cireasa de pe tort. Si da, a iesit foarte bine, toata lumea a apreciat-o si a fost laudata chiar si de maestrul Horia Varlan! Asa ca azi, inspirata de poza postata de voi pe Facebook cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna,  va readuc in atentie o reteta absolut nemuritoate din punctul meu de vedere: VARZA A LA CLUJ! 

INGREDIENTE

Mai intai ne ocupam de varza, pe care o taiem grosier si o asezam intr-o sita, presaram sare si lasam sa se inmoaie 30 minute, apoi o scurgem bine de apa. Punem intr-o cratita ulei cat sa ii acopere fundul si calim varza. Condimentam sare cu cimbru uscat, sare, piper si mararul tocat marunt si o lasam la calit pana isi schimba culoarea si este moale, amestecand din cand in cand. Spalam bine orezul si il fierbem in apa cu sare, cu 5 minute mai putin decat timpul indicat pe pachet, apoi il scurgem bine de apa. Taiem ceapa marunt si o calim in doua linguri de ulei incins pana devine translucida. Adaugam carnea tocata, condimentam dupa gust cu sare, piper, boia si cimbru uscat, amestecam bine. Carnea trebuie sa isi schimbe complet culoarea si sa fie rumenita. Cel mai bine si mai bine stim ca e facuta…pe gustate, asa cum am invatat eu de la Buni.  

Pe fundul unei tavi sau a unui vas termorezistent, punem 2-3 linguri de ulei si 3-4 linguri sos de rosii, pentru a acoperi bine fundul vasului. Punem apoi jumatate din cantitatea de varza, nivelam bine, punem tot orezul si il intindem intr-un strat uniform. Punem deasupra jumatate din cantitatea de piure de rosii,  condimentam cu sare si piper dupa gust. Urmeaza sa punem apoi toata carnea, o intindem uniform, punem din nou sos de rosii (tot sosul ramas) si ultimul strat de varza. Peste ultimul strat de varza turnam unifom bulionul. Dam vasul la cuptorul incins la 180°C si coacem varza a la Cluj 40-45 minute sau pana tot lichidul s-a evaporat si varza e usor rumenita. Asa suntem siguri ca putem scoate varza intr-o bucata perfecta pentru servire si ca straturile se vor mentine.

Cel mai greu si mai greu in tot ce tine de Varza a la Cluj este sa asteptam sa se raceasca putin. Stiu, va inteleg, abia puteti sa rezistati aromelor, dar pana se raceste varza ii puteti chema pe cei dragi la masa si savura impreuna o Coca-Cola rece. #HaiSaMancamImpreuna Varza a la Cluj!




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament