Turta dulce pentru Craciun

Acum 2 ani, in noiembrie, inainte sa se nasca Luca, am facut prima casuta de turta dulce, asta pentru ca stiam ca in decembrie, cand el va avea doar 3 saptamani, nu o sa am timp sa coc nimic. Mi-am promis ca figurinele de turta dulce vor fi o traditie in familia noastra si le vom decora impreuna in fiecare an. Si am avut dreptate, anul acesta deja i-am putut da lui Luca o bucata de aluat din care a framantat el un “zgubi du” adica un Scooby Doo 🙂

Anul acesta am facut insa putin mai mult decat clasica (deja) casuta de turta dulce, insa nu va spun mai multe acum. Azi invatam sa facem reteta de baza de turta dulce si MAINE veti vedea la ce am folosit figurinele de anul acesta.

Ingrediente:
– 150g zahar brun
– 100 gr margarina Rama Maestro la temperatura camerei
– 130 g miere
– 600 g faina
– 2 lingurite praf de copt pentru turta dulce
– 125 ml apa
– condimente dupa gust: sare, cardamom, nucsoara, scortisoara, anason, cuisoare, ghimbir

Incingem cuptorul la 180 de grade. Pentru framantarea aluatului puteti folosi mixerul sau robotul de bucatarie sau puteti sa il framantati cu mana, insa trebuie sa faceti incalzire, pentru ca e un aluat destul de tare :))

Spumam margarina Rama Maestro si zaharul brun, pana zaharul e aproape topit.

Adaugam apoi mierea si amestecam bine.

Separat, intr-un bol mare, amestecam faina, praful de copt si condimentele macinate.

Adaugam faina peste spuma de margarina, alternand cu apa si amestecand in continuu.

Vom obtine un aluat tare, asemanator cu aluatul de paine, pe care il intindem pe o planseta pudrata cu faina. Ca sa fiti siguri ca operatiunea decurge ca la carte, pudrati si sucitorul cu putina faina.

Intindem aluatul intr-o foaie de 4-5 mm si folosim diverse forme pentru a taia turta dulce.

Asezam figurinele de turta dulce in tava tapetata cu hartie de copt si le coacem 10-12 minute, pana sunt usor rumenite pe margini. Le scoatem din tava si le lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Nu e nimic daca turta dulce vi se pare inca moale cand o scoateti din tava, se va intari in cateva ore.

Asa arata la final figurinele cu Rama, pe care le puteti orna oricum, de la glazura simpla, royal icing, ciocolata topita etc

Nu uitati sa intrati maine pe blog si pe facebook pentru a vedea la ce am folosit anul acesta figurinele de turta dulce, da? Sa va fie de bine!

P.S. Puteti impartasi cele mai bune retete de prajituri pe Prajituria.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (6 votes cast)

5 Comments

  1. corina

    cred ca le-ai agatat in bradul de craciun!sarbatori fericite!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Teo,
    draga ma omori din nou 🙂 si la propriu si la figurat!
    O data ma omori cu retetele de care ma bucur de cind te-am descoperit, adica de m bine de 2 ani! ai pe de alta parte ma omori cu chestiile gen "praf de copt pentru turta dulce" :)))

    Unde gasesc asa ceva pretty plizzzzzzzzzz!!!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Nicoleta

    faci un bradut????
    oricum intru, de abia astept sa vad ce ai facut……
    diseara o fac si eu. poate il pun si eu pe andrei sa faca "zgubi du" (e cam de o seama cu luca),ca pe leon nu ma pot baza (are doar 5 luni):)). oricum, macar in nocturna, si tot fac turta dulce, si eu am promis ca de acum la noi Craciunul va mirosi a turta dulce…

    Va pupam pe toti si sa aveti parte de un Craciun implinit!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Raluca

    Bradutul este genial. Ba nu, este GENIAL! OMG!
    Si multumiri pentru recomandarea cu siteul Prajituria, am intrat si este o sursa buna de idei 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Anonymous

    unde gasim praf de copt pt turta??? sau ce are asa de special acest praf de copt??? gasim in comert in cj???

    help! SOS!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.