Tort Hummingbird

Tort Hummingbird

Ieri a fost ziua lui Buni Sia, mama mamei mele, bunica mea draga, unica mea bunica, intrucat bunica din partea lui tata nu a ajuns niciodata la stadiul de bunica in ochii mei. La fel ca titlul de mama sau tata, titlul de bunica, din punctul meu de vedere, trebuie castigat. Da, femeile dau nastere copiilor, dar asta nu le face automat mame. Tu poti fi bunica, in sensul ca fiul tau are un copil, dar asta nu te face bunica atata timp cat nu te intereseaza deloc soarta copilului respectiv si de cele mai multe ori, intr-o conversatie cu el, cand el vine sa te caute si tu niciodata din proprie initiativa, ii uiti numele. Dar nu despre asta vreau sa va povestesc acum, ci despre cum Buni Sia este o bunica in adevaratul sens al cuvantului. In momentul in care s-a nascut Rares, fratele meu mai mare, buni a renuntat la munca, a iesit in pensie anticipat ca sa o ajute pe mama sa il creasca, desi asta a insemnat o pensie mizera, cu care se chinuie azi.

Cand mama a fost nevoita sa plece in State, bunicii materni au preluat fara a spune „mac” rolul de parinti si ne-au crescut si ingrijit extraordinar de frumos. Si pentru ca doi pensionari sa ramana singuri cu o copila de 16 ani si un baiat de 21, adica doua varste critice, la care combinatia de hormoni-anturaj-prostie e atat de puternica, nu a fost usor. Dar au reusit nu doar sa ne tina sub control, ci sa ne educe, sa se asigure ca eu iau premiul 1 in fiecare an si ca Rares merge la facultate si munceste. Nu e vorba aici de „painea pe care ne-au pus-o pe masa” ci de modul in care ne-au alinat sufletul. Doi copii orfani de tata si cu mama plecata, care insa au crescut frumos langa doi bunici extraordinari.

In toti anii petrecuti cu bunicii, nu am gatit nimic. Dimpotriva, si eu si Rares sunam cand ieseam de la scoala sau de la munca si anuntam in cat timp ajungem acasa si buni Sia ne astepta mereu cu mancarea pe masa. Poate cam exagerat, ati spune si poate cam rasfatati, ati spune, dar sa stiti ca in anii aia, in care nu faceam nici macar un ou in tigaie, nu era pentru ca nu eram in stare, ci pentru ca stiam cat de mult ii place ei sa le faca. Buni a fost intotdeauna si este si acum, la cei 78 de ani pe care i-a implinit ieri, o mare mare gospodina. Gospodina clasica din Ardeal 🙂 Si chiar daca nu gateam, o urmaream cu atentie si cand am inceput sa gatesc mi-am dat seama cat de multe stiu si ca tot ce stiu, stiu de la ea 🙂

teo-si-buni

Buni a fost acolo cand s-a nascut Luca, Buni i-a facut prima baie, Buni i-a incalzit primul biberon, Buni l-a dus prima data cu saniuta. Buni face cele mai bune placinte, sarmalute, papricas, mamaliguta cu branza, castraveti murati, gem de capsuni, supa de fasole si salata de vinete. Si poate si oua umplute si cu siguranta cea mai buna zacusca. Si cea mai buna prajitura cu mere si 100% cel mai bun spanac cu ochiuri din istoria spanacului. Buni mi-a dat-o pe mama, pe care voi o stiti ca mama Lucia sau Buni Luci, cum ii spune Luca. Buni nu stie sa raspuna cu „nu” cand o intrebi „Buni, imi faci te rog?” si Buni e in stare sa schimbe 3 autobuze ca sa mearga sa cumpere cea mai proaspata carne pentru gratarelul lui Luca sau oua de nu stiu unde pentru papara lui Rares. Si face astea si acum, la 78 de ani.

