Hummus clasic

hummus

Suntem pe ultima suta de metri cu Postul Pastelui, asa ca, zci eu, reteta de hummus clasic vine la fix. Sa va spun cum puteti trisa la reteta asta, nu, nu cumparand hummus gata facut, ci cumparand nautul gata fiert, la conserva. Aveti nevoie de 2 conserve de naut pentru reteta asta si sa stiti ca il gasiti peste tot, in orice market, chiar si in cele mai mici, o conserva fiind undeva la 3 lei. Daca vreti voi musai sa folositi naut uscat, atunci e bine sa il tineti peste noapte in apa, pe care o schimbati dimineata. Apoi fierbeti nautul pana la jumatate, apoi schimbati iar apa si puneti de data asta si sare si bicarbonat. Asta ca sa nu avem probleme cu…gazele 🙂 Deci, zic eu, in lumea complicata si aagitata in care traim, e mai usor sa folosim conservele de naut si aia e, ne-am scutit de toata bataia de cap cu fiertul.

Ingrediente pentru un bol imens de hummus din care lejer mananca 4 infometati:
– 2 conserve de 400g naut
– 2 linguri tahina (pasta de susan, o gasiti la raionul de produse internationale)
– ulei de masline (vreo 100ml cam asa)
– sare, piper, boia, cumin dupa gust
– o legatura mare de coriandru proaspat
– ulei de masline si seminte de tot felul pentru garnisit
– optional, daca va place: usturoi (2-3 catei) si zeama de la o lamaie

Hummus

Mai intai scurgem bine conservele de naut si spalam nautul, inlaturand pe cat se poate tecile boabelor. NU uitati sa pastrati un pic din zeama de pe naut, ca daca e nevoie, mai punem un pic la hummus daca ne iese prea dens. Punem apoi nautul in blander si e chiar foarte musai sa folosim blenderul pentru un hummus cat mai cremos.

Hummus

La tahini/tahina dupa cum veti vedea, gasiti pasta de susan sub ambele denumiri in magazine, cantitatea data de mine e relativa, adica eu pun atat pentru ca imi place la nebunie susanul, dar nu e musai sa puneti si voi asa, e suficient si o lingura buna.

Hummus

Urmeaza uleiul de masline, eu pun in prima faza vreo 40-50 ml si apoi, la nevoie, mai pun. Totul e dupa gust in cazul hummus-ului clasic.

Hummus

Dupa ce le blenduim toate bine bine, mai punem un pic de ulei de masline si un pic din zeama din conserva si mai si condimentam cu de toate. Acum sa va spun despre coriandru. Daca vreti sa il puneti in compozitie, acum e momentul sa il adaugati, dupa ce in prealabil l-ati taiat marunt marunt. Daca nu aveti prealabil, vorba bancului, nu e musai sa il puneti in hummus. Mie personal, imi place mult mai mult sa il folosesc la garnisit si nu in compozitie. Sau puteti face si si, jumate in hummus, jumate deasupra, cum va e voua mai la indemana.

Hummus

Apoi, la final, cand hummus-ul e perfect, are consistenta si gustul care va ung cel mai mult pe suflet, il puneti fain-frumos intr-un bol, il nivelati si mai frumos cu o lingura si puneti deasupra ullei de masline, coriandru proaspat tocat cat de marunt si seminte: de susan, de in, de floarea soarelui, de dovleac, boia dulce sau iute, care va place mai mult si de ce nu, un strop de curry, care merge de minune cu hummus-ul. No, cam atat, ca e prea frumos afara, trebuie sa fug un pic la soare. Va pup si sa va fie de cel mai bine! P.S. am servit cu focaccia cu ulei de seminte de dovleac si germeni de fasole, o nebunie pe care va sugerez sa o incercati negresit!

Hummus

Hummus

Hummus

hummus focaccia

hummus

11 Comments

  1. Buna Teo,

    Am incercat sa fac hummus, imi place f tare, dar mi au ramas pielitele de la naut neblenduite – ca sa zic asa, ai idee de ce?

  2. Ai uitat să pui usturoi!

  3. camelia

    Nautul se fierbe usor in max o ora daca il lasi la inmuiat minim 24 ore chiar 2 zile in frigider cu schimbare de apa nu doar peste noapte. Si te scuteste de conservanti.

  4. Elena A.

    Draga Teo,
    Multumindu-ti pentru sfaturi, invataminte si mai ales retete, iti urez din suflet sarbatori cu drag, o primavara plina de vise realizabile si HRISTOS A INVIAT!

  5. o sursa inepuizabila…urmaresc de mult retetele tale si le folosesc de fiecare data cu succes.multam fain suflet generos,tot binele din lume…

  6. Am facut si eu hummus-ul si ne-a placut la nebunie !!

  7. ….hommosul si mai ales clasic daca vrei sa-i zici asa, NU are coriandru, e simplu, naut fiert, usturoi, tahini, zeama de lamaie,cummin, si ornamentat cu boia, patrunjel verde, summac, ienibahar, cummin, ulei de masline. optional se poate pune iaurt in compozitie, Gatesc mancare araba de pe reteta de la sursa, si te rog sa nu te superi pt aceasta postare, dar daca tu ai modificat reteta poti sa-i spui hommos a la TEO hihihi… acest fel de mancare se numeste IMSABAHA. Aspectul la ce ai facut tu acolo care arata f bine de altfel ma duce mai degraba cu gandul la TASIE (sau fette ) tot o mancare cu naut dar tot fara coriandru, insa cu paine in ea,si se mananca cu ligura.

  8. Mihaela

    Super, felicitari ! Eu ma intreb ce gust ar avea aceeasi reteta facuta cu fasole uscata, din aceea mare careia ii scoti pielea dupa ce s-a muiat. In fond, e ca fasolea noastra batuta, doar ca i se pun multe mirodenii. Hai sa punem aceleasi mirodenii fasolei batute romanesti, sa vedem ce iese ( miam )!
    O vom numi ”crema MM ”…

  9. Cu ce crochte o servesti?Arata foarte bine.

  10. Buna, Teo! am incercat cu 2 linguri de tahini la 800 g naut si sincer e prea mult pt gustul meu.Totusi tahini e grasime vegetala si parca face hummusul prea greu, mie imi place mai light. Prefer sa fie mai condimentat, usturoiul si lamaia are a must to me!:)Tschuss.

    • Iulia draga, stii cum e…”cate bordeie, atatea obiceie” 🙂 Ma bucur ca ai gasit varianta care iti place tie cel mai mult. Te pup!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.