Hummus cu iaurt

Exista foarte multe retete de Hummus, respectiv pasta de naut insa ideea de la care trebuie sa porniti nu este ca trebuie sa respectati intocmai reteta culinara de la care porniti, ca doar nu e o prajitura sofisticata, ci sa ajustati reteta dupa gustul vostru.

De exemplu, in Hummusul traditional se foloseste Tahini, respectiv pasta de susan, care insa nu e pe gustul tuturor si pe care puteti sa o omiteti. De altfel reteta de Hummus pe care vi-o propun eu este fara Tahini, insa cu iaurt natural si un strop de pesto rosu, din rosii de Sicilia uscate la soare. Merita incercat, zic eu.

Ingrediente:
– 450 gr de naut fiert
– 2 catei de usturoi pisati
– 1-2 linguri zeama de lamaie
– sare, piper, chimen macinat (dupa gust)
– 2 linguri ulei de masline
– 4-5 lingri de iaurt (in functie de cat va place mai cremos)
– 1 lingura pesto rosu (optional)

Nautul trebuie lasat sa se umfle in apa rece peste noapte, apoi fiert pana cand boabele sunt moi insa isi pastreaza textura si forma. Nu le fierbeti mai mult de o ora.

Dati nautul prin blender, adaugati apoi si restul ingredientelor si continuati sa mixati pana cand ajungeti la consistenta si gustul dorit. Daca hummusul iese prea tare, mai puneti putin ulei de masline sau 2-3 linguri din apa in care a fiert nautul.

Hummusul se mananca in general cu paine araba – pita, ca si dip sau ca si aperitiv dar si ca sos pentru falafel sau alte preparate specifice bucatariei din Orientul Mijlociu. Desi exista mai multe legende legate de origine si istoria Hummusului, un lucru e cert – e una dintre primele mancaruri gatite preparate vreodata. Puteti imbogati gustul cu patrunjel verde, cu sos Tahini sau puteti folosi unt in loc de ulei de masline. Decorati Hummusul cu ulei de masline, paprika, chimen, patrunjel sau boabe de naut.

Voi ce retete cum preparati hummusul? Va invit sa postati retetele voastre pe www.gospodini.ro

11 Comments

  1. Silvia

    Imi place varianta ta de humus.

  2. o reteta usoara si rapida

  3. Anonymous

    Ideea ta de a pune si iaurt in humus mi s-a parut excelenta, iar astazi am pus-o in aplicare. Un gust deosebit, a iesit si de-o consistenta lejera.

  4. Am facut de 2-3 ori (fara pesto – n-am avut) pana mi-am impresionat la culme viitoarea soacra, mare iubitoare de hummus. Deasemenea, exact in momentul scrierii acestui comentariu sunt la o portie de paine neagra cu hummus si feliute de salam uscat. Divin.
    Ma gandeam data viitoare sa il portionez si sa pun si ceapa tocata, ca la icrele de fasole.
    Nota 10 cu cele mai multe felicitari!

  5. Diana Grecu

    nu am incercat niciodata sa fac hummus, l-am cumparat intotdeauna si il pun pe pita bread peste care prajesc bacon, e foarte bun. Va recomand sa incercati.

  6. Anonymous

    bun si cu iaurt, dar nu imi place fara tahini, parca nu are gust de hummus 🙂

  7. Anonymous

    Puteti sa folositi si vinete coapte in humus.Este delicios cu putina ceapa tocata marut

  8. zanaeficientei

    fiindca ma dau in vant dupa tot ce e picant, eu as fi incercat niste harissa in locul pesto-ului rosu. e interesanta, insa si varianta asta, parca strange tot soarele din jurul Mediteranei 🙂

  9. Anonymous

    Pentru ca sunt la regim si imi este interzisa paine si grasimile am incercat varianta ta de hummus,rezultatul,foarte bun desi am pus cam mult iaurt. Numai bine:D

  10. bucatar invatacel:)

    Eu pun si doua linguri de tahina (pasta de susan). Nu se pune chimen ci chimion. Este un condiment specific araveasc, fara de care hummusul nu are gustul "de la ei". se pune doar un varf de lingurita de chimion, pentru ca are o aroma puternica.
    La final, se presara deasupra sumac, un alt condiment specific arabesc.

    Nu se pune pesto. Iar iaurtul trebuie sa fie foarte gras.

  11. Sunt mai multe feluri de hummus. Daca toti bucatarii ar urma o singura si unica reteta pentru un anumit tip de mancare, unde ar mai fi diversotatea culinara?

    Este adevarat ce spui tu, este o varianta de hummus, eu pur si simplu am incercat un alt fel de hummus 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.