Hârtiuţe şi forme pentru muffins

Pentru ca am fost intrebata (excesiv) in ultima vreme de unde cumpar hartiile pentru muffins si pentru ca timpul meu liber este destul de putin, pentru a nu mai raspunde individual la toate comentariile acestea, m-am decis sa scriu acest mini articol.

Hartiile pentru muffins (briose) le gasiti in general la orice hypermarket, daca sunteti atenti la raionul de patiserie sau daca intrebati un responsabil de raion. Eu le-am vazut la Kaufland, Cora, Auchan, Carrefour, Real si chiar la magazinele Daiso.

Formele pentru muffins la fel se gasesc si ele la aproape orice hypermarket, la raionul de tavi. La Daiso de exemplu, am vazut si forme individuale de muffins din silicon si aratau destul de bine sincera sa fiu, dar nu stiu cat spor ai atunci cand vine vorba sa faci cantitati industriale… tot mai bune sunt tavile cu 6-12 forme. In general, retetele de muffins sunt pentru 12 bucati, si eu vi le sugerez cu caldura pentru ca terminati mult mai repede de copt.

Mai puteti incerca formele de silicon pe care insa le manuiti putin mai greu si ar trebui sa le bagati la cuptor puse pe o alta tava intinsa. Avantajul lor este ca briosele nu se lipesc niciodata iar tava trebuie unsa doar la prima folosire.

In general formele de teflon sau cele emailate au nevoie de mai multe coaceri pentru a scoate briose foarte bune. Veti vedea, cu cat tava este mai folosita, cu atat briosele sunt mai bune la gust. La fel ca si o cafetiera, care scoate cafea buna… in timp.

In cazul in care nu gasiti forme de silicon, foarte utile sunt formele individuale de aluminiu. Foarte accesibile ca pret insa cu dezavantajul ca sunt individuale.

46 Comments

  1. CristinaKitty

    Teo, multumesc pentru raspuns!
    Imi pare rau ca te-a deranjat comentariul meu.
    O zi buna!

  2. Kitty scumpa, nu m-a deranjat deloc, vroiam doar sa subliniez ca am fost intrebata f des in ultima vreme, asa ca era cazul sa fac un post special pt asta. Nu stiu de unde ai dedus tu ca m-am suparat 😕

    O zi buna iti doresc si eu 🙂

  3. CristinaKitty

    Cred ca mi s-a parut; stau acum si recitesc post-ul tau si imi dau seama ca a fost o neintelegere. Multumesc pt raspuns!
    Pupici lui Luca si mamicii!

  4. ramona

    formele de silicon sunt de unica folosinta? mersi mult

  5. nu, nu sunt de unica folosinta.

  6. Teo de unde ai cumparat formele de aluminiu? Eu caut ca nebuna dar in Tg Mures nu am gasit 🙁 Mersi!

  7. Didona

    Teo, de nu stiu cate ori m-am intrebat unde pot gasi astfel de hartii de copt. Iata ca ma gasit raspunsul la tine, fara sa apuc sa mai intreb. Mersi.

  8. Piersi

    Teo, am si eu o intrebare. Am gasit in sfarsit la Real forme de silicon pt 12 briose. Imi mai trebuie hartiutele de copt (am gasit si din acelea) sau daca este din silicon tava, pun aluatul direct?

    Daca e stupida intrebarea sa nu razi de mine 🙂

  9. Poti sa le faci direct in tavile de silicon, pt ca ies si fara hartiute… insa hartiuta ii da un aspect mai fain…

  10. Marina

    teo, adica tavile nu se spala dupa folosire? de exemplu cele de silicon…le ung prima data…pai si daca o spal? nu mai trebuie unsa? 😀

  11. tavile se pot spala dupa folosire, insa nu mai trebuiesc unse. lucrul asta ar trebui sa fie specificat si-n instructiunile de folosire.

  12. Anonymous

    Forme de silicon ca cele colorate din poza ta am vazut de multe ori la hipermarketuri, dar scrie ca sunt pentru gheata!! se pot folosi si pentru briose?? sunt aceleasi???? multumesc pentru lamurire. Daniela

  13. formele respective sunt pentru briose 🙂

  14. Ana Iordan

    buna Teo.
    iti urmaresc blogul de cateva luni bune, este super fain si imi place foarte mult.
    Indraznesc sa te intreb si eu ceva ;legat de hartia pt muffins…am folosit si eu pt prima data, am vrut sa fac pt cineva la o mica petrecere si sa arate mai bine cu hartia…dar mi s-au lipt de hartie :(, cumva ar trebui sa ung hartia cu ulei inainte?
    Multumesc anticipat pt raspuns.
    Toate cele bune,
    Ana Iordan

  15. Ana draga, in general eu nu ung deloc hartiutele. Cand muffins sunt reci, se desprind destul de usor de hartiute, nu am patit inca sa se lipeasca. Le-ai lasta sa se raceasca complet inainte?

  16. Loredana Savu

    sunt nou admiratoara a sitului tau, si o intrebare am.Daca introduc in cuptorul incis pe intr-o tava care se va incinde sau pe gratarul incins o forma de silicon ptr briose nu se topeste?

  17. daca tava de silicon e de calitate, nu se topeste cu siguranta

  18. tot nu am inteles. Se ung sau nu tavile, sau formele de silicon pt cuptor?

  19. Anonymous

    As mai dori si alte retete pentru tavile de silicon.

