Rata umpluta

Nu, nu am uitat de reteta de dulceata cu smochine, doar i-am ratacit pozele si sunt in cautarea lor (a se citi „disperata lor cautare”. Pana una alta, va pun o alta reteta interesanta, zic eu, cea de rata umpluta.

Rata e de la mama soacra, e rata de curte, tanara si nu foarte grasuta, adica fix pe gustul sotului meu. Pe gustul meu nu musai, ca nu imi place rata in mod deosebit, dar ce nu gateste Teo pentru consortul ei.

Am vrut sa incerc reteta Juliei Child, dar am renuntat din lipsa de timp si am ales o reteta mai rapida, usor exotica (datorita umpluturi). Puteti sa nu dezosati rata, insa iese mult mai bine si e mai usor de feliat daca e dezosata. Nu i-am scos toate oasele, i-am lasat oasele din aripioare si pulpe, pentru a-si pastra forma de zburatoare.

Ingrediente:
– o rata tanara si nu foarte grasuna
– 10 felii de paine toast taiata in cubulete
– o conserva de mandarine (scursa)
– 3 tije de apio taiate cubulete
– o ceapa alba, medie, taiata marunt
– 150 gr unt topit
– 150 gr suc de portocale
– 4-5 linguri de gem de coacaze negre
– 3 linguri de pesmet
– sare, piper dupa gust

Am inceput cu dezosarea ratei. Chiar ma gandeam la scena din filmul Julie and Julia… eram foarte ingrozita de operatiunea asta si totusi a decurs destul de usor, in vreo 15 minute. Am asezat rata „pe burta”, cu coloana in sus. Cu un cutit foarte ascutit am crestat pielea si carnea, urmarind sira spinarii si indepartand cu atentie carnea de pe os, pe masura ce taiem. Folositi oasele ca punct de ghidare si taiati carnea cat mai aproape de os. Urmariti oasele si veti vedea ca pieptul de indeparteaza imediat. Taiati cu grija tendoanele aripilor si ale pulpelor si gata, puteti scoate pieptul si cosul fara probleme.

Nu a fost chiar cea mai simpla operatiune din viata mea, dar am izbandit cu brio! Nu stiu altii, dar Luca mi-a apreciat stradania si m-a strans in brate ca sa ma incurajeze. O data rata dezosata, am dat-o la rece pana am pregatit umplutura. Am incins untul si am calit in el ceapa si apio pana au devenit moi, cca 5-7 minute. Apoi am adaugat restul ingredientelor si am amestecat bine. Am potrivit de sare si piper dupa gust. Gata umplutura!

Am scos rata de la frigider si am pudrat-o cu pesmet, care are rolul de adeziv intre rata si umplutura. Am pus apoi toata umplutura, am indesat-o bine si apoi am reconstituit rata, folosind un ac si o ata. Nici croitorasul cel viteaz nu putea sa o peteceasca mai bine ca mine 🙂 Urat sau nu, important e ca am cusut-o! Am asezat-o apoi intr-o tava, pe hartie de copt. Am turnat peste un pahar de apa rece si am dat rata la cuptor, 1 ora, la 160 de grade. In primele 15 minute am lasat-o la 180 de grade, apoi am scazut temperatura si am acoperit rata cu folie. In ultimele 15 minute am scos folia pentru a se rumeni si am stropit rata cu sucul din tava.

Cam asa a aratat la final. Impresii: s-a rumenit un pic cam tare, mai ales dupa ce am stropit-o cu sucul din tava, dar nu-i bai, a fost foarte buna si asa. Pentru prima incercare de rata umpluta din viata mea, eu sunt mandra de rezultat. Oricum, mai am o rata in congelator, pe aia vedem noi cum o preparam. Sugestii? Stiti retete de rata care sunt foarte bune si reusesc sigur? (nu as vrea sa stric bunatate de rata ca mi-e ca e motiv de divort) Le puteti posta pe www.gospodini.ro si eventual puteti lasa linkurile aici, in comentarii. Sa va fie de bine sau… Mac-mac!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.3/5 (4 votes cast)

12 Comments

  1. Masterpice,,chefdeuvre,exquisite !
    Bravo Teo !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. uite de asta te urmaresc zilnic…nu stiu daca m-as incumeta la asa munca,dar rezultatul e spectaculos…merita de notat pentru mai tarziu,cand ma voi capata si eu cu rata de la tara…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Anonymous

    Cred ca apio = telina radacina (celery in engleza daca nu ma insel), nu? 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. asa e 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Lavinia

    Arata foarte bine iar puiul ala mic din poza e dulce de tot!Va pup pe amandoi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Teo, sa nu mai dezosezi niciodata pe farfurie, ci pe blat de plastic sau lemn, si niciodata lama cutitului inspre tine ,te poti taia rau de tot. Sunt sotie de transator, am cele mai bune cutite si cele ma ascutite, dar is bune de pus in vitrina, :))), io una mi-am taiat degetul in doua.

    Cat despre ratusca, arata super.

    Mira

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Alexandra

    imi lasa gura apa!!! sigur voi pregati aceasta reteta! 😉 dar nu am gem de coacaze,pot folosi altceva,alt gem? ??? ce scump e Lucasito al tau..cati anisori are?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous

    delicioasa rata.FELICITARI.EU NU AM RATA,DACA FAC PUI DE CASA ARE CEVA?VA IESI LA FEL DE GUSTOS?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Anonymous

    umplutura nu iese dulce? ce gust are

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. acum incerc reteta asta, sa vedem ce iese

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. cristina

    buna! gemul de coacaze l-ai folosit si in umplutura, sau doar dupa, pe farfurie? ms

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna, Cristina! Da, se foloseste si in umplutura, asa cum scrie in reteta, cateva linguri 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.