Moussaka de vinete

Moussaka de vinete
V-a fost dor de mine si de retete culinare a la Teo? Amu, si daca v-a fost dor si daca nu, am revenit din vacanta, desi de era dupa mine, mai stateam o saptamana pe la Maramures si una o dormeam pur si simplu. Da’ sincer, mi-era foarte dor de bucatarit, atat de dor incat am zis sa nu imi fac marea intrare inapoi in pita cu o reteta de… ceai si sa revin puternic, cu o moussaka buna si satioasa! Acuma stiu ca in unele zone ale tarii e canicula si nu va e pofta de retete culinare complicate, da asta nu se aplica si in Ardeal, unde slava cerului, ploua zi de zi, sa ne mai racorim un picut sufletele 🙂 Partea buna e ca din reteta asta va iese o ditamai musacaua, din care puteti manca fain frumos cateva zile bune, portii mai mici, fratiuc, ca e criza si seceta si legumele devin incet incet un moft. Povestea acestei moussaka nu incepe in Balcani, asa cum era de asteptat, ci in Satulung, Maramures, de unde provin toate legumele folosite.

Rosii, vinete si ardei gras

Ca sa va explic si ce am cautat in Maramu, e simplu: am mers pe vedere, cum se zice la noi, adica fratele meu (din nou, slava cerului, ca e un moment asteptat de foarte mult timp in familia noastra) se insoara si am mers cu totii sa stabilim detaliile. E destul de greu sa va descriu in cuvinte ce draga mi-a fost vizita la Maramures si ce satisfactie am avut sa culeg vinete, rosii, ardei, toate proaspete si as bio as it gets! Dar, ca sa simtiti si voi ca ati fost cu mine in vacanta la tara, va arat cateva poze 🙂 Nu exagerez cand va spun ca asa rosii bune nu am mai mancat din copilarie, rosiile astea uratele, diforme chiar, le baga in buzunar p-alea de mall, tunate, siliconate, rosiile perfecte, toate de aceeasi nuanta si dimensiune. Superb!

Rosii

Ardei gras

Vinete

Solar

Vinete de gradina

No bun, acuma nu va mai arat si ce bucate s-au pregatit la Satulung, da atata va spun, ca se gateste si se mananca foarte bine! Si sa nu uit: in sfarsit am cunoscut-o face-to-face pe cumatra, deja faimoasa cumatra, care ne-a invatat sa facem turtuca-n lapte 🙂 Si totusi, nu ma pot abtine… ca nu esti blogger culinar daca nu simti ca te mananca degetele pe aparat de fiecare data cand vezi asa minunatii de mancaruri, facute dupa metodele traditionale… deci: franzela de casa si cozonaci cu rahat si nuca:

Franzela de casa

Cozonaci de casa

Cozonaci cu nuca si rahat

Si acuma, cu ajutorul lui bunu’ Dumnezo, sa va zic si reteta de moussaka, ca m-am cam lungit, se vede ca-s nevorbita, pardon, nescrisa si mi-o lipsit sa va spun de toate, asa ca v-am spus acuma de v-am capiat 🙂 Musacaua stim cu totii ca e de la alte natii imprumutata, dar asta e varianta cea mai raspandita, cu vinete, cartofi, carne tocata si sos bechamel.

Ingrediente pentru 8-10 portii:
– ulei de masline pentru prajit (sau ulei de floarea soarelui)
– o ceapa mare, taiata marunt
– 4-5 catei de usturoi
– 600g carne tocata de vita/porc/pui/miel
– 2 vinete mari (mai multe daca-s mai mici)
– 3-4 cartofi mari, curatati de coaja si taiati felii subtiri
– sare si piper dupa gust
– 3-4 rosii mari de gradina
– 2 linguri pasta concentrata de rosii
– ½ lingurita scortisoara
– o lingurita oregano
– o legatura patrunjel verde

Ingrediente

Mai intai taiem vinetele felii subtiri, pe lung sau rotunde, cum avem chef si le punem intr-o sita, pe care o asezam pe un bol. Saram bine vinetele si le lasam in sita 30 de minute, astfel eliminam excesul de apa, vintele trag mai putin ulei la prajit si sunt mai putin amare. Pana vinetele stau cuminti in sita, noi ne ocupam de sos: incingem 3-4 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mare si calim in el ceapa pana e translucida, apoi adaugam usturoiul. Amestecam in continuu, ca usturoiul sa nu se arda si sa devina amar. Adaugam carnea tocata (eu am folosit de pui) si amestecam bine cu o lingura de lemn, pentru a marunti carnea. Intre timp, punem o craticioara cu apa la fiert si scufundam in apa clocotita rosiile, rand pe rand, apoi le trecem pe sub jet de apa rece, ca sa oprim fierberea. Asta ne va ajuta sa decojim rosiile, pe care apoi le taiem marunt si indepartam pe cat posibil samburii.

Preparare

Cand carnea tocata e facuta, punem rosiile, apoi pasta de tomate, amestecam bine, condimentam cu scortisoara, oregano, sare, piper. Lasam sosul sa fiarba la foc mic 30-40 de minute sau pana avem un sos bine legat si foarte aromat. La ultimul clocot punem si patrunjelul verde tocat marunt.

