Caserola de dovlecei

Tare s-a mai bucurat ochiul meu de gospodina sa gaseasca la aprozar (da da, la noi in Floresti aprozar ii zice, desi pe usa scrie legume fructe, io stiu o treaba si buna: aprozar i-o zis de cand ma stiu, aprozar i-oi zice pana la moarte) zucchini, adica dovleceii aia mai verde-inchis si foarte buni la gust, cu 1.5 lei kg si de provenienta Romania. E drept ca-s mai maricei un pic decat cumnatii lor din strainezia, dar aromati si minunati in orice reteta. O data ce am gasit dovleceii, numai inspiratie mi-a mai trebuit ca sa iasa ceva bun de tot si cand gatesc cu drag pentru oameni dragi mie, totul merge struna. Am avut invitati la masa doua suflete deosebite, nu vreau sa le divulg identitatea, ca e surpriza pentru mai tarziu, da atata pot sa va spun ca pe unul l-am bucurat cu filmul Apocalipsa de pe Antena 1, unde Schwarzenegger a facut un rol deosebit si ii multumesc pe aceasta cale ca a fost el gazda seratei si n-a trebuit sa intervin decat in pauzele publicitare si dupa al doilea musafir a trebuit sa aspir si sa spal fata de masa, ca a macat ca semanatoarea Gloria, numa un miez si-o firmitura si-o pata de crema si de sos au fost pe raza lui de actiune, noroc cu ochii mari de Bambi pe care-i are, ca una doua l-am iertat! Da cum sa nu-i iubim si sa nu-i primim in casuta noastra?

Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 4-5 zucchini (sau 3 dovlecei mai mari)
– 3 oua mari (4 daca sunt mai mici)
– 500g cascaval afumat dat pe razatoarea mare
– condimente: cate o lingurita de busuioc, oregano, praf de usturoi, chives
– sare si piper dupa gust
– 3 linguri ulei
– 2 cepe mari
– 1 kg carne tocata (de orice fel doriti)
– 4-5 catei de usturoi
– 500 ml passata de rosii condimentata cu sare, piper, ierburi aromatice – busuioc, oregano, rozmarin sau 500 ml sos pentru paste simplu, de rosii cu busuioc
– 1 ardei gras rosu sau o mana de rosii cherry pentru decor

Mai intai si mai intai, incingem cuptorul la 180 °C si ungem cu unt un vas termorezistent incapator sau o tava inalta. Dam apoi dovleceii pe razatoare, ii saram si ii punem intr-o strecuratoare, unde ii lasam 30 de minute pana se scurge apa in exces, apoi, ca sa fim siguri ca s-au scurs, ii strengem bine in maini, apoi ii punem intr-un bol mare. Amestecam dovleceii cu ouale, jumatate din cantitatea de cascaval si condimentele, apoi punem amestecul in tava, il nivelam cu spatula si il dam la cuptor 20-25 de minute sau pana e dovleceii sunt frumos rumeniti.

Pana dovleceii sunt la cuptor, intr-o tigaie mare incingem uleiul si calim ceapa taiata marunt, pana devine translucida. Punem apoi carnea tocata si amestecam bine de tot, pentru a rupe bucatile mai mari de carne. Cand carnea isi schimba culoarea, tragem de pe foc, scurgem excesul de grasime (mai ales daca folositi carne tocata de porc) si punem passata sau sosul de rosii, usturoiul si condimentam dupa gust. Amestecam bine si lasam sosul la foc mic 20-25 de minute sau pana capata consistenta. Punem sosul de carne peste baza de dovlecei si nivelam bine cu spatula sau lingura de lemn.

Peste stratul de carne punem restul de cascaval si decoram fie cu ardeiul sau gogosarul taiat marunt, fie cu rosiile cherry. Eu am inceput cu ideea de gogosar si intr-un final am ajuns la rosii, ca mi s-au parut mai simpatice. Am dat totul la cuptor 15 minute sau pana s-a rumenit frumos cascavalul.

