Prajitura crocanta cu nuci si crema de cafea

Prajitura crocanta cu nuci si crema de cafeaUite la ce m-am gandit eu pentru anul asta de Paste: o sa va pun in zilele ce urmeaza si in toata Saptamana Mare multe retete de prajituri si dulciuri pentru Paste, ca sa mai schimbam traditionalul cozonac si prajituri clasice. La fel, veti avea si mai multe aperitive si garnituri noi din care sa alegeti. La capitolul aperitive am inceput deja cu rulada de spanac cu leurda si branza si salata cu leurda si sos de sana.

Seria de prajituri a inceput deja cu prajitura Valurile Dunarii, Cuburile cu cocos, Tortul Kugler si Checul invelit in ciocolata, despre care va spuneam ca seamana foarte mult la gust si aspect cu un panettone, deci e mai mult decat perfect pentru Paste.

Reteta de azi este inspirata de pe www.prajituria.ro, unde v-am mai spus ca sunt foarte multe, faine si noi retete de dulciuri de toate felurile, deci e o sursa de inspiratie perfecta pentru Sarbatorile Pascale dar si pentru dulciurile de duminica sau pentru ocazii speciale. De ce mi-a atras atentia prajitura asta? Pentru ca e o combinatie inedita intre foile de napolitane, blatul din compozitie de pricomigdale si crema aromata cu cafea si cappuccino.

Ingrediente:
– o foaie mare pentru napolitana (gasiti in comert pachete de foi pentru napolitane)
– 4 oua mari
– 250g zahar brun
– 200g miez de nuca
– 3 linguri pesmet
– 1 cub margarina Rama Maestro (un cub are 250g; margarina trebuie sa fie moale)
– 150g zahar pudra
– 100g zahar pudra vanilat
– 2 galbenusuri
– 3 linguri de cafea neagra
– un pliculet de cappuccino (eu am folosit cu aroma de alune, dar se poate folosi si o lingurita de ness sau inka)
– o mana buna de nuci tocate pentru decor

Intai si intai incingem cuptorul la 160 de grade si tapetam o tava cu dimensiunea de 35×45 cm cu hartie de copt. Apoi separam ouale si batem albusurile spuma tare, impreuna cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul brun si continuam sa batem spuma alte 5 minute, pana zaharul e aproape topit. Adaugam apoi galbenusurile (cele 4), unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Intre timp, macinam nuca folosind o masina de tocat speciala pentru nuca sau un robot de bucatarie.

Dupa incorporarea galbenusurilor, punem si miezul de nuca macinat si pesmetul si le amestecam cu o spatula, prin miscari de impaturare, de jos in sus, astfel incat aerul sa nu iasa din spuma de albusuri. In tava pregatita la inceput punem foaia de napolitana (se taie foarte usor cu o foarfeca de bucatarie pentru a se potrivi perfect dimensiunii tavii). Peste foaia de napolitana turnam compozitia de albusuri si o nivelam cu o spatula. Dam tava la cuptor, pe gratarul din mijloc si coacem prajitura 20-25 de minute sau pana este frumos rumenita. Lasam blatul sa se racoreasca pana pregatim crema.

Pentru crema, amestecam margarina Rama, care trebuie sa fie moale, cu zaharul pudra si zaharul pudra vanilat, pana zaharul este topit. Adaugam apoi cele doua galbenusuri, cafeaua, cappuccino si amestecam pana obtinem o crema omogena. Apoi intindem crema peste blat, folosind o spatula usor umezita. Peste crema presaram miezul de nuca tocat si usor rumenit intr-o tigaie anti-aderenta, fara adaos de grasime.

Apoi dam prajitura la rece peste noapte sau 30 de minute in congelator. Va asigur ca este o prajitura spectaculoasa atat la gust cat si ca si textura. Va arat acum pozele cu reultatul final (bine, si poza cu un out super simpatic pe care Luca il iubeste), pentru ca stiu ca nu mai aveti rabdare, dar va rog sa nu uitati sa cititi sfaturile de la sfarsitul retetei.

