Fursecuri cu gem

Fursecurile cu gem sunt o reteta culinara traditionala pentru Craciun, cel putin in familia noastra. Reteta o am din caietul bunicului meu, care gatea rar, dar cu mare drag si numai retete culinare deosebite. Anul acesta, in decembrie, sunt 6 ani de cand bunicul meu a plecat, asa ca m-am gandit ca e o idee buna sa fac aceasta reteta de fursecuri cu gem, in amintirea lui.

Pentru inceput trebuie sa alegeti o cescuta de cafea, pe care o veti folosi ca si unitate de masura de referinta.

Asa ca, pentru aceasta reteta aveti nevoie de:
– 3 cesti de ulei
– 3 oua
– 3 cesti de zahar pudra
– faina cata ia aluatul ( in jur de 1 kg)
– coaja de lamaie
– esenta de vanilie
– un plic de praf de copt

Batem ouale impreuna cu zaharul pudra, pana cand obtinem o crema ca o alifie. Incorporam apoi uleiul, incet, turnand in fir subtire, ca si la maioneza. Atentie cum amestecati, compozitia chiar se poate taia ca si maioneza, asa ca mestecati incet si in acelasi sens. Bun! Incorporam si coaja de lamaie si esenta de vanilie, apoi incetul cu incetul incorporam si faina, cernuta impreuna cu praful de copt. Trebuie se obtinem un aluat potrivit de tare si destul de uleios. Din aluat facem mingiute de dimensiuni mici, pe care le modelam cu mana si le asezam intr-o tava tapetata cu ulei si hartie de copt. Fursecurile se coc la foc potrivit, circa 20 de minute, pana devin aurii.

Dupa ce s-au copt si s-au racit, de pe fiecare fursec de rade cu cutitul cate putin. Colectam miezii intr-un vas si ii amestecam cu gem, fie de caise fie de maciese. Cu pasta de gem lipim fursecurile doua cate doua. De aici, imaginatia voastra poate zburaaaaa! Le puteti glazura sau da prin zahar pudra, sau chiar si una si alta. Eu insa ii prefer simpli, asa cum sunt ei in reteta originala.

Noi obisnuim sa punem 3-4 fursecuri in saculete de saten, pentru a le oferi cadou colindatorilor.

12 Comments

  1. XTC-Plus

    miam tasty, asa ceva facea si mama mea, doar ca le mai dadea cu ceva lichid colorat (nu mai stiu care era combinatia apa cu colorant nu imi aduc aminte din pacate 🙁 ) si le dadea prin zahar si aratau mai altfel

  2. Georgiana

    Sărbători fericite și un an nou cât mai bun! Iar pentru Luca – să crească mare, să fie sănătos și să aveți numai bucurii de pe urma lui!
    La mulți ani!

  3. Sarbatori fericite,sanatate,si un an nou plin de realizari!!!
    La multi ani!!

  4. ISABELA

    Sarbatori Fericite si un Craciun minunat! multi pupici lu Luca

  5. Sarbatori fericite! Craciun plin de bucurii si un An Nou cu multe impliniri!

  6. Iti doresc sa ai parte de un Craciun fericit si imbelsugat si de un An nou plin de bucurii si impliniri!!! La multi ani!!!

  7. Anonymous

    si eu fac asa ceva dar le colorez cu colorant alimentar si le dau prin zahar.,,,,,sunt mai frumoase asa

  8. Anonymous

    este si reteta minunatei mele mame, care insa m-a parasit in urma cu 20 de ani, cand eu aveam doar 18. pastrez cu drag, ca pe un lucru sfant, caietul ei de prajituri. mama, si acum eu, cand fac fursecurile astea, pun si cate o bucata de miez de nuca, drept mot. sunt excelente si dupa cateva zile. invatati fetelor, cat puteti de multe lucruri de la mame, pentru a transmite si voi, la randul vostru, minunate retete de prajiturele din copilarie.

  9. Anonymous

    Ce cantitate are cescuta de cafea.Vreau sa le fac si eu si nu am nici o cescuta si nu stiu ce masura sa pun.
    Arata minunat si cred ca sunt si la fel de bune

  10. Buna, iti recomand sa citesti articolul scris de mine despre masurarea ingredientelor. acolo gasesti toate informatiile de care ai nevoie 🙂

  11. Anonymous

    Esti o adevarata comoara.Ne ajuti enorm cu sfaturile si retetele tale.Iti doresc multa sanatate
    Beatrice

  12. Larisa

    Cel mai mult imi place sa le mananc simple, dimineata, la cafea. Sunt perfecte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.