Una peste alta, a iesit o mancarica foarte buna, foarte satioasa si perfecta pentru o vineri seara cu rasete, firmituri si Arnold. Puteti folosi cascaval de orice fel, desigur, da tot mai buna si mai buna e cu cel afumat. Puteti folosi si carne tocata de pui, pentru o varianta mai light, dar orice carne, cascaval sau decor ati folosi, important la caserola asta delicioasa e sa fie impartita cu oameni dragi voua. Sa va fie de bine!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (22 votes cast)

26 Comments

  1. ce mijto arata.precis ca e si bun 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Lavinia

    Minunat!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Mirabela

    Draga Teo desi nu ti-am scris niciodata vreun comentariu la retetele tale sa sti ca iti urmaresc blogul mereu :)). Si am pus in practica destul de multe retete delicioase. iar aceasta reteta arata super asa ca maine o sa ii vina randul si in bucataria mea cu zucchini din gradina proprie ca si asa nu mai stiam ce sa fac cu ei. daca as fi mai aproape de tine ti-as trimite cativa de origine nemteasca dar bio. P.S Sa sti ca mi-a placut foarte mult descrierea de la Corido pentru ca le-ai taiat comentarile rautaciosilor care se baga in seama cu variantele lor la preparate, si nu stiu sa respecte blogul si reteta casei.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • multumesc si pentru dovleceii virtuali si pentru cuvintele dragute! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Arata yummy. Te rog, spune-mi la ce temperatura ai setat cuptorul?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Mariana

    Suuuuper!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Salut TEO !multumesc pt.reteta, m-ai dat o super idee pt.sambata, o sa-ti spun cum a fost,avem vreo 30 de invitati asa ca o sa maresc portia,numa bine si spor la scris ca avem nevoie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • wow, cati invitati! spor la treaba si sper sa iasa bine 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Claudia

    Azi am incercat-o. Super!!! Usor de facut si foarte buna! Singurul regret -ca n-am facut mai multa! De mancarea traditionala de dovlecei ne-am cam saturat, asa ca numa bine a picat reteta asta. Multumim!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Vroiam doar sa-ti soun ca am facut reteta si a iesit delicioasa.Am facut o impresie tare buna.Arata senzational si are un gust de nedescris in cuvinte. Iti multumesc pt reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • ce mult ma bucur! aveam emotii pentru ca nu toata lumea agreeaza dovleceii, dar vad ca au fost hit! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. suuuuper/Teo multumesc f f mult este f sanatoasa si f gustoasa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Excelenta!! Chiar daca am facut cateva substitutii de ingrediente si am adaptat-o pt dieta Dukan aceasta caserola a iesit de mare exceptie si o voi mai face din nou negresit! Teo, urmaresc site-ul tau de vreo 4 ani cred si toate retetele incercate au iesit minunat! Iti multumesc atat in numele meu pt efortul si munca depuse cat si in numele prietenilor mei care cer amandine cam din 2 in 2 saptamani 🙂 Cam crunt sa le fac si sa nu mananc dar… undeva la anu’ va veni vremea cand voi putea manca si eu 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Esti o draguta si iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase, ma bucur sa stiu ca munca si stradania mea nu trec neobservate! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  11. andreea

    Sunt fan dovlecei. Ma gandeam sa-i fac umpluti cu carne, dar am dat de reteta asta si mi-am zis sa o incerc. Un deliciu!! Categoric o voi mai face. Multumesc, Teo, pentru idee.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. se pot pune si 2 straturi cu cartofi?mie mi-ar placea !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Poti sa adaptezi reteta dupa preferintele tale, sigur 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Foarte bune retetele!! felicitari! astazi am gatit si eu mancarea asta 🙂 am facut si supa cu curcan si sponge-ul:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Raluca

    …o am la cuptor acum, si stau cu emotii. Am adaptat-o un pic, cum zicea si cineva mai sus, pt Dukan. Adica am pus ff putin ulei de masline la calit ceapa, am folosit carne tocata de pui (pulpe fara piele), si in loc de cascaval am pus in compozitie branzica de vaci 0.2% iar pe deasupra tofu ras. Sa vedem ce-o iesi. 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Simona

    Delicioasa! Pana si sotul, ne-pasionat de dovlecei, a fost incantat 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.