Clafoutis cu cirese

Clafoutis cu cireseCum ar spune acesti clasici ai muzicii romanesti, Genius, “oooooo, e vara vara, e soare-afaraaaa”, asa ca facem retete culinare de vara, simplu de preparat si nu strica deloc sa punem si niste fructe de sezon.

La toate astea m-am gandit cand am facut reteta de clafoutis cu cirese, un desert frantuzesc pe care il puteti face cu orice fel de fructe de vara: piersici, caise, visine, fructe de padure, dar si cu fructe din compot. Iese foarte buna si cu ananas din compot, daca v-a trecut si el prin minte.

Pasii de pregatire sunt “parfum”, singurul lucru care poate fi destul de enervant este scosul samburilor din cirese, dar daca aveti un instrument special pentru asta, va merge si mai repede. Daca nu il aveti, puteti sa folositi un betisor pentru mancare chinezeasca sau unul pentru frigarui, ca sa mearga treaba mai repede si mai usor.

Ingrediente:
– 700g cirese (raman cca 500g dupa ce le scoateti samburii)
– 500ml frisca lichida (smantana dulce pentru frisca)
– 150 ml lapte
– 4 oua mari (5 daca sunt mai mici)
– miezul de la ½ baton de vanilie
– 150g zahar
– 150g faina
– o lingura unt
– 2 linguri zahar brun

Mai intai incepem operatiunea ciresele, adica ne inarmam cu multa rabdare si le scoatem samburii.

Apoi tapetam cu unt o forma de tarta (sau un vas termo-rezisent cu diametrul de 20 cm) si o pudram cu zaharul brun.

Asezam ciresele fara samburi in forma, apoi pregatim aluatul.

Batem ouale ca pentru omleta, adaugam smantana dulce, laptele, vanilia, zaharul si la final faina. Amestecam bine, pana avem o compozitie omogena…

…pe care o turnam peste cirese.

Dam tava la cuptor, care trebuie sa fie incins la 180 de grade si lasam dulcele sa se coaca cca 45 de minute, pana este frumos rumenit pe margini. Mijlocul va fi inca gelatinos, dar pe masura ce clafoutis-ul se raceste, se va intari.

Am lasat tarta sa se raceasca peste noapte (desi furaciosii care nu au avut rabdare sa se raceasca spun ca e la fel de buna si calda, chiar daca nu are tinuta) si apoi ne-am bucurat de ea. Nu buna, e foarte buna si foarte racoroasa, mai ales daca e servita rece. E desertul perfect pentru vara dulce-acrisor-racoritor. Sa va fie de bine!

77 Comments

  1. Anonymous

    cred ca este tare bun…..acum o prepar si eu:d

    • Mihaela Railesu

      Draga mea Teo , pai clafoutis-ul asta e de tot bilciul. E pentru nestiutori si lenesi cica, zici tu, o prajitura de vara racoroasa , usoara… Pai , iti trebuie aproape o ora, daca nu chiar o ora ,sa o scoti de la cuptor. (vara ,sa moara Bibi…)Rezultatul, un mare fis, draga mea. Nu poti minca o coca cruda ,chiar daca are frisca lichida, da are si 150 gr.faina.Vrei reteta de praji… cu fructe? Fata mea , fa-o pe aia romanesca.

      • Daca zecilor de persoane care au incercat-o le-a iesit si tie nu, nu inseamna ca e o reteta proasta, nici ca trebuie sa vorbesti asa malitios, nici ca o sa ma impresionezi cu expresii de genul “sa moara Bibi” si o sa sterg reteta pentru ca TIE nu ti-a iesit, nu crezi? Constat insa ca veninul se scuipa la fel de usor, ca e vara, ca e iarna 🙂

  2. Anonymous

    Teo, am o mare intrebare.. daca nu am cuptor la indemana, o pot coace la microunde? 😀

  3. Anonymous

    Ce tare e ustensila de scos samburii :)) De unde ai achizitionat-o?
    Mihaela

  4. Anonymous

    Arata foooooarte bine!!
    Aici au cam trecut sezonul cireselor proaspete.
    V-oi lua niste compot de cirese si o sa incerc reteta.
    Sunt nebuna dupa cirese, asa ca m-ai convins din prima ca trebuie incercata 😀

  5. Anonymous

    Buna Teo,
    Am si eu o intrebare ,ca-s incepatoare…unde gasesc sa-mi cumpar baton de vanilie si ce insemana "miezul de ma un baton de vanilie" .Multumesc mult!Ai un blog exceptional !
    Andreea

  6. Anonymous

    cum se poate face rost de o "jucarie" pentru scos samburii 😀

  7. Dulcegarii culinare

    O reteta excelenta Teo !! cu mare drag te invit sa raspunzi Provocarii Dulce Romanie, pe care o gazduiesc luna aceasta pe blogul meu.. M-a atras reteta ta ca un magnet, pt ca ingredientele sunt ciresele si/ sau menta.. Mi-ar face o deosebita placere daca ne-ai incanta prin prezenta cu aceasta minunata reteta, incadrand-o in Provocare!! Multumesc anticipat. O zi frumoasa

  8. Anonymous

    poate fi si insiropata?

