Prajitura Linzer (Linzertorte)

Prajitura Linzer (Linzertorte)Am promis reteta de Prajitura Linzer si m-am tinut de promisiune! Este o prajitura destul de simpla, una dintre cele mai vechi retete atestate din lume. Aluatul pentru crusta e cel mai important si e musai sa aiba in compozitie coaja de lamaie si nuci sau alune macinate.

Umplutura este de obicei din dulceata de zmeura, gem de prune sau caise. In rest, fiecare poate improviza dupa bunul plac! Eu am folosit in compozitie faina de migdale dar puteti folosi si nuci macinate, alune de padure sau chiar fistic. Eu am folosit dulceata de zmeura, daca aveti facuta in casa cu atat mai bine, dar la fel de bine puteti folosi orice alt fel de gem sau dulceata. No bun, hai sa vedem ce e de facut 🙂

Ingrediente:
– 200g faina
– 150g faina de migdale
– 170g unt moale
– ½ lingurita mix de condimente pentru tarte
– ¼ lingurita sare
– o lingura cu varf de coaja de lamaie
– 150g zahar pudra
– 3 galbenusuri mari
– o lingurita lapte
– 500g dulceata de zmeura

In bolul de la mixerul KitchenAid am pus untul moale, apoi condimentele, sarea si coaja de lamaie, a urmat faina si faina de migdale.

Urmeaza sa adaugam zaharul si 2 dintre galbenusuri. Mixam pana avem o compozitie omogena, care se desprinde usor de pe peretii vasului. Facem o bila din aluat, o invelim in folie si o dam la rece cel putin o ora inainte de a o folosi.

Impartim aluatul in 2/3 si 1/3. Din 2/3 din aluat intindem o foaie de cca 1,5 cm grosime si o asezam in forma pentru tarta (eu am folosit o forma de 26 cm). Punem deasupra dulceata de zmeura si o nivelam frumos, apoi din resul de aluat facem grilajul peste dulceata, avand grisa sa il apasam putin de crusta. Amestecam galbenusul ramas cu lingurita de lapte si cu o pensula ungem cu grija grilajul si crusta. Coacem prajitura in cuptorul incins la 180 de grade, 40-45 de minute, pana crusta se rumeneste si gemul fierbe.

Lasam prajitura sa se raceasca de tot si ii pudram marginile cu zahar pudra vanilat. Inainte de a da prajitura la cuptor puteti sa puneti pe margine fulgi de migdale, care se vor rumeni frumos. Puteti face prajitura si in tava normala dar si sa folositi acelasi aluat pentru a face biscuiti linzer. Cam atat am avut sa va spun la reteta asta, dar daca aveti orice fel de intrebari, le astept cu drag! Sa va fie de cel mai bine!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (16 votes cast)

13 Comments

  1. DESIRE

    de unde faina de migdale?si ce inseamna condimente de tarte?multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. faina de migdale poti sa-ti faci din fulgi de migdale dati prin rasnita de cafea… vezi cum la reteta de macarons, sau poti sa cauti gata facuta la standurile de condimente din mall-uri.

    mixul de condimente pentru tarte, l-am pus pe blog, vezi aici reteta

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. cuma ai facut sa fie grilajul zimtat pe margini?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. monica

    Buna Teo,
    Reteta cred ca e f buna ,dar nu e ceea ce credeam eu ca e prajitura lintzer.Cred ca e o mare diferenta intre prajitura lintzer si tarta lintzer,pentru ca , banuiesc,aceasta tarta prezentata de tine e cu un aluat crocant iar prajitura de care vorbesc eu are un aluat moale , chiar sfarmicios.E o prajitura des intalnita in patiseriile de la noi din C-ta, nu stiu dc la tine e aceasta prajitura.Si inca ceva, prajitura lintzer de care vorbesc eu e cu mere.Am incercat diferite aluate dar nu reusesc sa il descoper pe cel "bun".
    Oricum,cu siguranta voi incerca si aceasta reteta.
    Te pup si iti multumesc pentru intentie.
    O zi frumoasa,
    Monica – Constanta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Ce frumos ti-a iesit… iar pozele imi plac foarte mult! Pupici :*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. asta-mi auce aminte de copilarie.mama facea prajitura asta si imi placea mult.am sa caut, din curiozitate, reteta ei.
    Foarte frumos ti-a iesit !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Loredana

    Nu stiam ca are unele reguli stricte. Acum inteleg de ce e atat de buna. A ta arata superb!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Va pup cu drag si va multumesc pentru comentarii 🙂 Monica, acesta e linzerul adevarat, adica reteta ca la carte. Ce zici tu e o prajitura cu mar de fapt, probabil ii spun linzer pentru ca aluatul de deasupra este pus sub forma de grilaj. E la fel ca si povestea cu muffinsurile care se vand la punga sub denumirea de "madeleine", dar care nu au nimic de-a face cu madeleinele adevarate 🙂 Te pup

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Am facut si eu prajitura/tarta . A iesit excelent asa cum o stiam de cand eram mica de la mama. Am inlocuit faina de migdale cu nuca macinata (eu cu nuca o stiam)..in rest totul ok si e delicioasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Am facut-o si eu, iar ca umplutura am folosit gem de prune amestecat cu nuca macinata, super buna a iesit. Merci mult de reteta, Teo draga 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. tatiana

    Ce se intimpla daca omit mirodeniile pt tarta? Nu imi place nici scortisoara, cuisoare, cardamon, etc. Merci!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. mihaela

    felicitari ptr blog! se poate pune untura in loc de unt?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Mihaela, da, se poate, iese insa un aluat foarte fraged, s-ar putea sa fie putin sfarmicios si sa iti fie greu sa il intinzi in foaie sau sa faci grilajul…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.