Cheesecake marmorat cu ciocolata

Da, recunosc, am o obsesie pentru cheesecake. Problema e ca si restul familiei a inceput sa aprecieze tot mai mult prajitura cu branza cremoasa, asa ca trebuie sa caut, cel putin o data pe luna, o reteta noua de cheesecake. Si cum nu gasesc niciodata reteta perfecta, trebuie sa fac un mix intre diverse retete culinare. Asa am ajuns la reteta de azi, cheesecake marmorat cu ciocolata.

Va avertizez: cantitatile date sunt pentru o portie si jumatate, pentru ca altfel era prea mare batalia pe cheesecake. Compozitia ajunge pentru o tava de 24-28 cm.

Ingrediente pentru crusta:
– 25 de biscuiti cu cacao (va recomand biscuitii 5 minute de la Vel Pitar)
– 150 gr de unt
– 5 linguri de zahar brun
– o esenta de rom

Trecem biscuitii prin blender sau ii pisam cu o vergea, apoi ii amestecam cu untul topit, zaharul si esenta de rom. Ungem cu unt o forma de tort cu peretii detasabili si folosindu-ne degetelele dibace, presam compozitia de biscuiti pe fundul tavii si 1/2 din pereti, intr-un strat uniform. Coacem crusta in cuptorul incins la 180 de grade, aproximativ 10 minute, apoi o scoatem si o lasam putin sa se racoreasca. Pregatim intre timp umplutura.

Ingrediente pentru umplutura:
– 1400 gr de crema de branza (cu riscul de a fi acuzata din nou de snobism, sustin ca Philadelphia este cea mai potrivita branza pentru cheesecake)
– 200 gr de zahar
– 7 oua medii
– 4 linguri cu varf de faina
– esenta de vanilie (un pliculet de Finesse de la Dr. Oetker)
– 300 gr de ciocolata cu lapte de menaj

Mixam branza aproximativ 1 minut pana devine cremoasa. Adaugam zaharul, putin cate putin, mixand bine dupa fiecare aditie. Dupa ce ati adaugat jumatate din cantitatea de zahar, folositi o spatula pentru a sterge peretii vasului.

Continuati sa adaugati zaharul si dupa ce l-ati epuizat, incepeti sa adaugati ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare. Dupa fiecare 2 oua adaugate, razuiti cu spatula peretii si fundul vasului. Dupa ce ati incorporat ouale, adaugati faina, in ploaie, mixand in continuu. La final, adaugati vanilia si mixati din nou. Turnati compozitia peste crusta preparata inainte, lasand aproximativ o cana si jumatate de-o parte.

In compozitia pastrata, incorporati ciocolata topita si racita la temperatura camerei. Puneti cate doua linguri de compozitie cu ciocolata peste cea de vanilie si apoi folositi o spatula sau un cutie pentru a marmora prajitura cu branza. Dupa ce ati incheiat operatiunea „marmoratul”, asezati tava cu pereti detasabili intr-o tava intinsa, cum e tava de la aragaz, si turnati apa in tava intinsa astfel incat sa creati un soi de bain-marie. Coaceti cheesecake-ul in cuptorul preincalzit, la 180 de grade pentru o ora, o ora si un sfert.

Niste mentiuni importante:
– pentru un cheesecake reusit, toate ingredientele, atat cele pentru crusta cat si cele pentru umplutura, trebuie sa fie la temperatura camerei.
– nu lasati prajitura la cuptor mai mult decat timpul indicat; este normal ca mijlocul sa fie inca putin gelatinos, chiar daca prajitura e facuta; se va intari ulterior
– dupa ce scoateti prajitura din cuptor, lasati-o sa se raceasca complet, aproximativ o ora, apoi dati-o la frigider; trebuie sa stea la rece cel putin 6 ore inainte de a ne infige dintii in ea

Pofta mare sa aveti si nu uitati ca puteti chiar injumati cantitatea, daca aveti o tava mai mica.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (6 votes cast)

21 Comments

  1. Am doua retete de cheesecake pe blogul meu care cred ca te-ar satisface. Una este extrem de usoara, cealalta cere un pic mai multa rabdare – dar rezultatele sunt pe masura.

    1400 gr de branza? mare šŸ™‚ n-am facut niciodata mai mare de 800 gr. (cel cu capsuni de pe blogul meu), de obicei insa 450-500 gr intr-o forma de tort.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous

    Arata fenomenal! E corecta cantitatea de 1400 g sau e o greseala? 7 cutii de branza se folosesc??? din cate imi amintesc, o cutie de Philadelphia are 200 g/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Multumesc šŸ™ Da da, e corecta cantitatea , atat am folosit. V-am zis ca e pt o portie si jumatate šŸ˜€ am folosit o tava de 28 de cm diametru si 5 cm inaltime. Lola,mersi, ma voi uita la retete

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Anonymous

    Dar o reteta de salam de biscuiti ne poti oferi, pentru ca am gasit numai retete care nu specifica tot procesul de realizare (care pentru incepatori este putin cam greu)? multumesc si bafta in continuare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. karma police

    miam arata atit de gustos, il voi face in weekend pentru copiii mei si va spun cum mi-a iesit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Alexandrina

