Chiftelute de somon cu sos de piper roz

Chiftelute din somon cu sos de piper roz
Buna sa va fie ziua 🙂 Nu stiu voua, dar mie imi place foarte mult somonul si pestele in general. Ca norocul, ii place si lui Luca, doar ca lui ii place cat de simplu, asa ca fac prea putine retete culinare sofisticate pe baza de somon, ca daca nu ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine! Asa ca i-am facut chiftelute de somon si le-am sofisticat pentru mine insami cu un sos de piper roz si niste paste cu nero di seppia. Foarte bun! Acuma sa va spun despre somon: trebuie sa folosim file de somon, normal, dar sa aveti grija la oscioare, ca mai scapa cate unul, daca dati de el, faceti bine si il scoateti cu o penseta inainte de a trece la preparare. Daca somonul are piele, nu va deranjati sa o dati jos inainte, oricum nu se macina in blender si e foarte usor de indepartat dupa aceea. Incercati sa nu prajiti chiftelele in ulei, nu ca nu s-ar praji ele frumos, dar la fel de bine le puteti face in cuptor sau in Air Fryer de la Philips le-am facut eu.

Ingrediente pentru chiftelute de somon:
– 600g file de somon
– o legatura ceapa verde tocata marunt
– o legatura patrunjel tocata marunt
– 1 ou mare, 2 daca sunt mai mici
– 150g pesmet
– sare, piper, praf de usturoi dupa gust
– 2 lingurite sos de soia
– un bol de amestec de seminte: susan, in, floarea soarelui

Ingrediente chiftelute de somon

Mai intai si mai intai dam somonul prin bleder, cateva secunde sunt suficiente pentru a avea „carne tocata de somon”. Apoi amestecam toate ingredientele, mai putin semintele si le framantam bine. Atentie, sosul de soia este el insusi foarte sarat, deci mai incet cu pianul pe scari… ca sarea in chiftele, puneti pe gustate. Dupa ce am framantat si totul se leaga bine (daca e prea moale compozitia, mai punem pesmet, daca e prea tare mai punem un ou, ideea e sa nu fie chiar tare ca piatra iute ca sageata, pentru ca vor fi foarte tari chiftelele dupa coacere). Modelam apoi chiftelele, le trecem prin amestecul de seminte si le coacem: in cuptorul incins la 180 de grade, in tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25-30 de minute, timp in care agitam tava de cateva ori ca sa fi siguri ca se coc uniform, sau le prajim in ulei, in mod normal, sau in Air Fryer, 15 minute, la 200 de grade si tot asa, le agitam de cateva ori in timpul prajirii.

Preparare chiftelute din somon

Ingrediente pentru sos de piper roz:
– o lingura de piper roz boabe
– ½ pahar vin alb dulce
– 2 linguri unt
– o lingura de mustar Dijon sau clasic sau dulce, care va place mai mult
– 200ml smantana dulce

Ingrediente sos de piper roz

Incingem tigaia si cand e foarte incinsa punem piperul si il lasam cateva secunde sa isi elibereze aroma, apoi stingem cu vinul. Lasam vinul sa fiarba pana iese alcoolul si scade la jumatate apoi punem untul si amestecam pana se topeste untul, apoi punem mustarul, amestecam bine bine si punem smantana dulce. Amestecam cu telul si mai lasam sa dea cateva clocote pana se ingroasa sosul.

Preparare sos de piper roz

De aici incolo nu mai am ce sa va spun decat… pofta buna 🙂 Dar daca totusi doriti un altfel de garnitura langa aceste chiftelute de somon, va sugerez cu mare drag sa incercati reteta de paste cu broccoli si dovleac propusa de Alina Macarie pe site-ul Bonduelle. Este genul de reteta rapida, foarte simplu de facut chiar si de catre gospodinele incepatoare si puteti sa o preparati cat timp se prajesc/coc chiftelutele de somon, asa ca puteti renunta la sosul de piper pentru ca pastele au deja combinatia de ricotta, legume si verdeturi si sunt, deci, suficient de cremoase pentru a complimenta chiftelele, care sunt, fiind dintr-o carne slaba, putin mai seci. Sa va fi de cel mai bine!

Chiftelute din somon cu sos de piper roz

Chiftelute din somon cu sos de piper roz

Chiftelute din somon cu sos de piper roz

Chiftelute din somon cu sos de piper roz

Chiftelute din somon cu sos de piper roz

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (10 votes cast)

16 Comments

  1. Pe langa ca sunt gustoase sunt si foarte cochete 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • asa-i? nu te faci de mandra minune cu ele, indiferent cat de pompoasa e masa pe care o organizezi 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. O combinatie de gusturi cum rar am mai intalnit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. ploua in gura!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Andreea

    Spune-mi te rog unde gasesc piper roz si paste cu nero di seppia? Multumesc 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Vai da’ ce m-am mai chinuit sa le fac… Intr-un final, dupa ce am papat jumatate din ce am facut, le-am dat si invitatilor :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Andreea

    Delicioase…putin spus, copilasul meu tocmai le devoreaza

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Draga Teo, am o intrebare. Somonul este proaspat/nepreparat sau din acela la pachet/afumat/gata de consumat? Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Daba draga, e somon proaspat, file de somon mai exact. Te pup si iti doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  8. se pot face cu somon la conserva?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. am sa incerc si eu, nu am crezut ca se fac chiftelute si din peste

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Andreea

    merge oare si cu orice file de peste alb?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.