  9. Anonymous

    jucarie pentru scos samburii gasiti cam in orice hipermatket, eu am vazut la carrefour, la ustensile pentru bucatarie

  10. Salut
    Batoanele de vanilie au inceput sa reapara in diferite magazine, de exemplu Mega Image si Cora..le gasesti ambalate in sticlute lungi

  11. Iolanda

    Am clafoutis-ul la cuptor 😀 Sper sa nu fi gresit ceva si sa-l mananc maine cu lingurita :)))
    F tare reteta,f usor de preparat.
    Felicitari pt tot ce faci Teo! Pup

  12. Nicole

    Excelenta prajitura, mi-a iesit foarte bine desi nu sunt un talent in bucatarie 🙂 Multumesc pentru reteta!

  13. Va multumesc pt comentarii 🙂 dispozitivul pentru scos samburii l-am luat din Carrefour, a fost undeva la 6 lei. Batonul de vanilie il gasiti in orice hypermarket, la raionul de produse de patiserie sau la condimente. De obicei e un singur baton de vanilie ambalat individual, pretul variaza intre 10-12 lei. Pentru a obtine miezul batonului (cel pe care il folosim pentru aroma), crestam batonul pe lung, cu grija sa taiem doar unul dintre straturile care il protejeaza. Apoi folosim lama cutitului pentru a razui miezul, adica sute de samburei cu aroma foarte puternica.

  14. Foarte bun mi-a iesit, Teo, insa nu mi-a placut ca din cauza zaharului cu care am tapetat tava o iesit mai lipicios.

    Acuma incerc o varianta fara zahar si cu smantana simpla in loc de frisca. Sper sa imi iasa 😀

  15. Super buna! Mainainte am scos-o din cuptor.. am facut-o cu bucati de ananas din compot, iar in loc de baton de vanilie am pus zahar vanilat si a iesit foarte buna. Abia asteptam sa se raceasca.

    Multumim! O sa rasfoiesc blogul si pt alte retete.. 😀

  16. Anonymous

    in principiu clafoutis nu asta inseamna?un soi de placinta cu cirese …e ciudat sa zici clafoutis "cu cirese" din mom c numele spune k are cirese…da e drept ca lumea a mai si inlocuit ingredientele si a folosit alte fructe si sa uitat de unde a plecat

  17. Anonymous

    Am facut-o si eu astazi si mi-a iesit suuper buna !! Cu visine, insa. Merci mult, Teo! Fratimiu mi-a zis ca e cel mai bun lucru pe care l-a mancat in viata lui :)))))

  18. Anonymous

    Nu stiam nici cum ca "clafoutis" inseamna ca are si cirese si eu cred ca nici nu sunt obligata sa stiu, asa ca in romaneste e bine cum a scris Teo.
    Acum am in cuptor pentru a doua oara aceasta prajitura, mi-a iesit excelent, s-a batut lumea pe ea. De data aceasta am facut-o cu visine!
    Ma bucur ca te-am gasit Teo, retetele tale sunt minunante, am incercat mai multe!Iuliana

  19. teo draga, arata grozav si gustul cred ca e si mai si! dar pentru ca e iarna acum….ce zici, merge facut si cu alte fructe? eventual fructe de padure congelate, sau cirese din compot sau…altceva??? te rog din suflet sa-mi raspunzi, cred ca ma topesc de pofta pana la vara…

  20. Buna Emma, poti incerca sa folosesti si cirese din compot sau congelate, numai sa le scurgi bine de apa 🙂 Nu cred ca ar fi probleme, mai ales daca esti coplesita de pofta 🙂 eu zic sa incerci si chiar daca nu iese super-aspectuoasa, gustul e tot ce conteaza 🙂

  21. buna teo am facut rteta dar nu mia iesit bine aspectul il avea identic insa textura era tare adica tare si nu stiu de ce eu am facuto si am lasato sa se raceasca in cuptor peste noapte, dimineata am bagato la frigider si nu stiu daca nu am gresit.ai putea te rog sa imi spui de ce mia iesit asa ?multumesc mult

