Placinta Domnitei Pia

placinta-domnitei-pia-1

V-am spus ca urmeaza sa plec in Oltenia, la Conacul lui Maldar din Maldaresti, Jud. Valcea, pentru a descoperi, impreuna cu Transavia, retete boieresti cu pui. Cand am ajuns aici, primul lucru pe care l-am spus a fost “eu m-am nascut in secolul gresit”! Mereu mi-au placut locurile acestea in care istoria si povestile cu domnite prind viata, dar sincer, niciodata nu am simtit asta mai mult decat la Maldar. Este un loc atat de bine reconditionat, cu o atentie deosebita pentru detalii, cu mobilier si decoratiuni autentice, pentru ca tot ce s-a facut in conac a fost rezultatul documentarii pe care proprietarii, familia Vasilescu, au facut-o inainte de a-si pune in practica visul de a readuce la viata vechea cula olteneasca, azi un loc extraordinar pentru o vacanta din care sa pleci cu adevarat odihnit. Si ca sa intru cu totul in atmosfera si sa ma simt mai aproape de domnita Pia, am primit si straie noi 🙂

Teo Rogobete 3

Dar despre cum este conacul in sine si cate lucruri minunate am vazut aici, o sa va spun zilele urmatoare, pentru ca inca mai am o zi de petrecut aici si amintiri de strans. Pana una alta, direct de la fata locului (pentru ca da, este internet si merge perfect in orice coltisor ascuns al conacului) va prezint reteta uneia dintre cele mai bune placinte pe care le-am mancat, asa cum mi-a fost ea explicata in dichisita bucatarie a conacului.

In bucatarie

PLACINTA DOMNITEI PIA

La Maldaresti a locuit Pia Bratianu, fiica pitarului Luca Plesoianu si mai apoi, sotia lui I.C. Bratianu. In cinstea ei a fost conceputa aceasta reteta. De ce pentru ea? Pentru ca este una din doamnele de poveste ale istoriei Romaniei, pentru ca in spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie si mai puternica, nu degeaba despre domnita Pia a spus istoricul Ion Nistor „a suflat vant bun in panzele corabiei cu care Bratienii au navigat barbateste si cu mult folos pentru tara prin furtunile istoriei noastre”.

Mai intai si mai intai se pregateste aluatul: din 3 oua, 75 g unt, apa si faina cat cuprinde, facem un aluat potrivit, pe care il dam la rece. Asa cum mi-a spus Doamna Doina insa, e foarte important sa nu facem aluatul sub forma de bila, ci sa il intindem pe masa unsa cu unt, sa il lucram cu sucitorul cu miscari de sus in jos si apoi sa il impachetam ca pe un plic, sa il dam din nou la rece si sa repetam operatiunea asta de 3-4 ori, pentru ca aluatul acestea este de fapt un foietaj. Astea fiind spuse si aluatul fiind pregatit, putem pregati si celelalte ingrediente:

– 1.5 kg carne de pui cubulete Fragedo Delicat
– 2 cepe taiate pestisori (julienne)
– 2 morcovi dati pe razatoarea mare
– sare, piper, nucsoara si chimen proaspat macinate
– 3 oua batute cu o lingura de smantana
– cateva linguri de ulei
– 2-3 lingurite de vin
– patrunjel si marar

Ingrediente placinta Domnitei Pia

Mai intai incingem intr-o tigaie putin ulei, in care calim ceapa. E important sa puneti un pic de sare peste ceapa, asta o ajuta sa elimine apa si sa fie mai putin amara, sa nu se arda la prajit si ne ajuta pe noi sa avem o ceapa calita frumos, translucida si dulce. Punem si 1-2 lingurite de vin.

1

Cand ceapa e translucida, adaugam morcovii dati pe razatoare si le calim impreuna.

2

Separat, in alta tigaie, prajim carnea de pui cubulete, pana e pe jumatate facuta (ca sa nu fie prea uscata in placinta). Condimentam cu sare, piper, nucsoara, un strop de vin, chimen proaspat macinat si mai lasam putin pe foc.

