Bonet (budinca de cacao)

Bonet (budinca de cacao)Nu va era dor de un desert super ciocolatos? Dupa ce toata vara ne-am straduit sa mancam light, salate, fructe si alte cele, a venit momentul sa incepem toamna cu un rasfat maxim: un desert decadent, perfect pentru o seara friguroasa din cele care se apropie.

Bonet este un desert Italian tipic regiunii Piemonte si a fost servit la baluri, banchete si ocazii speciale inca din secolul XIII. Desi varianta intiala de Bonet nu continea cacao (nu fusese inca descoperita si adusa in Europa), varianta actuala are la baza cacao, amaretti, lapte si galbenusuri de ou. Aroma predominanta poate fi data de rom, vanilie, coaja de lamaie sau cafea, asta ramane sa alegeti voi.

Ingrediente pentru 10-12 portii:
– 750 ml lapte
– 150g zahar tos pentru compozitie
– 100g zahar pentru caramel
– 100g amaretti (pricomigdale)
– 50g cacao amara
– 100ml rom (sau 2 linguri esenta de rom)
– 10 galbenusuri (eu am folosi doar 8, pentru ca ouale erau foarte mari)

Pentru inceput, punem cele 100g de zahar pentru caramel intr-o craticioara si le lasam la foc mic, amestecand din cand in cand, pana avem un caramel inchis la culoare.

Turnam caramelul in forma (am folosi o forma clasica pentru cozonac) si rotim tava ca sa fim siguri ca fundul tavii e perfect acoperit.

Separat, batem galbenusurile cu 150g zahar, cca 8 minute, cu mixerul Kitchen Aid la viteza medie apoi crestem viteza si amestecam pana avem o spuma consistenta si zaharul s-a topit complet.

Adaugam cacao, pricomigdalele date prin blender (sau puse intr-o punga si strivite cu sucitorul), romul si laptele. Amestecam alte 5 minute la viteza medie, pana compozitia e omogena.

Turnam compozitia in forma, peste caramel si asezam forma intr-o tava mai mare, pe care o umplem pe jumatate cu apa. Dam tava la cuptor, asezand gratarul pe treapta din mijloc si coacem la 200 de grade timp de 45-50 de minute.

Lasam desertul sa se raceasca, apoi il rasturnam pe un platou. Il decoram cu pricomigdale, fulgi de migdale, frisca sau ce mai avem la indemana si il servim rece. Ajuta foarte mult ca imediat ce scoateti tava din cuptor sa treceti un cutit umezit peste marginile budincii, ca sa o desprindeti usor de peretii tavii.

Budinca Bonet este foarte consistenta, asa ca ne multumim cu felii subtiri. Este foarte cremoasa si aromata, iar romul il puteti inlocui cu 100ml de cafea, miezul de la ½ baton de vanilie sau de ce nu, coaja de lamaie si portocala. Sa va fie de cel mai bine!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

8 Comments

  1. Anonymous

    Superba si excelenta reteta!! as dori sa o fac in acest week-end, o rugaminte, cu ce pot inlocui pricomigdalele din compozitie??? mie mi-ar place la nebunie, dar in familie mai sunt si mofturosi mari…(adulti) pa pa si numai bine!! Geta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Andrei

    Pare o bunaciune! Notat pentru incercat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. cristina

    Unde gasesc amaretti?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Buna sa va fie inima 🙂 pricomigdalele nu se pot inlocui, din pacate, daca vrei acelasi gust special 🙂 Eu am luat amaretti de la Penny Market, au mai tot timpul.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Carmen

    am facut si eu aceasta reteta, a fost delicioasa!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Carmen, ma bucur ca ti-a iesit 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. lorena alexandra

    am so incerc si io

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. lorena alexandra

    dupa cum arata cred k e super bunna

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.