Tarta cu crema de branza si ceapa

V-am promis ca o sa facem retete culinare de toamna-iarna, care sunt foarte satioase sin e umplu sufletul de caldura si casa de arome placute. Din categoria asta face parte si reteta de tarta cu crema de branza si ceapa caramelizata. Ceapa rosie, de apa, care e dulceaga si aromata, e cea mai buna pentru reteta asta. Pentru mine, de altfel, ceapa de apa are un loc special in cultura mea gastronomica. De ce? Pentru ca imi aduce aminte de bunici si de copilarie.

In zona noastra se face slanina fiarta cu usturoi si apoi pudrata bine bine cu boia. Si la slaninuta asta, pe care o facea Buni Sia destul de rar, ca sa nu ne piara interesul si sa ne bucuram de ea de fiecare data, mergea cel mai bine ceapa rosie. Bubu o taia felii mai groase, o punea intr-un prosop cu sare s’apoi incepea batalia: care din noi, eu sau fratele meu, strivim ceapa din prosop. O loveam cu pumnul, o dadeam cu prosopul de masa, fiecare dupa posibilitati si dupa cat il ducea mintea la varsta aia, important era insa sa fie ceapa lovita, ca sa fie moale si fara urma de iuteala. Era placearea noastra maxima si daca ceapa rosie era si usor piscata de frig, asa, cam ca pe vremea asta, ca Buni tinea ceapa in balcon si prin octombrie/noimembrie o prindea un fir de frig, era si mai buna! Asa ca asta e ceapa pe care am folosit-o pentru tarta mea si a fost delicioasa!

Ingrediente:

  • portie aluat pentru tarte
  • 25g unt (o lingura buna)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 3 cepe rosii mari
  • 350g crema de branza natur
  • 3 oua mari
  • 200g cascaval dat pe razatoare
  • condimente dupa gust: sare, piper, praf de usturoi, arpagic, oregano, busuioc, cimbru

Tarta cu crema de branza si ceapa

Mai intai pregatim ceapa: topim untul la foc mic, impreuna cu uleiul de masline. Uleiul e important, pentru ca ajuta untul sa nu se arda, mai ales ca ceapa va sta mult pe foc. Punem apoi ceapa taiata pestisori si o lasam la foc mediu cca 20-25 minute, amestecand des, pana ceapa e caramelizata.

Tarta cu crema de branza si ceapa

Intr-un vas mare amestecam ouale, crema de branza, condimentele si cascavalul dat pe razatoare. Punem apoi ceapa caramelizata si amestecam bine totul.

Tarta cu crema de branza si ceapa

Intindem aluatul intr-o foaie de jumatate de cm grosime, il asezam in tava pentru tarte (nu uitati sa ungeti tava cu putin unt) si taiem aluatul in exces. Cu o furculita, facem gauri in aluat din loc in loc, apoi punem o hartie de copt peste aluatul din tarta si 2 maini bune de fasole boabe. Coacem crusta pentru tarta 10 minute in cuptorul incins la 180°C pana e usor rumenita pe margini. Scoatem crusta si turnam amestecul pentru umplutura. Coacem tarta 20-25 minute, pana marginea e coapta si umplutura bine legata. O lasam sa se raceasca inainte de a o taia.

Tarta cu crema de branza si ceapa

A fost o tarta foarte buna, s-a mancat si rece si calda si chiar a fost pusa la pachet pentru a doua zi. Si nu, nu mirosi a ceapa dupa ce o mananci 🙂 Sa va fie de bine!

Tarta cu crema de branza si ceapa

Tarta cu crema de branza si ceapa

Tarta cu crema de branza si ceapa

Tarta cu crema de branza si ceapa

Tarta cu crema de branza si ceapa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (21 votes cast)

10 Comments

  1. Cred ca e delicioasa! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. ramona

    am facut-o chiar in ziua cand ai postat reteta. a iesit suuuuper buna. ne-am cam batut pe ea :)) eu am inlocuit cascavalul cu branza si crema natur cu crema de branza topita . a fost delicioasa . oricum se poate jongla cu ingredientele , cred ca in loc de ceapa putem pune sunca (sotului nu i-a placut cu ceapa deci o sa incerc si alta varianta la tarta asta). oricum e ffff buna

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Buna Teo,
    Am pregatit tarta asta parfumata aseara si a fost grozava. Eu am folosit o feta turceasca foarte buna in locul cremei de branza natur si s-a potrivit de minune alaturi de o salata de rosii pentru cina…si pentru un mic dejun tarziu 🙂
    Mersi mult,
    Laura!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Laura draga, sa va fie de bine, ma bucur ca v-a placut! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. angela ciurean

    Vreau sa stiu daca fasolea trebuie sa fie fiarta sa nu,te rog trimit-emi rasounsul pe email meu Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Petronela

    Azi incerc tarta !
    Revin cu comment dupa ce e gata! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Petronela

    A iesit super ! Am calit impreuna cu ceapa niste fasii de ardei – o tarta gustoasa 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Anne GUIROLLE

    @Teo, dragp, ai uitat să specifici că fasolea are doar rol în pre-coacere ( să nu lase tarta să se umfle prea tare)și trebuie luată de pe tartă. Uite așa se găsesc ”gospodine” ca @Angela Ciurean care sunt în stare să pună compoziția peste fasole. Mare e grădina Domnului!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.