20130613_105718

Si bucatareasa se asigura mereu ca puiul cubulete Fragedo Delicat este gatit impecabil si miroase…intr-un mare fel!

20130613_105732

Apoi, intr-o sita pe care o punem peste un vas mai mare, scurgem puiul, dar si ceapa si morcovii, pentru ca umplutura placintei sa nu fie apatoasa si sa fie bine legata. Lasam sa se racoreasca putin.

20130613_105920

Peste amestecul de pui, morcovi si ceapa, punem cele 3 oua cu smantana si amestecam bine de tot. Mai condimentam daca e cazul.

20130613_105920

Asezonam cu patrunjel si marar verde, tocate marunt.

20130613_110017

Apoi, doamna Doina s-a ocupat de foile pentru placinta. A impartit aluatul in doua parti egale si a intins doua foi, pe masa unsa cu unt. A asezat prima foaie in tava si a intins-o cu degetele, avand grija sa ajunga peste tot si sa fie acoperit perfect fundul tavii. Apoi a pus umplutura si a nivelat-o, dupa care a urmat a doua foaie de placinta. Aceasta se introduce cu grija sub prima foaie, astfel incat sa cuprinda umplutura, ca sa fim siguri ca nu iese la copt.

20130613_105309

Cu ajutorului unui cutit se fac apoi gauri in foaia superioara, din loc in loc, apoi se unge placinta cu ou batut si se da la cuptor sa se rumeneasca frumos.

20130613_110903

Si cum sa nu se rumeneasca frumos intr-un asemenea cuptor?

20130613_103921

Placinta se serveste calda sau rece, e la fel de buna si cel mai bine se potriveste cu niste castraveti de vara murati. A fost delicioasa, se vede si se simte ca e facuta in casa, cu mult suflet, iar doamnele de aici sunt atat de dragute ca nu va puteti inchipui!

placinta-domnitei-pia-1

placinta-domnitei-pia-2

placinta-domnitei-pia-3

placinta-domnitei-pia-4

placinta-domnitei-pia-5

Teo Rogobete 1

Si asa, de final, o poza cu bucataresele vesele 🙂 Lipseste numai Doamna Dana, care avea un sort extraordinar de dragut si pe care promit sa vi-o arat in postarea urmatoare! Va pup, sa va fie de bine si …toate cele bune de la Transavia 🙂

Teo si bucataresele

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (25 votes cast)

8 Comments

  1. Teo draga, chiar ma intrebam pe unde sa merg in concediu …. Deja stiu! Multumesc pentru tot ce faci!
    Succes si multa sanatate

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. citind pe blogul acesta, risti sa te ingrasi 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. imi place enorm de mult cuptorul si cu soba, au un aer boieresc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Dionisie Valentin Emmy

    (´*•.¸ (`*•.¸ ♥ ¸.•*´) (`*•.¸ ♥ ¸.•*´) ¸.•*´)
    (•❤•) ♥♥ Have a sweet and lovely week ♥(•❤•)
    (¸.•*´ (¸.•*´ ♥ ´*•.¸) (¸.•*´ ♥ ´*•.¸) ´*•.¸)pui din curte (ograda) ,nu de la magazin yummy yam yammy

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Ce faina reteta, loc si experienta! Super povestea de la Maldar. Pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Madalina

    Teo, esti minunata!!
    Arata atat de bine placintaa, yuummyy!!
    Si mie-mi place sa gatesc, in special dulciuri. De curand o colega mi-a spus: ” Cred ca daca as locui cu tine as fi obeza”. Acelasi lucru il pot spune si eu (referitor la toate preparatele)!! Papilele mele gustative ar fi cu siguranta mai mult decat alintate daca as putea gusta din bunatatile tale.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. mirela

    ce inseamna aluat potrivit?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • adica nu se lipeste de maini si nici de planseta, nu e tare incat sa iti sparga capul dar nici moale incat sa ti se scurga printre degete…adica e potrivit 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.