Risotto cu hribi

risotto cu hribi

Buna sa va fie inima 🙂 Azi avem o reteta fara poza la ingrediente si la modul de preparare, pentru ca…nu m-am gandit ca o sa vi-o prezint. Ieri dimineata, dupa ce a plecat Luca la gradi, m-am gandit sa face ceva asa, matinal, rapid si bun. Si a iesit acest risotto extraordinar pe care nu am putut sa nu vi-l arat. Nu uitati ca pentru risotto trebuie orez special, cum ar fi Arborio sau Carnaroli. Eu, de exemplu, folosesc orezul pentru risotto de la Riso Scotti si mi se pare unul dintre cele mai bune pe care l-am folosit pana acum. Alegerea e a voastra pana la urma 🙂

Ingrediente pentru 6 portii:
– 400g orez pentru risotto
– 50ml ulei de masline
– o ceapa mare alba, tocata marunt
– 500g hribi proaspeti sau 50g hribi uscati
– 2 catei de usturoi
– 100ml vin alb
– 1 litru supa de pui sau de legume
– 25g unt
– sare si piper dupa gust
– parmesan prospat razuit

Intr-o oala mare am incins uleiul, am calit ceapa cu putina sare, pana a fost translucida, apoi am pus usutroiul si ciupercile taiate grosier si le-am calit impreuna vreo 5 minute. Am adaugat orezul si vinul, am amestecat fain-frumusel si le-am gatit impreuna pana nu a mai fost urma de lichid in oala. E important in faza asta sa amestecati tot timpul, altfel orezul se lipeste grav de oala. Apoi am inceput sa adaug supa, cate un polonic o data si am amestecat, la foc mediu, pana fiecare polonic de supa a fost complet absorbit. Intr-un final….supa se termina si orezul e fiert. Atentie, boabe de orez trebuie sa fie al dente, deci sa o simtim cand o mestecam, pentru ca la risotto orezul NU trebuie sa se „topeasca in gura” asa cum e la pilaf sau in ciorbe. Tragem de pe foc, punem untul cat orezul e inca fierbinte si amestecam bine, apoi servim.

La capitolul servit, cel mai bine merge cu parmesanul proaspat razuit si mie personal imi place enorm sa mananc risotto cu ciuperci alaturi de gogosari murati. Sau conopida. Sau castraveti. Sau orice muratura, v-ati prins deja 🙂 Nu ma mai lungesc, va arat pozele de final si…incercati-l ca merita!

risotto cu hribi

risotto cu hribi

risotto cu hribi

risotto cu hribi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (9 votes cast)

18 Comments

  1. Gand la gand… Chiar ma stresam gandindu-ma ce sa gatesc maine, vineri.
    Nu am hribi simpli, am insa un borcan de ciuperci de padure. O sa le folosesc.
    Multzam pentru reteta!
    Pup,
    Misha

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Cu mare drag! Si eu folosesc foarte des amestec de ciuperci de padure la borcan si iese un risotto excelent! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  2. cu ce forma ai facu trissoto asa rotunde?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • exista in magazine inele rotunde speciale pentru asa ceva, de la Fackleman

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Ador hribii. Si orezul. Si branza de orice fel. Combinatia dintre ele nu poate fi decat grozava. Multumesc pentru reteta. Si… la cat mai multi ani de „blogareala”!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. cristian

    cred ca daca ar citi un italian ca mananci risotto cu muraturi l ar trece toti fiorii de groaza,pt ei e aproape sfant risotto ai porcini ,nu se pune usturoi,nu se pune vin,orezul se prajeste deodata cu ceapa si nu uita ca este un „primo” adica felul intai si foarte important NU SE MANANCA CU MURATURI.Cu asta nu vreau sa spun ca nu e bun ce ai facut tu acolo dar nu are nici o treaba cu Italia care iti place asa mult.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 11 votes)
    • Da-mi voie sa te contrazic. In Italia exista nenumarate moduri de preparare al risotto-ului si foarte multe au ca si ingredient vinul. Reteta de baza are vin. Mai documenteaza-te putin. Risotto POATE fi servit ca si primo, dar nu e obligatoriu. Cat despre mancatul cu muraturi…asta e chiar amuzant 🙂 daca eu vreau sa mananc risotto cu muraturi, cu nutella, cu maioneza, e fix problema mea 🙂 gusturile nu se discuta si mi se pare chiar absurd sa justific de ce mananc o mancare cu o anumita garnitura sau nu.

