Paste gratinate cu ciuperci porcini

paste gratinate cu ciuperci porcinii

Niciodata nu sunt prea multe retete culinare cu paste, asta e si va fi intodeauna convinegerea mea, asa ca azi avem o noua reteta de paste, care se face foarte foarte repejor. Toata reteta de azi a pornit de la ciupercile porcini uscate, pe care le-am primit de la mama ( si acum, o data cu vizita in Elvetia am reinnoit stocul, asa ca le veti mai vedea in retete), dar la fel de bine puteti folosi ciuperci proaspete, champignon sau porcini, sau galbiori sau ghebe sau ce aveti la indemana.

In rest, ingredientele sunt simple, la indemana oricui, asa ca nu ne lungim mai mult decat e necesar, ca si asa urmeaza postarea despre vacanta, care e lunga cat o zi de post, dar sper sa va placa. No, trecem la treaba, deci?

Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 300g paste (eu am folosit fusilli)
– 100g ciuperci porcini uscate (sau 400g ciuperci proaspete)
– o ceapa mare alba
– 2 linguri ulei de masline
– 200g kaiser sau sunca
– 250ml smantana dulce pentru gatit
– o cana parmesan proaspat razuit
– 150g cascaval ras
– sare si piper dupa gust
– un varf de lingurita nucsoara proaspat macinata

paste gratinate cu ciuperci porcinii

Ciupercile uscate sunt foarte simplu de folosit si de gasesc si la noi, mai ales ciuperci mai “exotice” gen hribi, galbiori, ghebe. Trebuie sa le punem intr-un vas incapator si sa le acoperim cu apa fiarta cu putina sare. Punem apa fierbinte peste ciuperci, amestecam si le lasam asa vreo 30 min. Intre timp, intr-o tigaie mare, incingem uleiul de masline si calim ceapa taiata marunt. Punem putina sare peste ceapa, asta ajuta ca apa din ceapa sa iasa la suprafata si ceapa sa se caramelizeze frumos, fara a se arde. Cand ceapa e translucita, punem kaiserul sau sunca taiate cubulete. Le calim impreuna pana kaiserul e rumenit. Cand ciupercile si-au revenit, respectiv sunt frumos hidratate si arata a ciuperci proapete pe care tocmai le-am taiat felii, e momentul sa le punem la scurs intr-o sita si apoi sa le tamponam cu servetele de hartie pentru a scapa de excesul de apa. Punem ciupercile in tigaie si le calim impreuna cu ceapa si kaiserul 5-6 minute, saram si piperam dupa gust.

paste gratinate cu ciuperci porcinii

Incingem cuptorul la 180°C si ungem cu unt o tava de 25×35 cm. Punem apoi smantana dulce si parmesanul proaspat razuit peste ciuperci, amestecam bine bine bine si condimentam cu nucsoara si sare si piper, daca mai e necesar. Amestecam si pastele in tigaie, apoi punem totul in tava pregatita si nivelam cu o lingura. Presaram deasupra cascavalul dat pe razatoare si dam tava la cuptor 20-25 min sau pana cascavalul e frumos rumenit.

paste gratinate cu ciuperci porcinii

Daca serviti pastele imediat ce le scoateti din cuptor nu isi vor pastra bine forma, dar asta nu inseamna ca nu o sa fie delicioase. Daca insa le lasati sa se raceasca si sa ajunga la temperatura camerei, puteti sa le taiati in bucati si vor fi mai aspectuoase si culmea… la fel de bune 🙂 Puteti folosi si altfel de paste, gen tagliatelle sau chiar penne, dar pentru retetele la cuptor mi se pare mie ca fusilli isi pastreaza cel mai bine forma si datorita formei lor ghiduse, se imbina frumos cu sosul. Astea fiind spuse, sa va fie de bine, sper sa va placa reteta, sa o incercati si sa imi spuneti cum a iesit. Si daca ati gasi porcinii ar fi cu arar mai minunata, pentru ca ele dau farmecul retetei.

paste gratinate cu ciuperci porcinii

paste gratinate cu ciuperci porcinii

paste gratinate cu ciuperci porcinii

paste gratinate cu ciuperci porcinii

20 Comments

  1. Intrebare de incepator: Pastele se fierb in sosul acela de smantana sau trebuie fierte inainte?
    Va multumesc!

    • Nu, pastele se fierb inainte, dupa instructiunile de de pachet…1 litru de apa pentru 100ml paste, le lasam la fiert cu 1 min mai putin decat scrie pe ambalaj daca le dorim al dente si in apa poti pune un pic de sare, cam asta e tot

  2. De curand m-am mutat in Elvetia, maine o sa merg la coop sa cumpar tot ce trebuie pentru reteta, abia astept sa o incerc.

  3. Lubita

    Imi plac si pastele si ciupercile si tot ce faci tu pe aici,bravo!!

  4. gabriel

    “ciuperci porcini”??????????????????hribi le spune pe Romaneste,daca vrei sa le spui “porcini”scrie retewta in italiana.

  5. Daaa, bine zici tu de paste…se pot face mii de combinatii si toate bune! Fain arata pastele astea gratinate 😉

  6. O reteta minunata…multumesc ca o imparti cu noi!cu siguranta am sa mai incerc si altele…recomand cu incredere!

  7. <>.
    Teo, hribi si porcini… este tot una (Boletus edulis) Rectifica, rogu-te.
    <> …fiarte?
    <> reinoit (no way); reinnoit (way ).
    Daca nu faci bine sa dai cu guma de sters si sa apara fain, cum shade bine… ma vad nevoit sa imi ofer ajutorul 🙂
    Spor sa ai!

  8. Imi plac pastele mult. Cu ce placere as servi acest fel! Nici nu iti inchipui 🙂

  9. Tocmai am terminat de mancat aceste paste. Precum a spus sotul meu, au fost excelente ca de altfel toate retetele incercate de pe acest site. Multumesc!

  10. cristina

    Sunt excelente pastele.

  11. mihaela

    eu am mai aruncat si un ardei kapia rosu si un catel de usturoi…e o nebunie, o fac acum a 6-a oara. Multumesc, Teo!

  12. Buna Teo! Doar ce-am terminat de preparat aceste paste si au iesit delicioase ca de altfel toate retetele pe care le fac de pe site ul tau. E curios ca alte retete de pe alte site-uri nu-mi ies asa bune ca ale tale! Sunt incepatoare in ale bucatariei (desi am 28 de ani 🙂 si retetele tale imi plac pentru ca sunt exact ceea ce caut: usoare, rapide si in final foarte gustoase! Te pup! Tine-o tot asa!

  13. Putem folosi ciuperci din borcan?

    Toate rețetele tale sunt minunate și ușor de făcut. Mulțumim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.