Buni e rac si e sensibila si se supara usor si iarta la fel de usor si se bucura de fiecare data cand mergem la ea. Si desi nu a vazut niciodata Merlose Place, stiu ca visul ei cel mare este sa locuim toti intr-o casa, sa mancam impreuna zi de zi si pentru Buni Sia e suficient sa te stie dormind in camera de langa, chiar daca nu ii vorbesti, numai sa fim toti acolo, langa ea. Pentru astea si pentru multe altele pe care nu o sa le povestesc niciodata si poate nu mi le recunosc nici mie, o iubesc pe Buni 🙂 Si pentru ca stiu toate lucrurile care ii plac, i-am facut un tort de ziua ei care sa le contina mai pe toate: banane, ananas, vanilie, branza, arahide. Si s-a bucurat de el, cum bine puteti vedea…

buni-si-tortul

Bine, pana sa ajunga tortul la Buni Sia, am fost foarte tentata sa il incep, unde prin „incep” intelegem sa imi bag toata fata in el, pentru ca arata intr-un fel…

teodora-rogobete

Dar pana la urma am ajuns cu tortul la destinatie, adica la Motel Gilau, unde i-am tinut ziua anul asta 🙂 Pentru ca la 78 de ani meriti sa te bucuri de o mancare buna, de mancarea ta preferata (in cazul lui Buni pestele) si de un peisaj frumos 🙂

motel-gilau-1

motel-gilau-2

pastrav-in-crusta-de-malai

Si dupa peste, am trecut la desert, adica Tort Hummingbird sau Tort Colibri daca vreti sa ii spunem asa, dar numele original este Hummingbird Cake, o reteta america, pe care am ales-o exact pentru motivele pe care vi le spuneam mai sus: are tot ce ii place lui Buni. Reteta este de la Stephanie, bucatareasa priceputa de la Joy of Baking si este o reteta extraordinara, care nu are cum sa nu va iasa daca respectati cu strictete pasii. Eu am inlocuit nucile pecan cu arahide, pentru ca ii plac foarte mult lui Buni si pentru ca arahidele usor sarate merg minunat intr-un tort atat de dulce. De altfel, se pare ca denumirea tortului vine tocmai de la ideea ca este un tort la fel de dulce ca si nectarul pe care il sorb pasarile Colibri 🙂

Ingrediente pentru un tort de 16-18 persoane:
– 400g faina
– 400g zahar
– un pliculet praf de copt (o lingurita cu varf)
– o lingurita cu varf scortisoara
– ½ lingurita sare
– 3 oua batute ca pentru omleta
– 180ml ulei de floarea soarelui
– miezul de la un baton de vanilie
– 400g banane bine coapte, pisate cu furculita (cca 4 banane medii)
– 250g compot de ananas bucatele, cu tot cu sirop
– 200g arahide macinate grosier(sau nuci, alune de padure, nuci pecan)

ingrediente-blat-tort-hummingbird

Mai intai incingem cuptorul la 180°C si punem gratarul pe mijlocul cuptorului. Intr-un bol mare amestecam toate ingredientele uscate: faina, zaharul, praful de copt, sarea, scortisoara. Punem si arahidele si amestecam bine. Separat punem toate ingredientele „umede” uleiul, bananele, compotul de ananas, ouale, miezul de la batonul de vanilie (sau 2 lingurite esenta de vanilie) si le amestecam bine. Punem apoi amestecul de faina peste cel de oua, amestecam cu spatula, pana sunt incorporate, insa nu exageram cu amestecatul pentru ca, pe masaura ce amestecam mai mult, glutenul din faina se activeaza mai mult si aluatul va deveni mai tare la copt, iar noi vrem un blat aerat si umed.

