Gem de afine si banane

Dintre toate retetele pe care le-am incercat in ultima vreme, parca asta e cea mai cea. Stiam ca blogosfera culinara romaneasca e plina cu de toate, insa de curand am dat un ochi si pe la vecinii americani, care au la randul lor niste super retete. Asa am dat de o reteta de gem cu banane si afine, pe care trebuia sa o incerc! Am gasit la piata afine, primele din anul asta, asa ca am luat 1 kg. Urmeaza deci 3 retete cu afine, din ciclul „ce putem face cu 1 kg de afine si putina bucatareala”

Ingrediente:
– o banana mare, coapta (100 gr)
– 200 gr de afine
– 230 gr de zahar
– sucul de la 1/2 lamaie

Procedeul e mai mult decat simplu: pisam banana cu o furculita, apoi punem toate ingredientele intr-o tava cu pereti grosi, le amestecam foarte bine si le lasam sa fiarba la foc mediu. Le lasam sa fiarba pana cand fac spuma, le spumam din cand in cand si le mai lasam apoi sa fiarba 10 minute, pana cand gemul capata consistenta si este limpede. Gemul nu fierbe mai mult de 15-20 de minute in total. Se face repede si usor, se mananca si mai repede 🙂

Gemul fierbinte se toarna intr-un borcan sterilizat, lasand 1-2 cm pana la gura borcanului. Inchideti bine borcanul si lasati-l sa se raceasca. Din cantitatile date iese exact un borcan de 250 de ml (hai 300), fix cantitatea ideala pentru papanasi, waffe, clatite sau pancakes.

Sper sa va placa, e super aromat si bun! Chiar daca vi se pare prea dulce, nu scadeti din cantitatea de zahar, asa se face gemul/dulceata 1:1, fara a fi nevoie de alt conservant.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)

13 Comments

  1. Annelies

    oricum,cred ca nici nu mai are nevoie de conservant :))
    super Teo! daca gasesc afine,as incerca si eu :p

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. o super reteta,am sa o incerc si eu.insa am o mica rugaminte sa imi vizitezi blogul si sa imi spui ce parere ai {ceva dulce}

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. larisa

    am si eu o intrebare:cum spumam?asta nu am inteles…in rest,super retete,bravo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. eu zic sa incerci reteta si o sa-ti dai seama la momentul potrivit cum "spumezi" gemul.

    e exact ca si la ciorba, cand clocoteste si se aduna grasimea pe deasupra, la fel si la gem se face o spuma care trebuie inlaturata.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Catalina

    Zilele trecute salivam la idea de gem de afine … Daca ai mai pus si banana (un fruct care mie imi place mult), m-ai castigat! Azi cred ca ma duc la piata dupa afine si banane … 🙂 Suna a iesi ceva delicios!

    Cata

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Lorena

    Am incercat reteta de gem! Excelenta, am fi devorat/o pe loc impreuna cu sotul meu dar borcanelul e in exclusivitate pentru bebelusul nostru de un an jumate care iubeste papanasii cu gem. Si cum colectia de gemuri de anul trecut s/a cam dus…reteta ta a picat la fix. Acum ma grabesc sa fac penne siciliene tot dupa reteta ta. De cand am gasit/o le fac iar si iar, ca si cea cu pui cu portocala si altele…Mii de multumiri!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Cata, neaparat sa incerci reteta, merita!

    Lorena, ma bucur din suflet ca ti-a placut! E de departe cel mai bun gem pe care l-am mancat in ultima vreme!!
    Pupici si bebelului

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Claudia

    Draga Teo,
    Ce vreau sa te intreb. Gemul asta sta si pe iarna sau mai trebuie adaugat conservant de vreun fel? Eu tocmai ce am terminat de facut gemul. Am pus cantitate dubla pt ca am vrut sa am 2 borcanele;). As vrea sa pun cateva si pe iarna. Dar nu stiu daca stau. Tu ce sugerezi?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. dupa cum am zis si in reteta

    "Chiar daca vi se pare prea dulce, nu scadeti din cantitatea de zahar, asa se face gemul/dulceata 1:1, fara a fi nevoie de alt conservant"

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Anonymous

    buna Teo.ma numesc Alina si te urmaresc de mult timp. l-ai castigat de partea ta si pe sotul meu. am o mare problema : am facut gemul acum 2 zile dupa reteta si a iesit….oricum nu mai e….si mi-am zis sa fac o cant mai mare din 2.500kg afine . zis si facut . numai ca am dat dat bananele prin blender si nu le-am pasat cu furca…a iesit cam lichida….aseara am facut-o, inca nu s-a racit bine, bine, dar e cam lichida fata de ce am facut duminica. crezi ca as putea sa o mai salvez? mersi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. hey, din pacate nu stiu ce ai putea face sa mai salvezi situatia… o sa ramana asa mai lichida, dar eu zic ca gustul e cel mai important 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. teo, ce zici , merge si cu mure in loc de afine acest gem? pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Buna , am facut dulceata de afine (dar fara banana,pt ca fiica mea nu a vrut);dar am pus zeama de la o lamaie si a iesit prea acra dulceata . Crezi ca mai pot face ceva ?Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.