Tutorial decoupage: Tavita pentru dulciuri

Tutorial decoupage: Tavita pentru dulciuri
Am ajuns la tutorialul cu numarul 3 din seria noastra de tutoriale pentru decoupage si m-am gandit sa facem ceva dulce: o tavita simpatica pentru servirea dulciurilor. Nu e pacat sa se piarda cupcakes-urile sau orice alte dulciuri servim pentru ca sunt servite pe o tava uratica? Asa ca m-am hotarat sa ne facem o tavita chic, numa buna de pus pe orice masa sau candy bar! “Ingredientele” folosite sunt ca de obicei de pe www.complexart.ro si ei ne-au facut un pachet cu tot ce ne trebuie, ca sa va fie mai usor sa va alegeti produsele. Azi invatam sa lucram cu stencil sau sabloane si nu e nimic complicat in asta, totul e sa le folositi corespunzator si sa urmati indicatiile mele. Ne apucam de treaba?

Ingrediente:
tavita de lemn (este un set de 3 tavi, noi o vom folosi pe cea mai mica dintre ele)
vopsea acrilica maro inchis
vopsea acrilica alb
vopsea acrilica roz
grund sau vopsea de baza
– pensule
lipici cu lac pentru decoupage
adeziv temporar pentru sabloane
buretel
sablon cu litere
– forfecuta
servetel cupcake
banda de protectie din hartie
– smirghel

Mai intai si mai intai vopsim toata tavita cu vopsea acrilica mata, maro inchis.

O lasam sa se usuce foarte bine (nu uitati ca in decoupage orice proces de uscare se poate grabi folosind uscatorul de par).

Cand tava e uscata complet, aplicam cu mare grija banda de hartie de jur imprejurul bazei tavii, ca sa nu o murdarim cu vopsea roz.

Apoi vopsim fara grija marginile tavii cu vopsea acrilica mata roz, in 2 straturi, cat de uniform putem.

Dupa ce vopseaua roz e perfect uscata, indepartam banda de hartie.

Urmeaza sa punem banda de hartie pe marginile tavii, ca sa nu le murdarim cu vopseaua alba cand vopsim fundul tavii. Vopsim fundul tavii cu un strat de grund alb.

Apoi cu 1-2 straturi de vopsea acrilica alba mata.

Dupa ce se usuca tot, indepartam banda de hartie.

Acum tavita noastra vopsita urmeaza sa fie antichizata: dam cu un smirghel fin, din loc in loc, peste peretii, fundul si marginile tavitei, pana se ia stratul superior de vopsea (atat roz cat si alb) si incepe sa se vada vopseaua maro inchis.

Decupam cu grija imaginea pe care am ales-o de pe servetel, in cazul nostru o cupcake.

Indepartam cele 2 straturi subtiri albe si vom ramane numai cu stratul superior, acesta este cel pe care il vom folosi. Nu uitati, in tehnica servetelului se folosesc numai servetele in 3 straturi.

Asezam imaginea pe tavita, in locul in care ne dorim sa ramana si o lipim folosind lipicul pentru decoupage, miscand pensula dinspre interior spre exterior. Atentie insa, servetelul este foarte subtire si trebuie lucrat cu mare grija, nu apasati pensula si asigurati-va ca folositi suficient lipici, pentru ca servetelul se rupe foarte usor.

O data aplicata imaginea, putem sa ne ocupam de stencil sau sablon, pentru care avem nevoie de un lipici autoadeziv temporar, care este special conceput pentru sabloane si ne permite sa le lipim temporar pe suprafata pe care dorim sa le folosim, insa se indeparteaza apoi foarte usor si fara a lasa urme.

Cu pensula, luam putin adeziv si il punem intr-un strat foarte subtire in jurul literei pe care dorim sa o folosim, apoi lasam cateva secunde sa se usuce.

Aplicam sablonul cu grija si apasam bine cu degetele pentru a-l fixa la locul lui.

Pentru colorarea literei folosim un buretel, pe care il imbibam in putina vopsea acrilica.

Apasam apoi buretelul pe conturul din sablon pentru a-l colora. Uscam bine folosind uscatorul cateva secunde.

Dupa ce indepartam sablonul, cam asa va arata litera.

Continuam in aceeasi maniera, lipind fiecare litera in parte folosind adezivul temporar si colorand cu buretelul imbibat in vopsea acrilica.

La final, cand totul e uscat, tot ce ne ramane de facut este sa lacuim tavita, fie folosind un lac final mat, fie lipiciul cu lac pentru decoupage.

E foarte simplu de facut si daca urmati cu atentie pasii, nu aveti cum sa dati gres! Sabloanele sunt o foarte buna investitie, eu le iubesc pentru ca se pot folosi de un numar infinit de ori si cele de la Stamperia sunt cele mai rezistente pe care le-am folosit vreodata. Sunt si sabloane cu cifre, diverse modele, sabloane numai pentru margini etc. Sabloanele se pot folosi nu numai in tehnica decoupage ci si pentru pereti sau alte obiecte pe care vreti sa le decorati. Buretelul poate fi inlocuit cu un burete pentru machiaj, si acesta isi face foarte bine treaba. De asemenea, daca nu doriti sa folositi grund, puteti sa folositi numai vopsea acrilica alba pentru fundul tavii. In plus, setul contine 3 tavi, noi am folosit-o pe cea mai mica, deci avem pe ce sa lucram ca la final sa avem 3 tavi diferite, unice si facute cu manutele noastre. Cam asta e tot, sper ca v-a placut tavita si abia astept sa vad ce v-a iesit!

14 Comments

  1. Rocsy Ciobanu

    Foarte frumoasa.bravo!

  2. felisrecipes

    Deosebita tavitza ai creat tu acolo Teo …
    I-mi place mult izul antic ce i l-ai oferit iar combinatia de culori este adorabila !!!
    Felicia

    • Multu! si mie imi palce enorm combinatia roz-maro si baby blue-maro (combinatia classica Tiffany) si mi se parea ca tavita asta nici nu poate fi vopsita in alte culori 🙂

  3. Just me

    frumos….:)

  4. Buna Teo! De unde as putea sa cumpar lipiciul pentru decoupage din Cluj?

  5. Superb! Numai astazi am descoperit minunatiile tale si m-am indragostit la propriu atat de ele, cat si de idei, de ideile tale. Astept sa vad si alte creatii. Minunat! Felicitari! si eu vreauuu…o sa incerc si eu sa fac!!

  6. Laurasi

    E foarte reusita tava! Multumim pentru tutorial! Poti sa imi zici te rog de unde se pot lua sabloanele de litere? Arata foarte bine! Multumesc mult!

  7. Coincidenta, acum 2 zile am citit tutorialul acesta si azi cand m-am uitat intamplator la o reteta pe Lidl, am crezut ca am un deja-vu 🙂
    https://retete.lidl.ro/reteta/mini-cupcakes-cu-ganache-de-ciocolata/394#.U23kpfl_u-g
    Chiar lipsea o fotografie cu cupcakes in tavita!

  8. Arata foarte bine, te-ai gandit sa faci astfel de tavite si pentru evenimente? gen set tavita mot?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.