Jumări

jumari

Imediat dupa taierea porcului, timp de cateva zile e nebunie la noi acasa, ca si in orice casa din Ardeal: ba se mananca pomana porcului, ba carnat proaspat (asta daca salvam 2-3 fire de la afumatoare), ba cartabos, ba sangerete, ba toba si jumari, ba slanina fiarta cu boia… cu alte cuvinte, „porcariile” (in sensul de produse din carne de porc) care pompeaza colesterolul insa de care nu ne putem ascunde o data in an. Asa ca, va arat cum facem noi jumarile si cum arata o cina in familion (la care eu incerc sa NU particip).

Pentru a face jumari aveti nevoie de slanina pentru topit, pe care o luati de la porcul masacrat de voi sau de la macelarie. Slanina trebuie sa fie putin carnoasa, pentru ca jumarile sa fie mai bune.

Cu un cutit foarte ascutit se indeparteaza soricul de pe slanina, apoi se taie bucatele, de cca 2×2 cm si se pun la prajit intr-o oala incapatoare, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn. Incetul cu incetul slanina se prajeste, jumarile se lasa si intr-un final obtinem cele 2 produse de nelipsit de pe masa de dupa taierea porcului… jumari si untura.

Jumarile se strecoara si se pun intr-un vas, pe hartie absorbanta, iar sucul care ramane de la ele se toarna intr-o craticioara sau un borcan si se tine intr-un loc racoros, pentru a se face untura. In preajma sarbatorilor, untura este foarte utila pentru a prepara aluaturi fragede, pentru fursecuri, biscuiti de casa sau pentru fripturi.

Alaturi de jumari, noi am servit si toba, alaturi de ceapa rosie, batuta in prosop, cu sare si bineinteles rosii.

jumari

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (10 votes cast)

11 Comments

  1. Anonymous

    buna teo vad ca te-ai reintors in forta dupa nastere. ma bucur ca esti bine si tu si micutul luca. teo draga jumarile sunt favoritele mele la taierea porclui care la noi in zona inca se mai practica astfel cam de 2 3 ori pe na apuc sa le pragatesc impreuna cu bunica mea. to noi am aflat un secret de la un amcelar priceput astfel la inceputul fierberii jumarilor se pune o cana cu lapte proastap de vaca gras, si va ad jumarilor acea culoare rosiatica iar ntura va fi foarte laba si curata.te pup si sarbatori fericite.
    marean_anca10

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous

    Mi-ai facut o pofta:)!!!!!!
    Sunt cam departe de tara sa particip la cina porcului..dar poate este mai bine asa gandindu-ma la pastrarea siluetei.
    Va doresc multa sanatate si somn lung si linistit pentru toata familia!

    Liana M.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Ginette

    Sarbatori fericite, un Craciun imbelsugat si magic, alaturi de cei dragi, multa sanatate si un An Nou plin de bucurii !!!
    LA MULTI ANI !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Randy

    foarte frumos blog….poate facem si schimb e linkuri…ce zici?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Draga Teo,
    Am venit sa iti urez un Craciun fericit, cu liniste si muulte bucurii! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. CristinaK

    Un Craciun fericit si un An Nou plin de bucurii, Teo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Marcela S.

    La multi ani si un Craciun bogat si fericit! Multa sanatate si fericire in noul an!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous

    hmm..i`am spus mamei despre reteta de biscuiti spiralati,a fost foarte foarte incantata.Si supriza! I`a facut chiar de revelion.Ce sa zic arata superb dar parca nu asa ca ai tai.Oricum sunt ff buni.Ms de retetaLa multi ani!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Cinezee

    la multi ani 2009 draga TEo , iti doresc tot binele din lume si multa sanatate sarmaLucai celui frumos , cu drag Mihaela

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Doamne ce pofta mi-ai facut…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Doinitza`s cakes

    jumarile-s preferatele mele cand tai porcul la craciun si varza murata de la borcan, calita cu carne proaspata,mi-ai facut pofta,salivez,hahaha

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.