Risotto Primavera

Vine, vine, primavera, se asterne-n toata tara… NOT! Dupa vremea de afara e mai degraba sfarsit de decembrie decat mijloc de martie, dar vorba “cuiva”, “zilele insorite nu sunt departe”. Ca sa simt ca vine primavera am cumparat zilele astea o tona de legume pe care am de gand sa le gatesc in fel si chip, poate fortam vremea sa se schimbe. Daca retetele nu ajuta soarele sa iasa, macar sa fim cu inima impacata ca am mancat sanatos.

Ingrediente:
– 200 gr de orez pentru risotto (Arborio, Carnaroli, Vialone)
– 800 ml supa de legume sau supa de pui (strecurata, ne trebuie numa zeama)
– 2 dovlecei medii
– o vanata medie sau ½ dintr-o vanata mare
– 200 gr amestec de morcovi + mazare congelate (sau 1 morocv mare si o mana buna de mazare, oparite putin inainte de folosire)
– o ceapa mica alba, taiata marunt
– o legatura de ceapa verde tocata (cu cat e ceapa mai subtire, cu atat mai bine)
– sare si piper pentru asezonat
– 3-4 linguri de ulei de masline

Incingem intr-o tigaie uleiul si punem la calit legumele, in ordinea numerelor de pe tricou: ceapa alba, dovlecelul si vanata, taiate cubulete. Le amestecam bine si le lasam sa se caleasca impreuna cateva minute, sa zicem vreo 5. Le saram si piperam dupa gust. Punem apoi si orezul in tigaie si il calim impreuna cu legumele 2-3 minute. Atentie mare aici, orezul se rumeneste repede… Teo stie! …ca doar jucandu-se cu Luca era sa il arda de tot…

Apoi adaugam supa de legume, amestecam bine si lasam sa fiarba la foc mic, pana cand orezul este fiert si supa a scazut aproape de tot. Dureaza undeva la 15 minute. La final punem morcovii, mazarea, ceapa verde si potrivim din nou de sare si piper. Lasam risotto sa mai dea un clocot, pana se inmoaie si mazarea, inca 5 minute.

Si uite asa, in circa o jumatate de ora aveti o masa completa, super buna si super sanatoasa. Daca vreti sa fie de post, folositi o supa simpla de legume in locul celei de pui: fierbeti in apa cu sare 2-3 morcovi, o gulie, o jumatate de telina, cateva fire de patrunjel si un pastranac.

Pofta mare sa aveti! Daca nu tineti post, puteti gratari un piept de pui sau o pulpa dezosata langa “orezul primaveratic”, n-o sa va para rau!

4 Comments

  1. lorenabr

    Arata superb, am sa incerc:)

  2. Florin

    risotto se face cu un pic mai multa dedicare din partea bucatarului deobicei…
    in primul rand, orezul se stinge cu un pahar de vin alb, apoi e important ca orezul sa fie mestecat in continuu, adaugand cate putin din supa, ca sa se omogenizeze frumos si sa iasa amidonul (da consistenta aia lipicioasa geniala)
    La final, se adauga parmezan daca nu contine peste sau fructe de mare… reteta de aici e un simplu pilaf cu legume din pacate…

  3. Anonymous

    De ce oare simt ca esti unul dintre cei clasati pe ultimele locuri la Roblogfest, categoria ''Blog culinar'' ? Mare coincidenta ca apari asa, exact in noaptea decernarii premiilor sa ne arati ca dumneata gatesti mai bine decat Teo. Te-ai gadit vre-o clipa ca a catsigat tocmai pt ca gateste simplu si omenesc? Fa tu rissoto adevarat daca esti asa destept si lasa-ne pe noi taranii sa mancam ''simplu pilaf cu legume''.
    Eli

  4. Furnicuta

    Am incercat reteta cu ceva vreme inainte sa apara pe gospodini. Varianta mea nu e deloc rissoto, ca fierb partial orezul si apoi il clatesc, tocmai pt ca nu imi place sa fie lipicios. Nu conteaza daca e "rissoto" sau orez cu legume atata timp cat e bun si gatesti de placere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.