    Arata foarte bine, felicitari draga Teo! Imi amintesti de cumnata mea, si ea obisnuieste sa puna branza in prajituri in cantitate mai mare; pot sa spun ca m-am molipsit si eu, imi plac prajiturile "inalte", cu strat gros de crema.
    Iar a ta e senzationala, arata intr-un mare fel!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Sunt 4 retete, acum mi-am dat seama – 2 dintre ele sunt cu ciocolata (una dintre ele este doar link insa). Doar pune "cheesecake" in casuta de cautare si gasesti posturile respective.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Arata super am sa incrc si eu mersi…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Anonymous

    iti multumesc din suflet pentru reteta!iubitul meu adora branza si ciocolata …cea mai frumoasa surpiza va fi acest cheesecake!! sper sa imi reuseasca!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. puisor

    Salve Teo,

    Ne poti spune daca retetele de cheescake se pot implementa si cu branza de vaci?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Anonymous

    abia astept sa o incerc………

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Teodora

    L-am facut de Revelion si a iesit foarte bine si a fost un deliciu šŸ™‚

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Andreea

    Buna Teo!nu am facut niciodata cheesecake asa ca am si eu o intrebare:pot folosi quark pentru ca philadelphia mi se pare destul de scumpa avand in vedere cantitatile mari care sunt folosite!astept raspunsul tau!
    pupici:*:*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Andreea, poti incerca insa nu iti garantez ca va iesi asa cum trebuie. Am mai intalnit cazuri in care s-a inlocuit branza Philadelphia cu altceva si au fost un esecuri totale…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. buna…ma uitam pe reteta ta si voiam s ama inspir sa fac si eu ceva asemanator insa vreau sa fac cu branza de vaci merge?si mai pun putina smantana in ea?blatul de biscuiti dak nu il dau la cuptor 10 min inainte decat atunci cand pun si branza se intampla ceva?poate imi poti raspunde zilele astea…multumesc…ai niste retete deosebite

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Rocsi, poti folosi branza de vaci dar sa fie una mai cremoasa, nu cum este cea de napolact, de exemplu, care este mai uscata si mai potrivita pentru papanasi decat pt cheesecake.

    Nu are nimic daca nu coci blatul inainte, insa nu iese la fel de crocant si ai sansele sa se rupa atunci cand servesti prajitura.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. pai eu am niste branza de tara,deci e putin mai grasa.dar oricum o sa mai pun smantana sa ma asigur ca iese bine….multumesc de raspuns

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Maple Leaf

    Teo, nu vreau sa te superi pe mine, eu locuiesc in North America si sunt mare fan al acestei prajituri. O pregatesc si eu cu mare placere, in toate combinatiile posibile. Incearca sa folosesti amidon in loc de faina, o sa-ti iasa mult mai cremoasa si nu o sa-ti mai "cada" cum se vede in poza. Il poti realiza si fara amidon si fara faina, daca amesteci in compozitie sucul a doua lamai. Alt secret- nu lua cheesecake-ul din cuptor imediat, lasa-l cu usa cuptorului intredeschisa, timp de 15-20 minute. Astfel va avea timp sa se "obisnuiasca" cu temperatura si nu va mai cadea.
    Sper sa nu te superi ca am indraznit (ca de la clujeanca la alta clujeanca!) sa-ti dau cateva sfaturi. Toate cele bune!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  19. Anonymous

    Teo darga, multzam ca existi, iti scriu aici pt ca aici m-am nimerit cautand o reteta de prajiturica desi la oboseala pe care o am acum ma las balta:))
    Imi sarbatoresc sotul maine si am facut ficatei inveliti in bacon, banana breath, si m-am inspirat un pic pentru aperitiv.
    O sa arate intr-un mare fel….aaaa mai am si un ditamai tortul de ciocolata invelit in frisca….o friptura de piept de curcan in vin alb…..mai trebuie ceva?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. Tocmai am asa ceva in frigider :D:D:D!!!!
    Aseara am incercat pentru prima data sa fac si eu cheesecake si e foarte usor de facut daca iti urmam sfaturile!!
    1.crusta de biscuiti e super daca o coci 10 minute…
    2.coacerea ei in "bain marie"
    Pentru cele interesate sa foloseasca alte feluri de branza, eu am incercat o combinatie a bucatarului Heston Blumenthal:
    375g branza de vaca proaspata(am pasat-o prin sita sa fie mai fina)
    375g crema de branza
    210 g frisca lichida
    65 g amidon
    5 oua
    160g zahar pudra
    esenta vanilie

    ..cam asta era umplutura…insa eu am vrut sa aiba si ciocolata si am topit 150g cioco menaj si am marmorat-o ca si in reteta ta!
    Sunt foarte bucuroasa ca nu s-a lasat mijlocul prajiturii pentru ca am lasat-o sa se raceasca in cuptor!

    Cred ca o voi face foarte des!!\:D/
    Te pup si mai astept retete super bune!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. amalia

    am facut si eu acest cheesecake de mai multe ori si l-am facut exact cum srie in reteta ta si….e super bun.salutari din spania!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.