Preparare

Pana se face sosul, prajim in ulei incins cartofii taiati felii subtiri, pana se rumenesc pe ambele parti. Ii scoatem pe o hartie de bucatarie pentru a elimina excesul de ulei, apoi ii punem in start uniform pe fundul vasului in care facem musacaua. Vasul trebuie sa fie incapator si e musai sa il ungem cu putin unt inainte de a cladi ingredientele. Scoatem vinetele din sita, le tamponam cu hartie de bucatarie si cand sunt perfect uscate, le prajim, la fel ca si pe cartofi, in ulei incins, pana sunt rumenite. Dupa ce vinetele si sosul sunt gata, cladim musacaua: peste stratul de cartofi urmeaza un strat de vinete (jumatate din cantitatea de vinete prajite), apoi sosul de carne, apoi ultimul strat de vinete.

Preparare

Ingrediente pentru sosul bechamel:
– 125g unt
– 60g faina
– 1 litru lapte
– 3 oua mari
– o lingurita de nucsoara proaspat macinata
– sare si piper alb dupa gust
– 300g cascaval razuit

Ingrediente pentru sos

Intr-o cratita incapatoare, topim untul, apoi tragem de pe foc, punem faina in ploaie, amstecand bine cu telul, ca sa nu ramana cocoloase. Punem apoi si laptele caldut, amestecand in continuu, apoi condimentam si punem din nou pe foc, la foc mic, amstecand pana sosul se ingroasa. Tragem de pe foc cat sa punem ouale, amestecam din nou si mai punem putin pe foc. Trebuie sa avem un sos foarte dens. In sos punem jumatate din cantitatea de cascaval razuit, amestecam pana e topit, apoi tragem sosul de pe foc si il turnam peste moussaka. Deasupra punem restul de cascaval razuit si dam tava la cuptorul incins la 160°C timp de o ora sau pana musacaua are o crusta frumoasa.

Preparare

Desi va asigur ca va fi foarte dificil din cauza aromelor, incercati totusi sa lasati musacaua sa se raceasca cel putin 40 de minute inainte sa o taiati. Incheiere nu va mai scriu, ca am scris destul azi 🙂 Sa va fie de bine!

Moussaka de vinete

Moussaka de vinete

Moussaka de vinete

Moussaka de vinete

Moussaka de vinete

52 Comments

  1. Bine ai revenit, nu mai pot de pofta si sotul meu e la regim si nu are voie legume deloc, dar asta va fi prima reteta pe care o fac cand ii trece. Nu am fost fan moussaka dar reteta asta suna bine 🙂

    • Ralu, bine v-am regasit 🙂 moussakaua asta trebuie incercata, e super bune, chiar si non-fanii legume o vor iubi!

  2. Arata foaarte bine, dar gandul mi-a ramas la cozonacii aceia! 🙂
    Trebuie sa fi fost deliciosi!

  3. athena

    ce bine arata,mi-a placut ca sta totul legat,reteta care o fac eu se cam imprastie prin farfurie.o mica nelamurire:cand si de ce ai adaugat oua in sosul bechamel?
    in fine,bine ai revenit si abia astept retete noi made by teo pentru ai delecta pe “baietii” mei.
    o zi buna!

    • si eu m-am miart de cat de frumos a stat 🙂 este foarte important sosul bechamel in treaba asta dar si ca straturile sa fie uniforme si bine indesate 🙂

  4. Spataru alina

    Arata super bine. . . .

  5. mariana cruglenco

    draga teo,daca nu vedeam ouale in foto,nu stiam unde sa le pun,ai uitat in descrierea retetei sa spui ,cand le pui in sos ?

  6. dorina

    arata super si cred ca e si f.buna

  7. Teo, nu-ti poti imagine ce pofta mi-ai facut cu moussaka-ua ta! Arata demential, poze ca din revista, imi vine sa musc din ele :)) Bine ai revenit, si mult spor! >:D<

  8. arata de-ti plou-n gura. Musai incercata! multam … si Sa fie-n ceasul cel bun! -urarea adresata viitorilor miri (si nu numai 🙂 )

  9. e super reteta ta!!! de origine sunt din satu -mare,acum locuiesc temporar in spania..si mi s-a facut un dor cand am vazut legumele din gradina..nesiliconate! e suuuper reteta,merg la supermarket sa imi iau tot ce trebuie si maine musai o incerc!!multumesc!

    • Cu toata placerea 🙂 nimic nu ma bucura mai mult decat sa vad ca nu rezistati in fata retetelor mele si e musai musai sa le incercati 😀

  10. Tare frumos e Maramuresul…
    Bine ai revenit! Felicitari pentru prezentare!

  11. Nastasia

    Oooooooo, arata grozav, dar CATE ORE trebuie muncit pana sa te gadile aromele pe la nas? Nu se poate trimite prin posta?

  12. Cea mai aspectuoasa si sunt sigura si ffff buna musaca pe care am vazut-o. Fotografiile sunt extraordianare. Felicitari pentru fratele tau. Sanatate maxima.

