Spaghetti aglio, olio e peperoncino


Stiu ca e groaznic de cald afara si nu va arde deloc de gatit, dar ceva tot trebuie sa mancam, zic! Spaghetti aglio, olio e peperoncino e una din acele retete culinare pe care o poti pregati in 6-8 minute. Cam cat e timpul de fierbere al pastelor, atat e durata retetei cap-coada si sincer, se gateste chiar mai repede decat o salata, asa ca merita incercata. Si daca va place mancarea picanta, cu atat mai mult e musai sa dati un ochi peste reteta asta 🙂 Ingredientele de baza sunt la indemana oricui: aglio (usturoi), olio (ulei extra-virgin de masline), peperoncino (ardei iute) si mult mult patrunjel. Spaghetti am ales sa folosesc unele cu usturoi si ardei iute, dar nu-i niciun bai daca aveti numai din cele obisnuite, numai spaghetti sa fie 🙂

Ingrediente pentru 2 persoane:
– 160g spaghetti
– 2 linguri ulei de masline
– 2-3 catei de usturoi
– 1 ardei iute peperoncino (proaspat sau uscat)
– o legatura de patrunjel (sau ½ daca e foarte mare)
– sare, piper
– 2 linguri parmesan razuit (optional, dar mie imi place)

Mai intai si mai intai punem apa la fiert si cand apa clocoteste punem sarea si spaghetti, apoi le lasam sa fiarba al dente (respectati timpul de coacere de pe ambalaj) si intre timp, ne ocupam de sos. Incingem intr-o tigaie uleiul de masline, punem usturoiul dat pe razatoare si il tragem la tigaie cateva secunde. Atentie insa, nu ardeti si nici macar nu rumeniti usturoiul, pentru ca scopul lui este sa aromatizeze uleiul si atat. Daca il lasati sa se rumeneasca, devine amar. Ok, acum ca am stabilit cu usturoiul, e momentul sa punem ardeiul iute (maruntit in mana daca e uscat, taiat marunt-marunt daca e proaspat).

Amestecam cateva secunde, apoi punem patrunjelul tocat marunt si amestecam bine.

Intre timp, mai mult ca sigur ca au fiert pastele, asa ca le scoatem din apa, cu o sita (fara a ne stradui prea mult sa scurgem apa, ca numai bine, mai leaga sosul) si punem pastele peste sosul din tigaie.

Amestecam bine si punem si parmesanul, sare si piper dupa gust si amestecam din nou.

Cam asta e toata treaba, mai multa vorbarie decat munca efectiva, deci e o reteta numai buna pentru o cina de vara, asa 🙂 Va las sa va delectati cu pozele, poate vi se face pofta si le incercati diseara 🙂 Sa va fie de bine!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (30 votes cast)

10 Comments

  1. Fix aceeasi reteta am urmarit-o ieri pe postul TV Paprika !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Pentru ca este una dintre cele mai cunoscute si o clasica reteta de paste 🙂 Insa exista foarte multe variatiuni, in functie de bucatarul care o pregateste. Eu personal nu am vazut varianta de la Tv Paprika 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. delicios de abea astept sa incerc 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Madalina a

    eu o fac cu busuioc si este senzationala…
    n-am icercat fara parmezan dar saptamana asta incerc si asa.
    Sotul meu e carnivor si tot nu poate refuza o portie de paste/tagliatele cu busuioc si usturoi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Madalina, busuiocul nu are ce sa faca rau in orice reteta de paste, parerea mea 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  4. Teo de unde ai cumparat pastele?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • astea le-am luat din Italia, dar am vazut si la auchan ceva asemanator

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. olio e peperoncino.allora perche’ la pasta e rossa? non centra nulla il pomodoro e il parmiggiano anche.per il resto tutto ok.oppure devi dire questo e uno spaghetto rivisitato e sta bene anche il tuo pomodoro e il parmiggiano.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  6. reteta asta am primit-o pt testul de angajare ca bucatar……nu am mai facuto pana acum si mi sa spus ca este foarte grea pt ca trebuie sa echilibrezi gustul perfect…….la prima vedere pare usoara sa vedem

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.