Jambon glazurat la cuptor

Nu v-ati saturat de aceeasi reteta de friptura de porc in fiecare an de Craciun? Eu da! Sa ca anul acesta de Sarbatori voi incerca o reteta noua, usor exotica as spune, dar foarte foarte buna si aromata: ciolan de porc la cuptor, glazurat cu miere, suc de portocala si gem de caise.

Este de altfel o reteta culinara traditionala pentru Craciun in State si spre deosebire de friptura clasica, este extrem de aromata si suculenta.

Ingrediente:
– 1 ciolan de porc din spate
– 100 ml miere
– 50 ml mustar
– 50 ml gem de caise
– 100 ml suc proaspat de portocale
– cuisoare
– sare si piper

Facem o marinata din miere, mustar, gem, sare si piper dupa gust. Cu un cutit bine ascutit, crestam ciolanul cu linii oblice, in ambele sensuri, astfel incat sa obtinem romburi. In fiecare romb punem cate un cuisor. Ungem ciolanul bine cu marinata, folosind o pensula, de cateva ori, apoi il punem in tava, pe hartie de copt si il dam la cuptor la foc potrivit, o ora daca este prefiert sau 2 ore daca este un ciolan crud. Eu am folosit prefiert si usor afumat.

Este perfect alaturi de orice garnituta, sos sau muratura iar cuisoarele ii dau o aroma foarte discreta. Am incercat friptura acum pentru a vedea reactiile familie si cum toti s-au lins pe bot, va fi friptura noastra pentru Craciunul 2009.

8 Comments

  1. Just me

    STIU DESPRE CE VORBESTI, AM PAPAT CEVA DE GENU, CRED CA ERA O BUCATA MARE DE HAM….DAR ESTE SUPER BUN, TI SE TOPESTE IN GURA…..O BUNATATE! CU SIGURANTA ESTE MAI BUN DECAT CARNEA DE PORC! SARBATORI FERICITE ITI DORESC!PUPICI

  2. Anonymous

    draga mea teo imi ploua in gura;))).arata super si sunt convinsa k gustul e pe masura.felicitari.poopici ionela

  3. O intrebare: osul l-ai scos? din poze ciolanul pare intact, se patrunde bine??? Arata senzational si eu doresc sa fac asa o bunatate, mai ales ca o sa fie si surpriza, inlocuind traditionala friptura. Merci si Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!!

  4. Anonymous

    WOOOW…superb de bun. Faceam selectia de retete pentru Craciunul de anul asta si hop minunatia. Multumesc din suflet pentru efortul de a crea acest site. Pe toate le-am facut si toate au iesit exact asa cum le-ai prezentat…astea da retete reale. Multumesc inca o data si Sarbautori Fericite!!!!

  5. Mariana

    Minunat cred ca este!poate il fac si eu pentru noi la cina de Craciu!
    Sarbatori cu bine!

  6. Anonymous

    oooaaaa ce bine arata, nu stiu daca as gusta, ca e cu portocale si gem si miere, dar arata de iti lasa gura apa! Arata delicios, felicitari!

  7. Sylvia

    Wow, Teo ce minunatie ai facut tu acolo, m-ai cucerit cu reteta asta ! Spor la bucatareala si succes in toate, felicitari pentru tot ceea ce faci !

  8. Anonymous

    am facut si eu aseara ciolanul ; trebuie mentionat un lucru , f f important : ACEASTA RETETA SE RECOMANDA CELOR CARE AGREEAZA GUSTUL DULCE AL MANCARURILOR ,celor care mananca mai romaneste ,mai traditional , nu li se potriveste;
    in rest , Teo , asteptam ceva retete si ptr masa de Revelion;
    luminita

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.