Castraveti murati rapid (in 24 de ore)

castraveti murati rapid

Azi nu avem retete lungi si complicate, ci continuam seria pusului pe iarna. Iubesc pusul pe iarna si muraturile si zacusca si dulceturile si magiunul. Dar dintre toate muraturile, preferatele sunt castravetii, gogosarii murati si conopida murata cu gogonele. Reteta de azi e destinata gospodinelor care nu au foarte mult timp pentru a pune muraturi, celor care sunt incepatoare in ale bucataritului si poate se tem de muraturi si mai ales pofticiosilor care nu reusesc sa se abtina si fac 13-14 in jurul borcanelor asteptand 2-3 saptamani sa se mureze. Castravetii astia se mureaza de pe o zi pe alta! Trebuie doar sa ii tineti in frigider si se mureaza excelent! Nu stiu daca stau foarte bine peste iarna, o sa vedem, dar cert e ca vreo 2 luni stau la frigider fara probleme, numai bine cat sa le dea timp castravetilor murati clasic, in saramura, sa isi faca mendrele in borcane!

Ingrediente pentru 6 borcane de 400g:

  • 1 kg castraveti cornichon taiati felii
  • 2 cepe rosii, mari, taiate pestisori (eu am folosi ceapa de apa, preferata mea)
  • 1 litru otet de mere
  • 400g zahar
  • 2 linguri boabe de mustar
  • 2 linguri sare grunjoasa
  • ½ lingurita turmeric, pentru culoare

castraveti murati rapid

Asezam castravetii si ceapa in borcane, ii indesam bine de tot. Punem la fiert otetul, zaharul, sarea, mustarul si turmericul. Nu trebuie sa fiarba mult, ajunge sad ea un clocot, cat sa fie topit zaharul.

castraveti murati rapid

Turnam otetul peste castraveti, cu grija sa nu fie bule de aer. Otetul trebuie sa acopere foarte bine castravetii. Sigilam borcanele, le lasam sa se raceasca la temperature camerei si le punem la frigider 1-2 zile.

castraveti murati rapid

Dupa o zi la frigider, am deschis un borcan si nu doar ca sunt murati, dar sunt deliciosi! Eu i-am pus ieri (sambata) si azi nu m-am putut abtine sa nu ii incerc, si de curiozitate, sa vad daca s-au murat asa rapid dar si pentru ca a fost un soare foarte frumos azi dimineata si am vrut sa ii pozez in lumina naturala. Sper sa va placa, sunt mai ales pe gustul celor care prefer castravetii murati dulci, nu pe cei in saramura.

castraveti murati rapid

castraveti murati rapid

castraveti murati rapid

castraveti murati rapid

castraveti murati rapid

23 Comments

  1. Cand am citit titlul am fost un pic reticenta! Dar dupa ce am citit reteta, am hotarat ca o voi incerca!

  2. Arata bine, doar ca astia nu sunt murati, sunt castraveti in otet si atat.

    • Si castravetii in otet nu sunt tot murati? Dex online asa zice 🙂 MURĂTÚRĂ, murături, s. f. Legumă sau fruct fermentat, conservate în saramură sau în OTET.

  3. aleksa

    Am pus cateva borcanase cu dovlecei si cateva cu muratura iute dupa retele tale. Cu siguranta am sa o incerc si pe aceasta ca arata delicios. Mai asteptam retete cu conserve pentru incepatoare in ale bucataritului

  4. Grety Simonică

    Asa cum ti-am promis pe FB, iti spun cum pun eu varza la murat pt iarna: asez in butoi, ca toate gospodinele, varza cu marar, gutuie, porumb, cimbru si foi de dafin. Daca a fost o vara ploioasa, pun pe fundul butoiului 2-3 frunze de hrean (e buna si radacina) ca sa nu am surpriza sa se inmoaie varza. Acum fac saramura tot cu 30 gr sare/litrul de apa dar o pun pe foc pana la primul clocot, cand o rastorn peste varza. Pun capacul si repet atatea oale cu saramura pana se umple butoiul, pun gratarul de lemn si un pietroi sa tina varza sub zeama si inchid etans butoiul. Putin inainte de Craciun deschid prima data, varza este exceptionala iar zeama – ca o sampanie. Nu tin butoiul mult deschis, inchid repede la loc si am aceiasi varza pana la Paste si dupa…ASA NU E NEVOIE DE PRITOCIT VARZA SI NICI NU E BALOASA! Fac asta de 35 de ani si am scapat de calvarul suflatului in varza. In plus, colaborand acum cativa ani buni la revista PRACTIC in bucatarie, am mai facut fericite cateva gospodine. Unele imi scriu si acum cat de multumite sunt. Incearca, ai sa vezi diferenta.

  5. e o idee foarte buna sa punem ceapa rosie si turmeric la castravetii murati in otet!

  6. Cristina

    Am incercat reteta de castraveti si pot spune ca sunt extraordinar de acri si necomestibili :(. Noroc ca n-am muncit mult…

    • Cristina, nu inteleg de ce ti-au iesit acri. Eu am pus de cateva ori reteta, au pus si colegii mei de la munca si toata lumea a fost incantata. La cat zahar si otet de mere se pune, mi-e greu sa cred ca au putut iesi amari…sincer.

  7. Cristina

    Cine a zis ca-s amari?

  8. pamfile

    Teo, si la mine au iesit amari. Sotul meu banuieste ca de la ceapa de apa, eu de la otetul de mere pe care l-am cumparat de la un magazin cu produse naturiste. Era otet de mere cu miere. Oricum sunt ok, dar parca ma deranjeaza un pic gustul asta amar.

  9. Teo draga mea,dar nu vad nimic de hrean,nu se pune?Eu vreau sa-i pun pentru la iarna,crezi ca stau fara hrean.Te sarut si multumesc pentru retetele tale.Sunt fan Teo’s Kitchen.

    • Eu nu am pus niciodata hrean la castraveti, chiar daca am facut pentru iarna. Nu hreanul este cel mai important in a se pastra. Pune restul de ingrediente, ptin zahar, sare, otet, telina, piper, mustar boabe, ceapa si un catel de usuroi si nu vor fi probleme.

  10. Bun, bun si minunata reteta. Chiar in seara asta o sa incerc sa vad daca ies asa cum imi plac mie. Mi s-au terminat cei care i-am facut pentru iarna si chiar am pofta de castraveti murati, insa nu cumparati.

  11. Dacă în poze arăta așa rău,nu vreau să știu ce gust au

  12. Sunt foarte buni !!! Am făcut de doua ori in vara aceasta !!!!

    • ma bucur tare ca iti plac! 🙂 Si noi apelam la ei destul de des, mai ales ca nu prea am loc in camara!

  13. Între timp ai încercat să vezi dacă stau și peste iarnă?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.