  20. Salut Teo! M-am bucurat sa gasesc un articol cu lamuriri despre cum se folosesc hartiile si formele de muffins. Mersi! Am insa urmatoarea intrebare: daca nu am tava cu forme de muffins, insa am hartiutele, crezi ca le pot aseza intr-o tava normala, iar apoi sa le umplu cu aluat?

    • Ionela

      Buna Ad,
      Daca imi permiti pot sa iti raspund eu la intrebarea asta…e mult mai potrivita o tava de briose,deoarece daca pui aluatul in hartiute pe o tava pur si simplu dau pe afara cand cresc.Iti spun din experienta proprie,pt ca am incercat.Mai bine iti cumperi o tava de la lidl,e 12 lei acum.
      O zi buna

  21. Anonymous

    Scuzti-ma dar unde pot gasi tavi de briose.ca am cautat in toate supermarket-urile posibile si nu am gasit.daca imi poate spune cineva ii multumesc mult!!!

  22. Anonymous

    Am gasit tavi de teflon cu 6 spatii la Plus, 8 lei bucata…au fost acum vreo 2 sapt la oferta tavi cu diferite forme. Ca de la anonim la anonim…:))

  23. Anonymous

    La Ikea sunt cu siguranta, ori , destul de des se gasesc si in marile supermarketuri(cora, carrefour, real etc). AM gasid uneori si in magazinele Plus.

  24. Balonas

    pai si formele de cosulete unde pot gasi? is foarte asemanatoare cu cele de briose doar ca is mai "inflorite"… si eu una in real nu am gasit decat hartii pt briose nu si forme:((

  25. Anonymous

    tavi pt briose se gasesc in ikea.40 lei o tava cu 12 forme.sau mai gasiti la http://www.droetker.ro cu 35 lei

  26. Anonymous

    Formele de aluminiu sunt de unica folosinta?

  27. Anonymous

    se poate folosi numai hartiuta, fara tava speciala? hartia singur tine aluatul sau e neaparat nevoie si de tava ca si suport?judith

  28. Anonymous

    Am facut si eu o vizita in acest we prim magazine in cautarea formelor si hartiutelor pentru briose si am gasit la Auchan atat forme de silicon (pt 6 briose) cat si hartiute. Foarte multe tipuri de hartiute se gasesc si la Metro (sunt de diverse marimi si culori). Tavi din teflon pentru 12 briose am gasit la Real, Metro si Selgros. Bafta la cumparaturi!

  29. buna teo :* tare-mi plac cup-cake-urile si as vrea sa comand de pe net niste forme de silicon.potzi sa-mi spui, te rog, ce diametru si inaltime au ale tale? nu de alta dar tare mi-e sa nu-mi iau tzeapa cu niste forme prea mici.

  30. Nini, scuze ca raspund asa tarziu, nu stiu cum s-a pierdut comentariul ta pana acum 🙂 Sa stii ca in general formele pentru muffins au dimensiune standard, la fel ca si hartiutele, undeva la 7 cm diametru si 3 cm adancime. Te rog sa ma scuzi inca o data ca am raspuns asa tarziu! Te pup :*

  31. Anonymous

    buna teo, pot pune aluatul in hartiute si sa le pun pe tava sau trebuie una speciala

  32. Depinde de cat de groase sunt hartiutele, pentru ca cele foarte subtiri se vor deforma si nu le poti muta in tava. eu zic sa incerci mai bine cu mini-caserolele de aluminiu sau sa pui hartiutele in tafa si sa le pumpli direct acolo, folosind un sprit.

  33. Fetelor pe mine ma intereseaza unde gasesc hartiute colorate pt cupcake-uri???? Va multumesc!

  34. buna, scuze de deranj, dar am si eu o intrebare, am hartiutele pt briose , dar nu am tava (inca) 🙁 si as vrea sa stiu daca pot face briose, fara tava? sa le pun intr=o tava nurmala si aluatul in hartiute, oare se fac? stiu ca se deformeaza putin dar aia nu e o problema ( le mancam in familie 🙂

    • poti folosi numai hartiutele daca sunt foarte groase sau de silicon, altfel se lasa dupa ce pui aluatul si se poate chiar sa curga din ele. Mai bine faci compozitia in tava de chec pana iti iei tava pentru muffins

  35. Acum vin eu cu o intrebare. Daca am tava de teflon, pot face muffins fara sa folosesc hartiutele speciale? Sau risc ca atunci cand le scot sa se rupa. Multumesc anticipat :*

    • ideal ar fi sa folosesti hartiutele respective, arata mult mai frumos cand le servesti si in plus te asiguri ca nu se vor rupe cand le scoti din tava.

  36. Alina

    Buna Teo,spune-mi,te tog,ce este mai bine de folosit: tava de silicon sau teflon pt briose?multumesc

  37. Buna Teo.Formele individuale pt briose se pun intr-o tava sau direct pe gratarul aragazului?

  38. ClauMe

    Buna Teo, as vrea sa te intreb,eu am 6 forme individuale de muffins din silicon, am auzit ca se lipesc de forma..si pentru a face reteta de 12 briose , trebuie sa le scot din forma,trebuie sa pun si hartiute in formele de silicon? Pentru a le scoate mai usor? Merci ,pupici

    • In general, daca formele de silicon sunt de claitate, nu ar trebui sa se lipeasca nimic si muffins ies foarte usor. Poti totusi sa le ungi cu unt/ulei pentru a fi sigura sau, bineinteles, poti pune si hartiute. Cum ti-e tie cel mai usor 🙂 Spor!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.