Sos de vinete pentru paste

Sos de vinete pentru paste
Din ciclul retete culinare de vara in mijocul iernii, azi gatim cu vinete. Da da, a venit iarna. In ianuarie. Dupa ce de Craciun era mai mai sa impodobim casa cu ghiocei, acum, la spartul targului, au venit troienele si oamenii sunt inzapeziti, autoritatile de toate felurile au fost, ca de obicei „luate prin surprindere” si deci nu prea imi vine sa ma bucur de zapada, desi Luca e foarte incantat si a fost musai sa ii promit ca intr-o zi, saptamana asta, nu o sa mearga la gradi ca sa ne putem juca amandoi in zapada. Si asa o sa si facem 🙂 Pana atunci, sa si gatim ceva, mai light, mai de vara asa, dar pentru ca ninge afara nu e musai sa ne comportam ca si cum ar fi Craciunul si sa scoatem carneturile la inaintare… sau… ? 🙂

Ingrediente:
– o vanata mare
– 300g rosii cherry
– 3-4 catei de usturoi
– cateva frunze de menta proaspata
– 100g parmesan proaspat razuit
– sare, piper, busuioc, oregano, toate dupa gust
– ulei de masline
– 50g caju crud
– 50g samburi de pin (ii puteti inlocui tot cu caju sau nuci)

Ingrediente

Incingem cuptorul la 200°C, spalam bine vanata si rosiile cherry, curatam usturoiul si le punem toate intr-o tava suficient de mare astfel incat legumele sa fie intr-un singur strat. Stropim bine bine cu ulei de masline, condimentam dupa gust cu sare, piper, ierburile aromatice si dam totul la cuptor, 15-20 de minute sau pana vinetele sunt moi si furculita intra foarte usor in ele. Cu cat taiem vinetele in cubulete mai mici, cu atat se fac mai repede.

Preparare sos pentru paste

Cat legumele sunt inca fierbinti, le dam prin blender, impreuna cu parmesanul proaspat razuit, samburii de pin, caju si frunze de menta. Amestecam pe pulse sau cu blenderul la viteza mica pana avem un sos pentru paste care nu e foarte fin, in care caju, samburii de pin si legumele se simt inca. Nu vrem un sos prea pastos. Nu e nevoie sa mai adaugati lichid pentru ca rosiile si vinetele lasa apa si impreuna cu uleiul de masline, ar trebui sa „asigure” suficient lichid pentru sos.

Preparare sos pentru paste

Sosul pentru paste se poate folosi si ca atare, si intins pe paine, si ca dip pentru nachos, chipsuri sau biscuiti, este un aperitiv foarte bun sau este un sos perfect pentru paste. Daca alegeti sa il folositi pentru paste, eu va sugerez sa fierbeti pastele al dente, apoi sa le prajiti in putin ulei de masline, 1-2 minute asa, apoi trageti de pe foc si puneti un pic de sare, piper, boia dar si mult usturoi, amestecati bine, apoi puneti sosul de vinete.

Preparare sos pentru paste

Gata, nu mai am ce sa va spun despre sosul pentru paste, dar daca totusi mai aveti intrebari, ne auzim via comentarii, vorba aia 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

Sos de vinete pentru paste

Sos de vinete pentru paste

Sos de vinete pentru paste

Sos de vinete pentru paste

Sos de vinete pentru paste

Sos de vinete pentru paste

Sos de vinete pentru paste

Sos de vinete pentru paste

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (11 votes cast)

6 Comments

  1. camelia

    de cand caut un sos pentru paste pe baza de vinete… habar nu ai! multumesc pentru reteta, o s-o incerc in weekend!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Felicia

    Saptamana asta m-ai cucerit cu doua retete: cea de mai sus evident si cu cea de muffins sarate cu spanac !!!
    Merci !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Cred ca se poate face si cu vinete conservate…sau, ma rog se poate adapta un pic…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • se poate adapta, da 🙂 nu iese exact la fel, pentru ca vinetele nu se coc impreuna cu restul legumelor si intensitatea aromelor nu e aceeasi

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. tolan felicia

    cred ca este o reteta delicioasa. am sa o incerc si eu. multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.