Răcituri (Piftii)

Multe Craciunuri… multe case de colindat… multe piftii sau racituri de degustat, insa nu ca as vrea sa ma laud, dar piftii (racituri) ca la noi acasa nu se mananca nicaieri si asta pt ca mie nu imi place gelatina in ele, asa ca facem totul natural si de calitate.

Pentru cele mai miraculoase racituri, avem nevoie de:
– 7 picioruse de porc
– un ciolan de porc proaspat
– o capatana de usturoi
– boia dulce

Piciorusele de porc se taie pe lung, ciolanul se taie bucatele si se pun impreuna la fiert, dupa ce in prealabil se spala bine si se curata. In cazul in care pe picioruse mai este par, eu obisnuiesc sa il parlesc la flacara aragazului… metoda puturoasa, dar eficienta.

Dupa ce am terminat tot procesul de curatare, le punem cum ziceam la fiert, in apa cat sa le acopere de 2-3 degete (degete normale, nu de Florin Piersic 🙂 ). Asta este toata cantitatea de apa, nu se mai adauga deloc. Se fierb la foc mic si se spumeaza des, ca sa ramana apa limpede. Dupa ce au fiert, se pun la racit de preferinta peste noapte. Dimineata luam jos grasimea de deasupra pana la ultimul firicel, apoi se pun din nou la fiert. Se desface carnea de pe oase, se taie bucatele, se amesteca toata compozitia cu usturoiul pisat (intreaga capatana). Se toarna in forme, cu polonicul si se da la rece, se pune boia dulce deasupra.

Cam asa arata la final piftia pe care noi o mancam de obicei cu salata de sfecla rosie si hrean. Cui nu-i place cum arata, sa nu manance… hahaha mai mult pentru mine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (13 votes cast)

21 Comments

  1. Anonymous

    felicitari, arata foarte bine piftiile. Ai incercat vreodata sa facii racituri din aripioare de pui?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Salut. Nu am facut altfel de racituri decat de porc si asta pentru ca cele de pui se fac cu gelatina si mie nu imi place gelatina, decat daca o pun in mousse sau crema, stii? La raciturile de porn nu pun stopr de gelatina si le fac oricum foarte dese, ca suntem o famile de carnivori :))

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  3. Anonymous

    daca le faci din aripioare de pui, nu trebuie sa pui gelatina, lasa ele singure, faci ca o supa si dupa aia cand se raceste devine gelatina:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  4. are ceva daca nu las firtura sa stea peste noapte? criza mare de timp :)) multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  5. pai cam are…trebuie lasata peste npate pt ca asa se face un strat gros de untura, pe care il iei jos cu o lingura si apoi fierbi iar raciturile. Daca nu o lasi peste noapte, vor fi mult mai grasa si nu vor avea aspectul „clear”, ci vor fi tulburi…m-am exprimat cam ambiguu, dar asa ies 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Anonymous

    de fapt asta seamana cu toba 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. seamana…dar de fapt nu rasare 😉 toba e toba, raciturile sunt racituri 😉

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. Anonymous

    teo, dar de curcan ai incercat piftie? ;)) se spune ca in prima zi a anului e bine sa papi piftie de curcan ca…o sa ai tenul frumos tot anul;))
    am auzit si eu intr-un an chestia asta am mancat pe 1 ian piftie de curcan(am cumparat ca se gaseste in magazine prin Chisinau si e comestibila) dar tenul meu nu a fost cu nimic mai bun! Dar…intradevar daca fierbi pana uiti cum te cheama si puiul sau curcanul isi lasa gelatina si nu mai pui nimic nenatural;))

    Cu ocazia asta vreau sa iti urez tie, lui Luca si sotului tau un 2009 superb, plin de realizari(pe toate planurile) si de bucurii din partea celor dragi voua!
    AndreeaR
    P.S. Spuneai, la un moment dat, ca te batea gandul sa iti deschizi un mic restaurant cu mancare facuta ca la mama acasa. Sa anunti lumea pe blog cand se intampla si sa stii ca in orice colt al lumii ar fi restaurantul o sa fiu clienta ta pentru ca as vrea sa iti multumesc personal pt bucuria de gati(pe care mi-ai insuflat-o) si pt tot ceea ce ai facut aici pe blog(a…si pt ca as vrea sa pap ceva bun bun bun)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. toate bune,frumoase,dar de sare,de 2 boabe de piper negru,si ca se pot pune si morcovi sau alte legume,nu le spui la fetele pofticioase?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • totul este ok-ei la reteta ta, dar ti-au iesit mai tulburi ca Dunarea dupa trei zile de ploaie.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  10. denisa

    da ce sa zic fac si eu piftii tot naturale nu am auzit pe nimeni sa puna gelatina in piftia de porc si nici nu le las peste noapte eu doar le pandesc si iau cu lingura grasimea care iasa deasupra ca daca le lasi incet de tot se vede si iasa super clare si pun si morcov si ceapa si nu am avut reclamatii vreodata ba chiar bunicul meu de cand a mancat prima oara piftii de la mine imi zice in fiecare an sa ma duc sa ii fac dar din pacate nu ajung intotdeauna si da asa e nu trebuie gelatina la cele de curcan sau de pui iasa super si fara

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. CheiaMagica

    abia astept sa fac de Craciun,totusi prefer de porc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  12. Anonymous

    buna ,,, e interesanta receta dar totusi seamana cu toba eu nu pun gelatina in recituri dar imi iese forte bune si de craciun se fac de porc si nici de cum de gaina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Anonymous

    eu sunt cu piftiile la foc….si tare imi da impresia ca nu se prind deloc….offfff…asta e prima data cand le fac fara superviser… 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Anonymous

    eu am facut la fel cu picior de porc si nu da semne deloc sa se prinda…ce fac?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Anonymous

    raciturile cele mai bune ies din urechi si din picioruse de porc. este imposibil sa nu se prinda la cata gelatina au picioarele
    daca nu se prinde inseamna ca nu le-ai fiert destul

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Anonymous

    si eu am facut racituri de aripioare si nu mi s-au prins stiind ca aripioarele isi las singure gelatina…care imi zice ca nu am pus destul usturoi,care zice ca nu le-am fiert destul nii eu nustiu ce sa mai cred…voi ce sfat imi dati??…sunt o mica bucatareasa am doar 18 ani si vreau de sarbatori sa imi ieasa totul bine…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Anonymous

    si eu am facut dupa reteta de mai sus numai ca eu le-am fiert o singura data de diminata pana spre seara am adaugat la inceput cand au inceput sa fiarba 2 lingurite de sare iar spre seara am separat carnea am scos oasele am taiato feliute,in supa in care a fiert carnea am adaugat usturoiul pisat cu putina sare.am asezat carnea in farfurii adanci am pus supa peste ea si…la rece afara peste noapte.au fost super(fara gelatina)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. marian

    Buna ziua si LA MULTI ANI.ca sa nu aveti grasime deasupra piftiei cel mai bine o luati cu servetelul.puneti servetelul desfacut deasupra oalei cu zeama si imediat o sa vedeti ca absoarbe grasimea.il lasati maxim 3 secunde,si apoi continuati cu urmatorul.o sa aveti o piftie fara nici o .iar usturoiul se pune dat prin zdrobitor cand zeama e calduta.eu ,,vantur''zeama de cateva ori cu doua oale si apoi o strecor printrun prosop.iese super clara si gustoasa.pofta buna

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  19. buna teo am facut si eu aceasta reteta mi-a iesit super sotul meu si invitatii au fost super incantati spuneau k asa bunatate nu au mai mancat niciodata ;)multumesc ca existi :*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.