Acum, ca totul sa mearga struna si musafirii sa fie impresionati pana la lacrimi si voi sa fiti multumiti de desertul excelent pe care l-ati comis, trebuie sa va mai dau cateva ponturi:

– tineti prajitura la congelator si scoateti-o doar cu 20 de minute inainte de a o servi, va avea un gust excelent, de inghetata crocanta cu nuci si cafea.

– daca nu gasiti foi de napolitane suficient de mari cat sa acopere toata tava de copt, puteti sa coaceti prajitura intr-o tava mai mica, atat cat e foaia de napolitana. Trebuie doar sa cresteti timpul de coacere cu 5-10 minute, pentru ca stratul de pricomigdale va fi mai gros si deci va avea nevoie de mai mult timp pentru coacere

– puteti inlocui nucile cu migdale, cafeaua din crema cu putina esenta de migdale iar nuca de la decor cu fulgi de migdale, pe care la fel, ii rumenim putin inainte. Asta inseamna ca e foarte simplu sa transformati prajitura si sa ii dati un alt gust

– cu foile de napolitane care va raman (pentru ca sunt mai multe in pachet si noi folosim doar una) puteti sa faceti Bomboanele Raffaello, care au in compozitie foi de napolitana macinate.

Sper ca v-a placut reteta si ca v-au fost utile sfaturile mele. Le multumesc pentru ideea de a va prezenta aceasta reteta zanelor din Prajituria. Sa va fie de bine, dragii mei!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (8 votes cast)

22 Comments

  1. Buna Teo,
    cu siguranta o voi incerca, mi se pare foarte interesanta. am insa si doua intrebari, cum este la gust, foarte dulce sau putin? si doi, poate fi inlocuit zaharul brun cu cel alb?, cel brun este destul de scump.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. dementiala, la cum ador eu pricomigdalele si cremele cu nuci e musai sa o incerc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Anonymous

    am sa o incerc iti promit! ( o sa tin cont de sfaturile tale si o sa folosesc migdale si esenta de migdale iar in loc de unt o sa folosesc mascarpone pt ca urasc cremele pe baza de unt; ce zici e buna ideea, ceva sfaturi pt mine?) un salut calduros de la o admiratoare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Anonymous

    Teeeeeeeeeooooooo!!!
    ceva mai sanatos nu ai? cata margarina…

    Eva

    P.S.
    cred ca este foarte buna, dar cu retele tale nu vreau sa ajung cat china 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Buna Aly, este destul de dulce, seamana la gust cu halvaua.Poti folosi si zahar tos, insa atunci va fi si mai dulce.

    Se poate folosi si mascarpone in crema, da 🙂

    @Eva, unii ar spune ca margarina e mai sanatoasa ca untul si mai putin calorica este sigur. Nu cred ca este o reteta nesanatoasa si mai ales nu cred ca toate retetele mele sunt hipercalorice, dimpotriva 🙂 In plus, nu ne punem nimeni sa mancam o tava intreaga, ca sa ne facem cat China 🙂 Daca mancam cu masura din toate si la ore ok (adica in timpul zilei, nu sa dai iama in tava cu prajitura noaptea), sunt sigura ca nu se face nimeni cat un butoi 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Anonymous

    Dragele mele…cat mai comentati de margarina!!!!Dar stau si ma gandesc, oare gospodinele dinainte de 89( ca sa zic asa),adica mamicile noastre cum faceau prajiturile?Nu cu margarina?Si ce bune ni se pareau, si nu ne mai gandeam atat ca o fi sau nu sanatos.A, da aia era margarina Unirea si nu Rama.Si???Problema voastra nu e ca Teo foloseste margarina, ci (cred eu) ca faptul ca indrazneste sa faca reclama la un produs, asta tot pentru a reusii sa isi mentina site-ul si implicit pentru a avea noi de unde ne inspira.
    Si vorba lui Teo, …nu mancati o tava intreaga si nu cred ca faceti prajituri zi de zi.Si in plus sunt atatea retede de prajituri care au la baza unt si nu margarina, deci aveti de unde sa va inspirati.
    Eu apreciez foarte mult ceea ce faci Teo, si iti spun cu mana pe inima ca datorita tie toti prietenii mei abia asteapta sa mai fac cate o prajitura .iar la sarbatori intotdeauna am fost mandra ca am facut ceva deosebit si foarte bun.Copilul meu si sotul meu sunt incantati de prajiturile pe care le fac.Nu a existat reteta imprumutata de la tine pe care sa o incerc si sa nu iasa.
    Iti urez un Paste cat mai fericit si astept cu nerabdare retetele tale de prajituri si nu numai.
    O zi buna,
    Monica

