Placinta cu rabarbar si piersici

Placinta cu rabarbar si piersiciUnul dintre scopurile mele este sa va incurajez sa folositi in retetele culinare pe care le pregatiti ingrediente noi, pe langa care poate treceati de multe ori in magazine si nu le cumparati pentru ca nu stiati sa le folositi. Unul dintre aceste ingrediente este rabarbarul sau rubarba, pe care o gasiti la raionul de legume-fructe proaspete si care arata cam ca in poza de mai jos.

Bine de stiut: alegeti tijele subtiri, rosii si foarte proaspete, oarecum crocante cand le rupeti. Cel mai bine se pastreaza la frigider, infasurate in folie alimentara, astfel isi vor mentine prospetimea. Rubarba este o leguma care are insa in bucatarie mai mult rol de fruct, fiind folosita in special la placinte, prajituri sau dulceata. Pentru ca in mod normal rubarba este destul de acra, se foloseste in combinatii cu zmeura, capsuni, piersici, nectarine sau alte fructe dulci. Cam asta este de stiut despre rabarbar, pe care il gasiti in piata primavara si la inceputul verii si in hypermarket cam pe toata durata anului. Noi o sa il folosim azi la o delicioasa reteta de placinta cu rabarbar si piersici/nectarine, in functie de ce gasiti la piata.

Ingrediente:
– o portie de pate brisee
– 700g rubarba curatata, spalata bine si taiata in cubulete de 0.5 cm (cca 4 cani)
– 5 piersici sau nectarine mari, taiate in cubulete (cca 2 cani)
– 200g zahar tos
– 3 linguri de amidon
– condimente: scortisoara, ghimbir, nucsoara, cate ¼ lingurita din fiecare
– un varf de cutit de sare

Pregatim aluatul pentru placinta, folosind reteta de aici, apoi il dam la frigider 2 ore, dupa care il impartim in 2/3 si 1/3 si il intindem pe planseta tapetata cu faina. Intindem 2/3 din aluat astfel incat sa putem tapeta cu el forma pentru placinta. Eu am folosit o forma cu diametrul de 23 cm si adancimea de 5 cm. Am amestecat separate rubarba, piersicile, zaharul, amidonul si sarea.

Peste aluat, am turnat in forma umplutura de fructe, apoi am intins din aluatul ramas “capacul” tartei, pe care l-am asezat peste umplutura de fructe si l-am sigilat folosind furculita. Tot cu furculita am “dat” si cateva gauri in capac, ca sa ma asigur ca nu explodeaza cand umplutura incepe sa clocoteasca. Si bine am facut, ca placinta a iesit ca la carte.

Ce mai ramane de facut? Sa incingem cuptorul la 200 de grade. Pana s-a incins cuptorul, am taiat din aluatul cazut de pe margini cateva forme, cu care am ornat placinta. Am data poi tava la cuptor 15 minute, dupa care am redus temperatura la 180 de grade si am lasat placinta sa se coaca alte 40 de minute. Daca vi se pare ca marginile placintei se rumenesc prea repede, puteti sa le acoperiti cu folie de aluminiu.

Lasati placinta sa se raceasca de tot inainte de a incerca sa o taiati, cel mai bine e sa o lasati peste noapte, pentru ca umplutura sa se aseze bine.

Dupa o lunga asteptare, si credeti-ma ca mi s-a parut nesfarsita, am ajuns la rezultatul final, cel pe care il puteti savura, macar din priviri, in poze. Nu e o placinta prea dulce, are de-a dreptul accente acrisoare si e musai de incercat si in varianta de rabarbar combinat cu capsuni. Sa va fie de bine!

8 Comments

  1. Foarte buna si eu fac in fiecare an desert cu rabarbar, dar si dulceata cu rabarbar, strugurei, nectarine, e un deliciu.

  2. Anonymous

    WOW,eu sunt mega fana Harry Potter(am 17 ani) si tot citeam in carti ca desertul lui preferat este placinta cu rubarba…si chiar nu stiam cum este.Multumesc pt reteta!

  3. juazzshop

    Salivez:)
    nu merge linkul pentru reteta de aluat….

  4. Anonymous

    Am cumparat ieri rubarba de la Kaufland si azi am facut reteta. A fost delicioasa! E drept ca am trisat putin si am folosit aluat de foietaj, dar umplutura a fost fara greseala. Mersi, Teo! Angi

  5. Anonymous

    mama mama, ce bine arata! Nu stiam la ce se foloseste rubarba pana acum, dar azi am luat de la piata de la o babuta si am de gand sa o folosesc la reteta asta. Teo, de unde ai luat formele mici pe care le-ai folosit la decorarea tartei? Mihaela, o clujeanca la fel ca si tine

  6. Marian

    Mmm, ce bine arata! Cred ca est e combinatie perfecta!
    Salutari din Belgia,
    Marian

  7. channach

    Teo, multumesc mult pentru aceasta reteta! Am fost in Canada vara aceasta si aveau placinta asta delicioasa la magazine gata facuta. Ei o mancau calda si cu 2 cupe de inghetata langa. De atunci a devenit desertul meu preferat, nici nu stiam ca avem rabarbar in Romania 🙂 Multumesc frumos, datorita tie, voi putea sa ma delectez cu placinta ori de cate ori voi avea pofta 🙂
    Multi pupici!

  8. Ma bucur ca ti-am facut o bucurie 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.