M.B.S. = mamaliga cu branza si smantana

mamaliga cu branza si smantana

Mamaliga cu branza si smantana este una dintre mancarurile mele preferate din copilarie si una dintre retetele culinare de baza din familia mea. Si daca e si cu slaninuta afumata, un pic de ciolan si multi carnaciori, si daca e cu branza proaspata de vaci sau urda si mai ales daca mamaliga e facuta pe gustul meu, nu dau mamaliga pe nimic! Secretele mamaligii mele sunt foarte simple: fierb intotdeauana malaiul in lapte amestecat cu apa sau direct in lapte, pentru ca iese o mamaliga mai aromata, care seamana foarte mult la gust cu balmosul. Dupa ce iau mamaliga de pe foc, pun o lingura buna de unt si amestec pana se topeste untul, pentru ca mamaliga iese mai cremoasa.

Pentru mamaliga imi place sa folosesc un malai macinat fin, care fierbe repede si din care iese o mamaliga foarte fina si care nu se lipeste. La capitolul branza, folosesc 4 tipuri mari si late: branza de burduf, crema Focsani, branza de vaci sau urda proaspata. Sigur ca puteti folosi si altceva, dar mie astea imi plac cel mai mult. Apoi vine slaninuta, care e musai sa fie afumata si mai ales sa fie productie de Aschileu, daca se poate, nu de alta, dar cu slaninuta asta sunt obisnuita de mica si e in continuare preferata mea.

Carnaciorii pe care ii folosesc sunt cei oltenesti, mai putin cabanos, decat daca e musai. Daca si carnaciorii sunt afumati, cu atat mai bine, daca nu, nu-i bai, ca de obicei pun si cateva felii de ciolan afumat fara os sau sunculita taraneasca sau kaizer. Important e sa fie afumatura. Acum smantana e mai buna si mai buna daca e grasa si cremoasa, cu 20% grasime minim, dar cum punem suficiente carneturi grase in mamaliga, putem sa ne abtinem si sa folosim o smantana mai slaba sau chiar un iaurt grecesc. Numai de voi depinde, ce alegeti si care combinatie de branza+smantana+afumatura va place cel mai si cel mai mult.

Ingrediente pentru 6-8 portii:
-250g malai pentru mamaliga cu fierbere rapida
– 500ml lapte gras
– 500ml apa
– 50g unt
– 3-4 felii de slanina afumata, taiata marunt
– 200g ciolan afumat fara os, taiat marunt
– 3-4 fire carnati oltenesti sau cabanos taiati felii subtiri
– 500ml smantana
– 500g branza de burduf sau branza de vaci
– 4 linguri ulei
– sare si piper dupa gust

mamaliga cu branza si smantana

Mai intai si mai intai pun uleiul la incins intr-o tigaie mare si prajesc slaninuta si ciolanul pana slaninuta devine translucida. Pun apoi si carnaciorii si le prajesc pe toate impreuna. Separat, pun la fiert apa si laptele cu sare dupa gust si un strop de piper. Cand incep sa fiarba, pun malaiul, in ploaie, amestecand bine bine cu telul. Mamaliga, daca folosim malai cu fierbere rapida trebuie fiarta 3-4 minute la foc mic, amestecand in continuu cu telul. Tragem mamaliga de pe foc si punem untul, amestecam bine, pana untul e topit.

mamaliga cu branza si smantana

Urmeaza apoi sa alegem un vas mare, cam de 2 litri asa am folosit eu la cantitatile de mai sus. Punem smantana cat sa acopere fundul vasului, apoi un pic de branza si apoi incep straturile: unul de mamaliga, deasupra punem smantana, apoi branza, apoi carnita. Iar un strat de mamaliga, iar smantana, iar branza, iar carinta….si tot asa pana epuizam ingredientele, astfel incat ultimul strat sa fie de carnaciori.

mamaliga cu branza si smantana

Credeti-ma ca e inutil sa va spun cat de buna a fost. Las pozele sa vorbeasca de la sine si nu uitati, in cazul MBS, cel mai mult si cel mai mult conteaza calitatea si aroma ingredientelor folosite: smantana buna, branza si mai buna, sarata sau mai dulceaga, dupa gusturile voastre si un pic de afumatura, ca nu a facut rau nimanui. Sa va fie de cel mai bine! 🙂

mamaliga cu branza si smantana

mamaliga cu branza si smantana

mamaliga cu branza si smantana

mamaliga cu branza si smantana

mamaliga cu branza si smantana

mamaliga cu branza si smantana

9 Comments

  1. vai de mine, arata minunat! o sa o fac neaparat!

  2. Nicoleta

    cand am vazut titlul ma si gandeam ca ne-o prezinti pe cea instant din reclama TV :)))
    acum imi ploua in gura, ma duc sa cotrobai prin frigider…..:)

  3. Ioana

    Care-i ala malai cu fierbere rapida -ca n-am vazut sa scrie asa ceva pe pungi? Chiar sunt curioasa, ca eu fierb orice malai timp de 30 de minute, ca asa am invatat din cartile de bucatarit.

  4. e foarte buna si arata la fel de bine! plus de asta ca mi-a facut pofta!

  5. Yammmy:) am apa in gura:)

  6. Wow! Uite cum saliveaza toata lumea (+1), superb preparatul.

    Iubesc produsele traditionale romanesti. Sunt gustoase, ne definesc, ne fac mandri ca suntem romani.

  7. Bombă calorică da’ mai contează?!?!?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.