  13. Buna Teo,

    multumesc pentru retete, sunt mai mult decat bune, sunt si prezentate foarte frumos, foarte artistic, cu mult bun gust si rafinament. Ai si o maniera foarte placuta de vorbire,simpatica si aparte. Multumesc, ma bucur c am gasit retetele tale dar si pe tine implicit. Numai bine si mamei tale de asemenea. Succes in tot ceea ce faceti!!

  14. no asta da reteta!!!!!si io is din maramures si nu tare departe de Satulung,dar sunt tare departe ca tocma in USA.m-am oprit dar va urmaresc cu mare drag si va doresc spor la scris ca tare bine scrieti si tare bune retete ne mai daruiti,va doresc multa sanatate si tot ce va doriti Dumnezeu sa va dea!!!!!

  15. Ionela

    Fantastica! O reteta adevarata! E impecabila! Dupa post sigur o aplic si eu! Atat de bine legata! Felictari!

    • multumesc, Ionela, esti o draguta! 🙂 e ceva de munca pe ea, dar fiecare pas isi are importanta lui, ca sa iasa totul ca la carte! sa imi spui cum ti-a placut dupa ce o incerci, da?

  16. Arata super. Niciodata nu mi-a placut musacaua pentru ca nu arata “comercial”. Cred ca nu am mai vazut varianta cu sos de pe deasupra. By the way, sosul nu este un Bechamel clasic, pare mai degraba un sos Mornay. Anyway, numele nu conteaza asa mult, efectul este important :).
    Cred ca fac si eu in curand.
    Voie buna!

    • Razvan, asa e, nu e bachamelul clasic, dar nici chiar Mornay, hai sa ii zicem un sos alb care isi face foarte bine treaba si face dintr-o musaca banala una…dementiala! 🙂 voie buna si tie 🙂

  17. dana v

    Buna Teo, iti consult demult retetele si am incercat si mousakkaua, a iesit foarte buna, desi m-a blocat vreo doua ore in bucatarie , taman la pranz :-))… mult succes!!
    Dana

  18. cornelia

    mi-e tare dor de o mancaree adevarata de care nu prea am mai avut parte decand este
    mereu canicula,totul repede sa ,,nu facem caldura”!cand se va racori musaka voi face!iti scriu prima oara dar urmaresc retetele tale de mult timp.multumesc!

  19. Kitana

    noi faceam cu totul altfel musacaua de vinete, n-am mai facut de cativa ani buni, dar reteta asta mi-a ramas “pe suflet” si de abia astept sa o fac,dar cu jumatate din ingrediente
    Intrebare: cat de adanc trebuie sa fie vasul? eu am tavi de ceramica dar nu stiu daca sunt suficient de inalte

    • eee stii cum e, cate bordeie atatea obiceie, sau cum era vorba? mie asta e varianta care imi place cel mai mult si chiar merita incercata 🙂

  20. laura G.

    acum ma pun sa fac musacaua arata super, tine-o tot asa cu retetele imi place ca sunt clare si pe inteles

  21. Sophie

    Teo, de o saptamana tanjesc la reteta asta, si azi dimineata am stat vreo 2-3 ore in bucatarie:) a iesit super, nu sta asa de bine ca a ta, si e putin cam uleioasa, cred ca de la vinete. dar de gustoasa e super!

    Astept degustatorul imediat:)

    • sigur e de la vinete, daca nu au fost bine scurse de apa inainte…insa ma bucur ca per ansamblu v-a placut musacaua mea!

  22. sint din Galati Teo dar in prezent traiesc in Sudan aici nu prea sin gustoase legumele ca pe la noi dar voi incerca cu ce se gaseste pe aici multumesc mult pntru aceasta reteta de mossaka in limba araba tot mossaka se zice

  23. centea anca

    tulai doamne ce bine arata!!!!!!!!!!!
    noroc de la Dumnezeu ca am mancat azi.
    Teo,esti za best!
    cand mai faci hai si pana in Zorilor,ca numa o tara-i de mers.te urmaresc de mult da numa acu mi-am luat inima-n dinti sa-ti scriu

  24. Reteta nu e grea, dar mie mi-a luat 3 ore pana sa bag musacaua la cuptor. Am fost cuminte si am urmat toti pasii, iar stersul vinetelor de apa mi-a dat impresia ca nu se mai termina :)).
    Oricum rezultatul a meritat asteptarea!
    DE-LI-CIOS! Si nu este doar parerea mea 🙂

  25. Am facut aseara moussaka-ua si sotul meu spunea ca miroase a prajitura cu mere in casa, din cauza scortisoarei! Rezultatul e demential dar e mult de lucru. Aproximativ doua ore jumate. A meritat, ce sa zic!!!! Multumim!!!

  26. Vreau sa fac si eu maine musacaua asta,arata demential! Intrebarea mea este daca merge cu vinete congelate, am cateva pungi de la maica-mea, coaptebla foc:) ce parere ai? Multumesc

  27. Cristiana

    A iesit exceptionala, multumesc pentru reteta! A fost prima data cand am incercat sa fac moussaka si ma bucur ca a iesit asa perfecta din prima.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.