Turta dulce la tava

Mi-era dor de o turta dulce ca pe vremea bunicii, genul de turta dulce pe care o manam la chioscul cu dulciuri din curtea scolii. Reteta de turta dulce este pentru o tava mica, dar puteti dubla cantitatea pentru o portie mai mare.

Oricum, fiind dulce si aromata va avea trecere indiferent de perioada anului, nu numai de Craciun. Reteta este nu simpla, ci jenant de simpla, asa ca si cei neinitiati in ale bucataritului pot sa o incerce linistiti.

Ingrediente:
– 110 gr de faina
– 1 ou mare
– 113 gr de miere
– 50 gr zahar brun
– 60 ml lapte
– 80 ml ulei (1/3 cana)
– 1 lingurita praf de copt
– ½ lingurita ghimbir
– ½ lingurita bicarbonat
– ¼ lingurita sare
– 1 lingurita scortisoara

Amestecam intai faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, ghimbirul si scortisoara. Separat, amestecam oul batut usor, ca pentru omleta, cu mierea, uleiul, zaharul si laptele. La final, amestecam ingredientele lichide cu faina si obtinem o compozitie omogena, pe care o turnam intr-o tava de 26x18x3 cm, unsa cu unt si tapetata cu faina. Coacem turta dulce 25-30 de minute, la 180 de grade, pana trece testul scobitorii.

Pentru glazura, amestecati o cana de zahar pudra cu o lingurita de suc de lamaie si 2 lingurite de lapte. Glazura trebuie sa curga de pe lingura dar sa nu fie prea lichida. Turnati glazura si intindeti-o uniform peste turta dulce, decorati cu migdale intregi, alune, bombonele. Dati tava la rece pana se prinde glazura.

Tips & tricks:
1. pentru glazura, puteti inlocui sucul de lamaie cu ingredient secret* iar in locul zaharului pudra simplu sa folositi unul vanilat
2. daca nu aveti o tava mica, puteti turna compozitia intr-o tava pentru chec sau in forme pentru muffins (briose)

* ingredientul secret apare in carticica de retete pentru Craciun, despre care va spuneam aici. Daca ati cumparat borcanul cu miere Roua Florilor la care era atasata carticica, puteti raspunde la intrebarile concursului Apidava si puteti castiga premii in valoare totala de 500 euro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)

8 Comments

  1. Arata de nota 10!
    Cu aceasta ocazie mi-am amintit si eu de dulciurile copilariei.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. tartoras

    Amintiri dulci ai readus la suprafata….
    Multzam fain!
    La multi ani pe 2010!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Anonymous

    da…. super arata prajitura!
    dar cat ulei se foloseste….nu este mentionat! MULTUMESC !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Anonymous

    Noi am incercat reteta cu 100ml ulei si a iesit f bine. Pt aroma puteti incerca sa puneti si 2 linguri de nuci macinate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Liliana

    Cat ulei se foloseste? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. georgiana

    Buna Teo, in primul rand vreau sa iti spun ca te-am vazut la CSID si am fost foarte placut impresionata de tine. Felicitari!
    Am facut azi turta dulce si nu mi a prea iesit…e buna ea la gust, dar se sfarama foarte usor 😀 Oare cu ce am gresit?
    Toate cele bune!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. goldy645

    Buna Teo! Mi-a iesit f.buna prajitura!Super pufoasa. Excelenta! Azi trebuie sa mai fac o tava, ca cea de ieri s-a terminat. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous

    mie mi-a iesit foarte buna prajitura, am dublat cantitatile, mai mult din ochi am pus si tot mi-a iesit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.