    • Buna Roni 🙂 in general nu e ok sa lasi prajiturile la racit in cuptor. Ele trebuiesc scoase si lasate sa se raceasca la temperatura camerei, pentru ca in cuptor se usuca foarte tare, ele practic continua sa se coaca in timp ce cuptorul se raceste treptat. Sper sa iti iasa data viitoare, sa nu renunti la ea, e o reteta foarte buna 🙂

  22. daniel

    si eu am facut-o anul trecut si a fost o nebunie…de gustoasa ce e! chiar este racoroasa si o voi reincerca curand! 😉

    • Daniel, chiar ma bucur ca am readus in spotlight o reteta delicioasa, care v-a placut atat de mult anul trecut 🙂

  23. rebeca

    Si eu o sa incerc cat de curand, iti ploua in gura, ce sa mai..retete tare delicioase de la Teo!

  24. N-am intrat de ceva timp aici, acum am ajuns via Facebook … deci salivez. Nu m-am incumetat eu pana acum la prajituri, dar pare simplu. Nu stiu cum o sa scot samburii, dar trebuie sa incerc neaparat. Multam de reteta.

    • Catalin, sa vii mai des, ca uite, numai lucruri bune ti se intampla :p lasand gluma la o parte, eu am luat o unealta de scos samburi, un “dezsamburator” cum ar veni :)) de la Carrefour, la vreo 6 lei anul trecut dar am mai vazut si de curand 🙂

  25. buna teo….o intrebare,spune-mi te rog daca pot folosi zmeura proaspata si nu cirese….ms mult.Ai un blog minunat si aproape tot timpul gatesc cate o reteta de a ta…FELICITARI pt ceea ce faci.

    • Salut, Dana 🙂 nu stiu ce sa spun despre zmeura, eu am incercat cu caspuni si a iesit cam apos, pentru ca au lasat capsunii multa apa…

    • Natalia

      nu am facut eu cu zmeura, dar mi-a spus o sursa sigura:) ca a facut si a iesit super, cica ar fi si mai gustos decat cu cirese.

  26. Ivan Janeta

    pfff ce bine arata cred ca este si foarte gustoasa

  27. Geanina

    pare foarte usor de facut, maine incerc si eu…

  28. andreea

    frisca lichida sa fie indulcita? adica asa cum e hulala, de exemplu?

  29. Cristina

    Am facut si eu aceasta prajitura (dupa reteta ta, Teo) anul trecut iar fiul meu a fost deosebit de incantat sa regaseasca aceasta prajitura pe care el o mancase in Paris in urma cu 2 ani. Anul acesta am refacut-o deja de 4 ori. E minunata. Multumesc Teo pentru tot ce ne oferi.

    • Cristina, tot ce va ofer e din tot sufletul si ma bucur sa vad ca va place 🙂 te imbratisez cu drag >:D<

  30. corina

    este ffff buna prajitura, acum vreo 3-4 ani a facut-o matusa mea si am tot cautat retet, ba printre retele ei, ba pe net. si bunici mele i-am zis s-o cauta, acum sincer o sun si ii dau eu reteta sa o faca si ea….felicitari pt blog si mai asteptam retete racoroase :*

    • Corina, ma bucur ca v-am facut o bucurie cu reteta asta si sper sa recunoasteti gustul retetei facute de matusa ta si sa va placa la fel de mult 🙂

  31. Sa vezi daca inlocuiesti ciresele cu piersici…. E o nebunie!!!

    • Buna treaba, chiar intreba cineva pe facebook daca am incercat cu caise! ce bine ca ne-ai confirmat 🙂

  32. Buna, Teo!Iti ador blogul si iti iubesc retetele!Am incercat o mare parte din ele si sunt extraordinare!!!

    Daca nu te superi, indraznesc sa te invit pe blogul meu http://welcomechezmireille.blogspot.ro/ (sunt noua in acest domeniu si pentru ca te urmaresc de mult timp indraznesc sa iti scriu tie pentru prima data).Si eu sunt pasionata de gatit, desi nu am talentul tau.Acesta este motivul pentru care am lansat un concurs pe blogul meu pentru bucatarii amatori!

    http://welcomechezmireille.blogspot.ro/2012/06/concurs.html

    Imi pare rau daca te-a suparat comentariul meu!

    O zi frumoasa si nu uita ca noi, cu totii, te iubim!