      Da, Italia imi place foarte mult, de aceea ma documentez despre bucataria italiana si incerc sa fiu cat mai precisa cu retetele dar ce trebuie noi sa intelegem este ca in italia nu doar limba difera de la un oras la altul, de la o regiune la alta ci si retetele culinare si modul lor de preparare. Cred ca daca am fi mai putin rigizi, ar fi mai bine pentru papilele noastre gustative 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +5 (from 11 votes)
      • cristian

        nu am nevoie sa ma documentez,traiesc de 20 de ani aici , mai degraba ai tu nevoie sa treci pe la buni sa te invete sa fii si umila din cand in cand ,nu poti avea dreptate intotdeauna sau sa le stii tu pe toate,imi pare rau pt cititorii tai dar esti increzuta si aroganta in raspunsuri si nu accepti sub nici o forma critica.Poate sunt persoane care stiu mai multe decat tine.te citesc de ceva vreme mai mult din nostalgie pt clujul meu natal,dar cred ca n-am s-o mai fac, esti prea aroganta pt gusturile mele .Iti doresc succes si numai bine ,ciao

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: -3 (from 21 votes)
        • Nu înțeleg dr unde ai dedus tu ca sunt aroganta si faptul ca locuiești intr-o anumita zona a Italiei nu te face atotstiutor in ceea ce privește bucataria italiana. Risotto se face cu vin. Poate in zona ta nu, dar in general da.

          in alta ordine de idei tu NU o pomenești pe bunica mea, ne-am înțeles? Recitește tonul pe care ai scris atat primul comentariu cat si acesta si vei vedea cine e arogantul si atotștiutorul.

          Chiar te rog sa nu ma mai citești. Spor in toate

          VN:F [1.9.22_1171]
          Rating: +8 (from 14 votes)
  5. Petronela

    Reteta + prezentare de nota 10 !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. dumitrela

    Reteta care mi-a adus sortul Masterchef anul acesta si care imi este nespus de draga,multumesc ca mi-ai reamintit-o. As adauga daca imi este permis ca eu folosesc numai hribi uscati si hidratati si ca nici o alta ciuperca nu-i poate inlocui si ca adaug fara zgarcenie parmezan si in compozitie,excat dupa ce inchid focul . Un we fain iti doresc Theo,esti minunat si este preferata mea dintre toti marii chefi !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • dumitrela

      si mai doresc sa adaug ca am folosit si usturoi si vin la proba Masterchef,iar cei tri jurati chefi au fost de-a dreptul incantati de rezultat!
      Important este asa cum spune Theo perceptia fata de gust a fiecaruia dintre noi,nu ar trebui sa existe tabuuri in gastronomie exact cum nu pot exista tabuuri in arta si creatie !

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Denisia

    Asta e doar rautate si invidie Teo!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Arata foarte bine, dar nu e risotto : „Risotto nu sta in forma !”(Chef Sorin Bontea), lucru care se vede clar si la Gordon Ramsay de altfel. Pune mai multa supa de legume sau pasare si aseaza-l intr-o farfurie adanca; abia atunci o sa fie risoto!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Da-mi voie sa te contrazic 🙂 Este risotto toata ziua si da, cand e proaspat facut, un risotto nu trebuie sa stea in forma ci dimpotriva, sa il pui in mijlocul farfuriei, de preferinta una speciala pentru risotto si sa dai cu farfuria de masa si el sa se intinda frumos. L-am lasat special sa se raceasca in forma, pentru ca asa am vrut sa il prezint. Ceea ce face un risotto este procesul tehnologic prin care e facut si da, acesta este un risotto.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Cateva obervatii la reteta: risotto se poate face cu vin sau fara, cel mai important insa la un risotto este sa caliti orezul in ulei, ca vreti sau nu sa puneti si ceapa este de preferinta si gustul fiecaruia, dar ca sa aveti ca si rezultat un orez dur, cu fiecare boaba separata, sa nu aveti boabe lipite, trebuie sa caliti in ulei orezul – asta e secretul unui risotto si puteti folosi orice tip de orez (eu prefer orezul lung si subtire si nu cel rotund, asa cum ar trebui la un risotto). un alt aspect important dupa calirea orezului se stinge cu vin alb, daca vreti, daca nu e suficient si cu supa de legume. Alt aspect, in cazul de fata, ciupercile nu le caliti, e absurb, daca le aveti uscate, puneti-le 10 min in supa de legume calda, se vor umfla si vor lua un gust superb, daca le aveti proaspete, puneti-le dupa ce ati stins orezul calit cu vinul sau supa de legume. La sfarsit, cand orezul este gata (trebuie gatit atat cat scrie pe cutie – asta e timpul de gatire) se pune neaparat parmezan ras si apoi unt, cam 20 gr, in functie de cat orez pregatiti – dar e foarte importanta ordinea asta. Daca tineti cont de regulile astea de baza, risotto puteti face cu tot ce doriti, orice tip de legume, cu carne tocata!!, cu fructe (e delicios cu pere), imaginatia este limita!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.