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  7. Monica, iti multumesc pentru gandurile bune si iti doresc un Paste Fericit alaturi de familia ta, cu multe bunataturi pe masa si lumina in suflete 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous

    E prima prajitura din viata mea care mi-a iesit !!!!!Multumim Teo pt aceasta reteta! Trebuie sa recunosc faptul ca sunt o incepatoare in ale gatitului si nu prea imi iese nimic. Stiu teoria, dar practica mai putin… In schimb pentru aceasta prajitura am primit muuuulte aprecieri. Chiar si de la mama si bunica mea, care sunt artiste in bucatarie! Asa ca nu o sa abandonez lupta si continui sa "devastez" bucataria pana imi mai iese si o alta reteta! Ruxandra

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Ruxandra, felicitari!!! Sa stii ca daca esti atenta la reteta, la ingrediente si la explicatii, sunt sigura ca o sa iti iasa orice reteta iti propui! 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. claudia

    buna Teo!
    ieri am pus in practica reteta asta si a iesit o bunatate de prajitura. sa nu mai spun de sarmalutele in vas roman, cu care o intrec pana si pe bunica. 🙂
    multumesc pentru toate retetele tale cu care, cred eu, ajungem sa ne transformam in niste "micute gospodini".
    sarbatori fericite! si la cat mai multe retete!
    claudia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Anamaria

    Esti o adevarata sursa de inspiratie! Am facut de Paste aceasta prajitura si a fost foarte apreciata 🙂 Cu siguranta va intra in top 5 prajituri pe care le pot face rapid. Iti multumesc pentru reteta si pentru explicatiile detaliate – sunt foarte utile cand nu ai experienta 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Bianqita

    Vaiii Teoooo…de curand am implinit 18 ani si vreau sa-ti spun ca pe masa,acesta a fost felul principal de prajitura.Sunt tarreee mandra ca mi-a iesit din prima,iar musafirii mei au halit-o cat ai zice "teo"!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Bianqita, la multi ani! 🙂 Sa stii ca si eu sunt mandra de tine, si de mine si de toti care incearca retetele mele 🙂

    Sa le fie de bine musafirilor, zic! 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Bianqita

    Multumesc Teo pentru gandurile bune.Vaiii…lasagna,varianta ta,a innebunit-o pe mama.In fiecare luna,cand se apropie data de salariu,imi bate cate un apropo "Cand mai faci lasagna?;;)",pentru ca singurica-singurica ma ocup de ea…Esti geniala!Spor la bucatarit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Iti multumesc pentru aceasta reteta minunata si destul de simpla ! E deja a 2-a oara cand o fac si toata lumea a fost incantata 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Ana, ma bucur ca va place si la noi este considerata un mare succes si o sa o fac de Pasti, ca iarna parca nu e la fel de buna, daca nu o mancam de la frigider 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Anonymous

    se poate face fara foaia de napolitana?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. se poate, insa nu e acelasi rezultat final

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Buna, Teo! Am o nelamurire: crema cu margarina se prepara fara foc si galbenusurile din compozitia ei raman crude? Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • da, exact cum scrie acolo 🙂 daca ouale sunt de origine controlata, nu sunt probleme

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  20. serbana

    am facut si eu aceasta prajitura;am respectat intocmai ingredientele,cantitatile si pasii de urmat[nu am calit nucile ptr. decor] si a iesit exact ca si in poze si……super delicioasa!multumesc ptr.retete si modul in care ne indrumi!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  21. serbana

    am facut prajitura,am respectat intocmai reteta[numai nucile nu le-am prajit]si a iesit intocmai ca si in fotografiile postate de tine,iar ca si gust,demential!!!!!s-a mancat cu multa placere si foarte repede!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.