  33. andreea

    tare necajita sunt! am stat azi-noapte sa fac prajitura asta, si dimineata: surpriza – partea centrala era nefacuta. Apoasa de-a dreptul! Si nu-mi dau seama unde am gresit. Cantitatile le-am respectat indeaproape, am copt in vas de yena cu 20 diametru. Am tinut la cuptor ceva mai mult de 45 de minute si cand am scos tava parea gelatinos mijlocul. Am zis ca o las asa, mizand pe ce ai scris tu, ca se va intari dupa ce se receste. Nici vorba 🙁 Si-mi pare atat de rau, ca partea care s-a copt bine e ataaaaaaaaaaat de delicioasa…

    • Andreea, e vorba si d etemperatura la care il tii, care de multe ori nu trebuie musai sa coincida cu cea din reteta, pentru ca fiecare cuptor e altfel. La fel, e foarte important sa pui vasul pe gratarul din mijloc si daca ai cuptor electric sa il pui pe functia de convectie. Cat despre cirese, eu nu am patit asta, dar le poti da prin faina inainte de a le pune in compozitie, asa nu se vor mai lasa la fund.

  34. andreea

    si inca un aspect: toate ciresele mi-au ramas pe fundul vasului…

  35. andreea_m (cuba)

    Vreau sa fac si eu azi, Teo vreau sa te intreb pot folosi tava cu pereti detasabili de la cheesecake?
    Multumesc pentru retete, sunt foarte gustoase, cand nu stiu ce sa fac de papa ma uit in lista ta 🙂

  36. Loredana

    Voi face si eu reteta asta! Arata super! Si tu esti super draga Teo!

  37. acum e la frigider..dar a fost degustata deja, asa ca pot confirma ca e f buna si atat de simplu de preparat! multumesc pt reteta.

  38. bestiala, cu piersici prima data, dar am sa mai incerc si cu alte fructe.

  39. andreea_m(cuba)

    Teo am facut si mi-a iesit super buna, ms mult, inclusiv Bogdi a fost foarte incantat, el care nu e pasionat de dulciuri 🙂 O sa mai fac o tura saptamana asta pentru ceva musafiri 🙂

  40. Teo am si eu o intrebare de incepatoare… am cumparat o cutie de frisca lichida…dar acum sunt in dilema: frisca trebuie sa o mixez inainte de a o pune in compozitie alaturi de celalalte ingrdiente…..? sau o torn asa lichida cum este peste oua si celalalte?

    • asa cum e ea de la mother nature 🙂

      • Natalia

        Si eu am facut azi clafoutis..cu visine! delicios si f usor de facut. Eu am folosit smantana simpla grasa.
        unica diferenta in ceea ce priveste aspectul e ca la mine nu s-a rumenit asa peste tot, pe lateral, doar deasupra. Oare de ce? o fi din cauza cuptorului? 🙂

        “Tare” comentariul cu “sa moara Bibi” :))))

        Multumesc pentru retete! am mai incercat cateva, unele mi-au iesit, altele nu, dar imi place sa te urmaresc 🙂

        • Natalia, ma bucur ca ti-a palcut reteta 🙂 daca nu iese ceva, sa imi spui si vedem what went wrong

  41. Draga Teo, reteta pare foarte delicioasa (sunt sigura ca asa si este)! Doar ca nu am inteles ceva . . . daca pun frisca lichida nu mai este nevoie sa pun smantana?

    • Mi-am dat seama abia dupa ce am postat comentariul ca am nevoie de amandoua, atat de smantana, cat si de frisca 🙂

      • scuze ca nu am apucat sa raspund in timp util, e un pic de vacanta si pentru mine, insa ma bucur ca te-ai descurcat 🙂

  42. Pingback: Clafoutis cu struguri |

  43. super simpla de facut! eu am folosit caspuni si afine! a disparut inainte de a se raci! celor ce nu au rabdare sa iti citeasca atenti reteta ar trebui sa nu isi mai posteze frustrarile online, ci sa ma incerce o data! te felicit pentru site!salutari de la chicago!

  44. Larisa

    Multumesc mult pt postarea acestei retete. De 2 ani de zile o fac deoarece a devenit prajitura preferata a familiei mele. Este nemaipomenit de gustoasa si nu-mi vine sa cred cat de repede poti face un asemenea deliciu. Multumesc inca o data.

  45. Teo, mi-a iesit grozav de bine si s-a mancat toata. Eu am facut-o cu visine si banane. Cum as putea sa-i fac o servire aratoasa? ceva iaurt mai gras cu fulgi de migdale e ok? ori dulceata…

  46. Pingback: Roşu şi delicios | Revista Atelierul

  47. Ioana

    Cum ne putem da seama în general cam care ar fi temperatura corecta? Practic cum ar trebui sa ne dam seama. De exemplu, dacă lăsăm din start la 160 de grade riscam sa nu se coacă? Cuptorul meu este electric și are și funcție de ventilație…

    • Temperatura corecta depinde mult de cuptor. Intre 160-180 grade este perfect, de preferinta la t mai mica ca sa se lege foarte bine, fara sa se arda 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.