Prajitura Albinuta

O prajitura pe care o fac destul de des, nu numai de sarbatori, insa de data asta am avut probleme cu cuptorul si nu am putut sa coc foile, asa ca am cumparat foi cu miere.

Pt crema ne trebuie:
– un unt
– 200g zahar
– un pachet de zahar vanilat
– 200ml lapte
– 2 linguri de gris
– gem acrisor

Se fierbe grisul in lapte si se lasa la racit. cand e racit bine de tot se amesteca cu untul frecat cu zahar.

Prima foaie se unge cu jumatate din crema, se pune a doua foaie si se unge cu gemul acrisor, apoi a treia foaie din nou cu crema de gris. Deasupra se face o glazura din caramel, din 250g de zahar brun si 3-4 linguri de apa care se fierb la foc mic, amestecand in continuu pana se topeste zaharul. Se raceste si se toarna peste prajitura.

Asa arata prajitura pe care am devorat-o de Craciun 🙂

17 Comments

  1. Anonymous

    Asta este una dintre prajiturile cu care mi-a indulcit bunica mea copilaria…. Pana acum credeam ca este o reteta stiuta numai de ea :))
    O sa incerc si eu in curand sa vad daca imi iese.
    Super tare blogul tau… ma bucur tare mult ca existi, pana acum am incercat ciorba de pui a la grec si lasagna si mi-au iesit delicioase (prietenul meu este extaziat). Te pup si tine-o tot asa.
    Doina

  2. Anonymous

    sunt in Michigan (usa)si nu gasesc foi gata facute,ai cumva reteta si pentru ele?Alysia

  3. Alysia, reteta pentru foi cu miere o poti citi daca faci click aici.

    Am mai fost intrebata si de altcineva tot din statele unite asa ca am postat-o ca si comentariu 🙂

  4. Anonymous

    draga teo,am descoperit retetele tale si puiul pe sticla e fenomenal,mancarea de mazare la fel as vrea sa fac prajitura albinutza,si nu stiu ce foi sunt cum se fac?
    locuiesc in spnia si nici cea mai mica idee nu am despre foi te rog frumos da mi reteta sa mi impresionez inca o data musafirii multumesc anticipat!

  5. Anonymous

    si inca ceva nu exista gris cu ce as putea cu ce crema as putea sa l in,ocuiesc?

    • cristina

      exista gris in Spania.Se numeste sémola de trigo este mai fin decat al nostru ai grija cand il fierbi.Dar au aparut multe magazine romanesti unde gasesti de toate.

  6. Buna, din pacate nu stiu cu ce ai putea inlocui grisul. Sigur se gaseste si acolo, dar nu stiu cum s-ar putea numi. Le rog pe fetele care stiu sau care stau in Spania sa ne spuna si noua.

  7. Anonymous

    buna teo sant mihaela din spania esti o minune de femeie te ador si te respect te rog mult mai vreau retete de prajituri de casa de ex prajitura inghetata iti multumesc din suflet imi indulcesti viata mie si familiei mele te pup

  8. Anonymous

    buna teo sant mihaela din spania imi imaginez ca esti foarte ocupata dar te rog tare mi-as dori si alte retete de prajituri de casa un pupic

  9. Anonymous

    spune-mi te rog de unde sumperi u aceste foi cu miere?

  10. Anonymous

    buna Teo! am facut aceasta prajitura de mai multe ori si de fiecare data am avut aceeasi problema: cand pun grisul racit peste crema de unt mi se "taie" crema 🙁 am incercat si cu mixerul si cu telul insa degeaba 🙁 Stii cumva de ce?

  11. Anonymous

    Salut,ma numesc Maria si locuiesc in Madrid.Vreau doar sa raspund la intrebarea unde se poate gasi gris in Spania?In Carrfour,exista un raion (destul de mic) cu alimente din Romania.Sau mai exista magazinele romanesti..unde gasesti tot felul de produse…eu cam din astfel de magazine ma aprovizionez…si inca ceva…vreau sa iti multumesc din suflet Teo pentru toate retetele din acest blog,pentru timpul pe care il pierzi publicand aceste minunate retete incluzand secretele lor.Sambata am facut prajitura cu inka …vreau sa specific ca eu nu sunt o bucatareasa desavarsita…dar avand in vederea simplitatea si miciile detalii pe care tu tii cont sa le relatezi…am avut parte de o prajitura excelenta..pentru o zi am fost bucatareasa nr 1…asa ca am sa mai incerc din retetele tale minunate.o imbratisare si un pupic de aici din Madrid

  12. Anonim din 11 aprilie, sincera sa fiu nu-mi dau seama unde gresesti. Ce-ar mai fi de precizat: untul se amesteca impreuna cu zaharul si trebuie neaparat sa fie la temperatura camerei, deci sa nu fie prea moale.

    Maria, multumesc pentru info si pentru gandurile frumoase. Ma bucur ca iti pot fi alaturi in bucatarie chiar daca esti in Madrid 🙂 Te pup

  13. Ionela

    Teo, am incercat sa fac prajitura albinuta si nu mi-au iesit foile.. Nu am facut niciodata foi si mi-e teama sa incerc din nou.
    Te rog spune-mi de unde cuperi foile? Eu nu am gasit in cora, carrefour, auchan.
    Multumesc!

  14. Petrovici Anca

    BUNA, Teo zilele astea am facut prajitura albinita….era ok daca specificai la foi ca trebuie amestecata compozitia la bain marine pana capata un aspect de caramel….eu am amestecat pana s-a umflatttt si tot umflat si cred ca mi-a intrat 1kg de faina pana am reusit sa intind foile pe tava….nu cred ca e ok….insa au iesit intr-un final,dar nu erau tari ci pufoase ca aluatul de pandispan….iar la crema…prima mi s-a taiat….dupa reteta ta dar cu sg din vina mea insa problema e ca sincer, este f gretoasa…la 200ml lapte cu 2ling de gris si un pachet unt….in reteta mamei am gasit aceasta crema astfel,500ml lapte cu 4ling gris, vanilie si 200gr unt,a iesit buna rau asa si nici nu s-a taiat.!este sg reteta dintr-ale tale la care am dat-o in bara si am intervenit cu modificari,in rest nu am avut probleme cu nimik….si crede-ma am facut o gramada ptr ca te admir din suflet!te pup

    • Buna Anca, sincer nu stiu ce s-a intamplat cu foile, dar eu fac aceeasi reteta de ani de zile si iese intotdeauna foarte bine. Imi pare ca nu au iesit…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.