preparare-blat-tort-hummingbird-1

Pregatim 2 tavi pentru tort, cu diametrul de 23-25 cm: le ungem cu unt, tapetam fundul tavilor cu hartie de copt si marginile cu faina, apoi impartim in mod egal compozitia in cele 2 tavi si coacem blaturile 25-30 min sau pana sunt frumos rumenite si trec testul scobitorii. Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca in tava pana ajung la temperatura camerei, apoi le scoatem din tava, indepartam hartia de copt si le lasam sa se raceasca foarte bine, pe un gratar. In niciun caz sa nu le umpleti cu crema cat sunt calde, nici macar caldute, pentru ca e o crema pe baza de unt si va iesi un dezastru.

preparare-blat-tort-hummingbird-2

Pentru crema amestecam 60g unt gras (80-85% grasime) la temperatura camerei cu 200g crema de branza natur scursa bine de zer (eu am folosit Philadelphia) pana sunt cremoase, 1-2 minute cu mixerul la viteza mica. Daca amestecati cu mixerul la viteza mare, untul se topeste prea tare si crema nu va mai avea consistent. Punem si miezul de la un baton de vanilie, apoi adaugam, incetul cu incetul, zaharul pudra. Folosim 400g zahar pudra, pe care e foarte important sa il cernem, altfel nu avem o crema…cremoasa 🙂 Zaharul se pune incet, numai cand cel adaugat anterior s-a topit de tot si nu se simt granule de zahar. La final punem 100g arahide macinate grosier. Dam crema cel putin o ora la frigider inainte de a umple tortul. Punem 2-3 linguri bune de crema la mijlocul tortului, restul il folosim pentru a imbraca tortul in crema.

preparare-crema-tort-hummingbird

La capitolul decorat, sunteti pe cont propriu, dupa imaginative, gusturi si ce aveti la indemana. Eu am folositi sticksuri cu ciocolata si samburi de pin, dar asta nu e musai, faceti cum va place voua. Puteti folosi banana caramelizate sau confiate, bucati de ananas proaspat sau din compot, arahide intregi sau macinate, nuci de tot felul, bombonele, praline…ce va place voua 🙂 Oricum, nu uitati sa tineti tortul la frigider cateva ore bune inainte de servire, de preferinta peste noapte, ca sa se aseze si ca sa se intrepatrunda aromele. Sa va fie de cel mai bine si inca o data La Multi Ani, Buni Sia! 🙂

Tort Hummingbird

Tort Hummingbird

Tort Hummingbird

Tort Hummingbird

Tort Hummingbird

Tort Hummingbird

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (20 votes cast)

39 Comments

  1. La multi ani pentru Buni Sia! Tortul arata fantastic. De abia astept sa-l fac si eu zilele astea.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Ana Maria Utan

    Sa-ti traiasca bunica! La multi ani fericiti! Si pe bunica mea tot Sia o chema.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. LA MULTI ANI!..LA BUNI,SI ITI MULTUMESC PENTRU RETETELE PE CARE NI LE DAI(DINTE CARE SUNT PE CARE LE-AM FACUT,SI AU REUSIT)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Sa iti traiasca bunica, sa fie sanatoasa si sa va bucurati de ea cat mai multi ani de acum incolo.
    Cat despre tort, pare delicios si arata fantastic.
    Multumim pentru retetele delicioase pe care ni le impartasesti, ai un blog minunat, tine-o tot asa. Felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Sa-ti traiasca bunica, sa fie sanatoasa si sa va bucurati de ea! Cine are bunici e cel mai fericit. Si in sfarsit o cunoastem si noi pe buni Sia! La multi ani buni Sia!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Diana Anton

    Sa iti traiasca bunica si sa te ajute Dzeu sa ïi platesti”cat mai multe datorii. Cunosc sentimentul, pentru ca si eu am fost crescuta de bunici. Bunica a fost, este si va ramane, icoana vietii mele si balsamul sufletului meu, desi nu mai este printre noi de 10 ani! Succes pe mai departe! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Andreea

    Unde ao gasit sticksuri de culori (banuiesc si arome) diferite?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. damaris

    TEO ,NU O NEGLIJA PE CEALALTA BUNICA , E PACAT

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. La multi ani. Tortul arata super, mi-as dori sa stiu si eu sa fac asa.. 🙁

