Ciorba de loboda

Ciorba de lobodaTrebuie sa fiu sincera cu voi: la noi in casa nu s-a gatit loboda, nici mama si nici buni nu au fost fane loboda si in concluzie, noi am facut cunostinta foarte tarziu cu loboda. Insa, daca va place supa de salata, cu siguranta va place si cea de loboda, pentru ca au un gust oarecum asemanator. Luca a mancat foarte bine ciorbita asta, mai ales daca am dres-o cu un pic de iaurt pentru el. Sunt foarte multe variante de ciorba de loboda, astept sa mi le spuneti si voi pe ale voastre, da?

Ingrediente:
– 5 legaturi loboda (rosie si verde)
– o legatura de leurda
– 300g sunculita taraneasca (optional)
– 2-3 morcovi
– o radacina de patrunjel
– o canita de orez
– o legatura de ceapa verde
– 3-4 tije de apio sau telina
– 4 catei de usturoi
– zeama de la o lamaie
– 5 linguri ulei
– 4 litri de apa
– o legatura de leustean
– sare dupa gust

In oala in care urmeaza sa facem ciorba, incingem uleiul si prajim sunculita taraneasca taiata cubulete. Cand se rumeneste usor, adaugam si ceapa verde taiata marunt. Dupa alte doua minute adaugam morcovul si radacina de patrunjel date pe razatoare. Amestecam bine, apoi e randul orezului, ales si sapalat bine, sa-si faca intrarea in oala cu ciorba. Calim si orezul vreo doua minute, amestecand des, apoi adaugam apoi, tocat marunt. Completam cu apa, punem sare dupa gust si lasam ciorba sa dea primul clocot.

Intre timp, spalam foarte bine loboda si leurda si le tocam in functie de preferinte. Mie imi place sa le toc foarte marunt, asta si pentru ca mananca Luca mult mai usor insa am mancat ciorba in care frunzele de loboda erau lasate intregi. Cand ciorba a dat primul clocot, adaugam si loboda, lurda si usturoiul dat pe razatoarea mica, si lasam ciorba sa fierba circa 15-20 de minute sau pana cand loboda si toate ingredientele sunt fierte. Dregem ciorbita cu sucul de lamaie si la ultimul clocot adaugam leusteanul spalat si tocat marunt.

La final, daca doriti, puteti drege ciorba cu smantana si galbenus de ou, insa noi am lasat-o asa, „chioara”, cu posibilitatea ca fiecare sa isi adauge smantana dupa gust. Aceasta e ciorba de loboda in varianta Teo. Abia astept sa-mi spuneti cum preparati ciorba de loboda la voi acasa. Sa va fie de bine!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)

7 Comments

  1. Anonymous

    Cred ca a fost tare buna ciorba ta de lobada yamiiii.Eu o fac fara sunculita si fara zeama de lamaie, o acresc cu bors proaspat de casa.
    O sa incerc si reteta ta desi pana acum n-am mai folosit lamaia sa acresc ciorbele…..
    Alina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Fraiche-Bistro

    draga Teo, eu mananc ciorba de loboda de cum apare pe piata. O fac simpla, doar cu legume, fara niciun fel de carne, pentru ca ma racoreste 🙂 Deci, fara iaurt si fara sunculita. O acresc cu lamaie si o mananc rece cu ceapa verde 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Promit sa incerc si eu varianta fara sunculita, daca reusesc sa imi conving baietii ca porcul NU e cea mai buna leguma :))

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Simona

    Waw! De cand n`am mai mancat ciorba de loboda… Imi aduci aminte de copilarie.. de bunica, Dumnezeu s`o tina sanatoasa.. E adevarat ca o facea mai des fara carne. Pacat ca nu gasesc p`aici, nu mananca danezii d`astea. :))
    Spor la retete noi!
    Te pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Eu fac ciorba astfel: tai cubulete un cartof, marunt o ceapa,rad un morcov si o radacina de patrunjel, rad o telina mica. Pe toate le pun la fiert cand clocotesc 1,5l de apa in care am pus o mana de sare.Dupa ce fierb cca 8min, pun o mana de orez.Dupa alte 8 min. adaug 3legaturi de loboda, si una de ceapa verde,spalate bine si tocate marunt. Dupa alte 5 min.pun o rosie taiata cubulete, si o legatura de patrunjel tocata si easi mai completez cu apa pana la 2l.O mai las 10 minute sa clocoteasca, apoi sting.Acum adug:o lingurita de piureu de corcoduse,sau zeama de varza (un paharel)si leuseanul tocat. Se amesteca bine, si apoi se pun 1 linguri de ulei.Se acopera oala ca sa pastrezi aromele, si dupa ce s-a "odihnit" cel putin 30 min. se poate servi! Pofta buna – sper sa va placa!
    Ligia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. Ramona

    draga Teo, nici la noi in familie nu se prea manca o astfel de ciorbita, iar atunci cand se prepara eram prima care o refuza 🙂 dar acum, la maturitate :)))) si cu bebe de 1 an, m-am gandit sa incerc sa depasesc amintirea neplacuta 😀
    a iesit super ciorbita dupa reteta ta, fara sunculita insa si adaugand si untisor. super-super gustoasa si chiar a mancat si piticul meu 😀
    asa ca-ti multumesc mult!
    pe curand
    Ramona

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  7. Ramona, pupici :*

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.