Tarta de post

Mi-ati tot cerut, atat pe mail cat si prin comentarii, retete culinare de post 🙂 E destul de greu pentru mine sa aleg retetele de post si asta pentru ca noi tinem post lacto-vegetarian iar in cel ortodox nu se consuma nimic „de dulce”, asa ca am facut retete in care sa puteti inlocui unele ingrediente si sa le puteti gati indiferent de tipul de post pe care il tineti.

Pentru tarta cu legume puteti folosi orice fel de legume congelate, in functie de preferinte. Eu am ales cartofi, ciuperci si mazare. Apoi, pentru ca lenea e cucoana mare, am folosit un beschamel gata facut, dar daca nu il gasiti puteti folosi reteta de bechamel de la reteta pentru sufle cu legume. In locul cascavalului, folositi cascaval vegetal sau branza tofu.

Ingrediente:
– 400 gr aluat frantuzesc (sau foi pentru placinta, care nu contin unt sau ou)
– 600 gr legume congelate
– 150 gr cascaval sau cascaval de post
– sos beschamel
– 1 galbenus (optional)
– sare, piper, ierburi aromatice

Intr-o forma pentru tarta sau un vas yena uns cu grasime, punem aluatul frantuzesc si ii taiem marginile folosind o rola pentru patiserie. Pregatim compozitia, simplu de tot: amestecam legumele cu 4-5 linguri de sos bechamel, adaugam si cascavalul ras. Nu uitati sa pastrati 3 linguri de cascaval pentru crusta tartei. Bun!

Urmeaza sa saram compozitia cu sare, piper si ierburi, toate dupa gust. Umplem tarta si ii strangem marginile. Presaram cascavalul pe care l-am pus deoparte si daca folosim galbenusul, ungem marginile tartei cu el. Tarta se da la cuptorul preincins la 200 de grade, timp de 45 de minute. Trebuie sa aiba o crusta frumoasa si compozitia sa fie bine legata.

A iesit o tarta delicioasa, indiferent daca e de post sau numai o mancare usoara pentru o cina fara carne. Ideea e sa nu folositi foarte mult sos, pentru ca nu se mai leaga compozitia. In ceea ce priveste ierburile aromatice, eu am folosit ierburile italienesti congelate, de la Iglo, care au o aroma deosebita, si pe care le-am descoperit de curand. Pofta buna sa aveti!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

7 Comments

  1. Mihaela

    La multi ani, scumpa! Iti doresc sa fii fericita si sa te bucuri de Dani, de Luca, de mama si de buni si de toti prietenii tai. Pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Ana-Maria

    Tare bun!Simplu si foarte gustos!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Buna, Teo! Multumiri pentru retete si inspiratie. As avea si eu o intrebare: sigur este vorba de 15 grame de cascaval? Sau sunt 150?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. dryvotka

    Iata o reteta tocmai buna – foarte utila, mi-o notez.
    http://www.verze.ro – simtul umorului nu a murit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Foarte pe gustul meu;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Anonymous

    Interesanta reteta din pacate "cascavalul de post" nu e de post contine caseina care este un derivat din lapte.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Draga Teo,

    Tocmai te-am „descoperit” pe internet facand tiramisu cu fiul tau. Apoi am „sapat” mai adanc si am descoperit acest blog unde ai niste minunatii de retete pe care cred ca le voi putea face si eu … o afona in ale gatitului.
    Maine sunt hotarata sa fac tiramisu, asa ca de lasatul secului… sper sa imi si reuseasca!!! O sa te tin la curent 🙂

    Si fiindca tot veni vorba de post… ti-as fi mai mult decat recunoscatoare daca ai posta cat mai multe retete care sa intre in aceasta categorie.

    Numai bine

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.