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Arata extraordinar tortul! … :)) Cred ca este si foarte bun!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. La multi ani sanatate bunicii! Ma bucur pentru tine ca ai asa o bunica extraordinara! Imi e atat de dor de bunicii mei!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Laura C

    Banuiesc ca bananele sunt cantarite fara coaja. Sa imi spui daca ma insel. Am folosit si eu sticksuri cu ciocolata pentru a decora torturi,dar dupa ce tortul sta la frigider sticksurile se inmoaie si nu mai sunt placute la gust..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. elena comsa

    Se poate folosi o singura tava pentru coacerea blatului?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Da, se poate, dar sansele sa tai apoi blatul in 3 parti perfect egale sunt destul de mici, plus ca blatul creste mai bine si tortul iese mai inalt daca le coci individual. Desigur, daca nu ai 3 tavi la fel, cu siguranta ca poti folosi o singura tava si apoi sa tai blatul. Mult spor iti doresc!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Andreea

    M-ai facut sa plang .Asa era si buni a mea,tot o ardeleanca harnica si iubitoare si gospodina si buna si dreapta.Sa-ti traiasca,draga Teo si sa te bucuri de ea muulti,muuulti ani de acum inainte!va pup pe amandoua cu drag si multumim pentru retetele minunate pe care ni le oferi cu atata pasiune

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Andreea draga, nu asta era intentia mea 🙂 Nu am vrut sa rascolesc amintiri sau sa va facs a plangeti, pur si simplu am asternut aici gandurile legate de bunica mea 🙂 Iti multumesc pentru cuvintele frumoase, te pup si multumesc ca ma citesti! :*

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  15. mariana

    am facut si eu tortul, foarte gustos, dar fff dulce pentru gustul meu. data viitoare voi reduce cantitatea de zahar. merci pt reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. cristina

    Felicitari teo esto minunata sea traíasca bunicuta m ai emotionat f tare.multumesc pt ideea de care aveam nevoie.un tort buen si simplu pt ziua copilului menú drag.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Multumesc din suflet, Cristina 🙂 sper sa va placa tortul si la multi ani copilasului tau, sa fie santaos i fericit si sa se bucure de tot ce e mai frumos pe lume 🙂 Va pup! :*

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  17. cristina

    Daca ñu te deranjeaza o sa postez retetele tale.multumesssssssscccccccccc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Cristina, nu ma derenjeaza, atata timp cat precizezi cu link sursa retetei. Multumesc mult! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  18. claudiu

    la sfarsitul saptamanii o sa fac si eu tortul asta ca arata prea bine si pare usor de facut. am o singura intrebare: oare as putea folosi o crema ca la Tiramisu, pe baza de mascarpone? sau e prea moale pentru tortul asta? multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna Claudiu, din pacxate e prea moale, dar daca nu iti place crema asta, poti face un cream cheese frosting, cu crema de branza si zahar pudra in cantitati egale, si un pic de unt. Spor mult iti doresc!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  19. cristina

    mi a iesit tortul si ti multumesc ca mi ai redat increderea ca pot face si eu dulciuri …minata esti fatuco …minunata multumesc multumescccccccccccccccccccccccc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  20. am facut si eu tortul si sunt incantata de ce mi a iesit. multumesc pt reteta. ma intreb oare ce gust au mugurii de pin? sunt tot una cu semintele de pin?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Ema draga, ma bucur ca ti-a placut tortul! Mugurii de pin au un gust asemanator cu caju 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  21. cum era de asteptat joy of baking foloseste bicarbonat,nu praf de copt.la toate retete astea americano-englezesti gen:carrot cake,velvet cake,banana bread,pancakes se foloseste obligatoriu bicarbonat.uneori si praf de copt

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  22. Delia

    Buna dimineata. Foarte interesanta reteta. Oare imi va iesi ok tortul daca nucile/alunele pe care le voi pune le voi macina fin, nu grosier?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.