Cum gatim piept de rata?

cum gatim piept de rata

Pieptul de rata este o delicatesa, asta stim toti. Dar ce nu stim de fapt, este cat de simplu se gateste. Stiu, pare complicat, asa am crezut si eu, dar cu putina atentie, iese absolut perfect din prima. Cand vedeam usurinta cu care Gordon face pieptul de rata, parca parca imi venea sa ma incumet…dar sincer, foarte multa vreme, rata mi s-a parut de-a dreptul intimidanta. Ca, daca nu iese ca la carte, stiu ca numa’ ma enervez si-s in stare sa o arunc la gunoi, indiferent cati bani am dat pe ea. Dar acum, ca am propriul meu Gordon acasa, am prins curaj 😀 Incredibil cat e de frumos sa gasesti un om care are aceleasi pasiuni, care te intelege cand iti cresc ochii de bucurie ca ai gasit nu stiu ce ingredient special, ca visez la o tigaie nu stiu de care fel sau un cutit minunat. Asa ca, sub indrumarea atenta a lui Chef George, a iesit rata minunat! Asa ca, daca va incumetati, ceea ce eu va sfatuiesc sa faceti, e bine de stiut despre pieptul de rata ca trebuie sa fie proaspat sau, daca e congelat, trebuie sa il lasati sa se decongeleze treptat, de prefetinta in frigider si trebuie sa va asigurati ca e complet decongelat inainte de a-l gati. Acum putem trece efectiv la treaba, fara frica, da?

Ingrediente:
– un piept de rata
– sare
– piper

cum gatim piept de rata

Pasul urmator e sa taiati cu un cutit foarte ascutit pielea, sa o crestati cu grija insa, fara a ajunge la carne. Spre deosebire de alte tipuri de carne, care se gatesc in tigaia gata incinsa, rata e bine sa o punem in tigaia rece, pentru ca pielea e foarte grasa si trebuie sa isi elibereze grasimea treptat. Asta se intampla numai pe masura ce tigaia se incinge incet incet. Daca puneti pieptul de rata in tigaia gata incinsa, apa si grasimea se „sigileaza” in piele si nu se mai gateste cum trebuie. Nu e nevoie sa adaugati niciun fel de grasime (ulei de orice fel) in tigaie, pentru ca pielea este suficient de grasa. Dupa ce crestam pieptul de rata, il condimentam cu sare si piper si il asezam in tigaie, cu pielea in jos. Il tinem la foc puternic 3-4 minute (in functie de intensitatea focului) sau pana pieptul de rata se desprinde usor de pe tigaie si este frumos rumenit (cam asa cum vedeti in poza). Il intoarcem apoi pe partea cu carne si il mai tinem 1-2 minute. Il mutam apoi intr-o tava (tava trebuie sa fie si ea incinsa, deci o tinem in cuptor), pe care o dam la cuptorul incins la 180°C 4 minute pentru piept de rata mediu, 6 minute pentru mediu spre bine facut si 8 minute pentru bine facut. Lasam pieptul de rata sa se raceasca putin, pentru ca nu-l putem felia cat e inca fierbinte. Si cam asta e tot 🙂

cum gatim piept de rata

Pieptul de rata merge foarte bine cu sosuri dulci, ca sosul de fructe de padure, de merisoare (va sugerez reteta ACEASTA, pe care am gatit-o pentru curcanul la cuptor), de prune, chutney-uri. La capitolul garnitura: varza rosie scazuta – gasiti reteta AICI, piure de cartofi dulci (reteta vine zilele astea), sparanghel. Astea sunt doar sugestii, ca daca voua va place pieptul de rata cu…cartofi prajiti, asa sa fie 🙂 Va las cu pozele de final, va cel mai pup 😀

piept de rata

piept de rata

piept de rata

piept de rata

piept de rata

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (25 votes cast)

26 Comments

  1. Gabriela

    Minunat site-ul tau, minunate retete, ma bucur nespus ca te-am descoperit Draga Teo. Habar nu aveam de emisiunea ta pentru ca având un bebe si un copil mic rareori mai am timp sa vizionez ceva la tv. Dar noaptea citesc de 2 zile si nu ma mai satur. Am făcut deja cheesecakes cu dovleac si a ieșit minunat. Acum ma pregătesc de un piept de rata dar am o nedumerire: având in vedere ca rata de tara (eu am un ratoi) are carnea mai atoasa crezi ca regimul de preparare este același sau necesita mai mult timp?
    Felicitări pt munca pe care o faci si mult succes in continuare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
    • Gabriela

      Am riscat, am făcut, a ieșit! „Di-vin”, sa te citez :). Mulțumit de reteta, super!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 2 votes)
    • Te pup, multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur ca a iesit rata asa cum trebuie si ca a fost pe gustul tau! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Pingback: Piept de rață cu sos de rodii și vin de Porto | Food and beyond…

  3. Perfect a iesit. Multumesc Teo.
    Si multumesc pentru toate retetele. Nu ti-am zis niciodata cat de mult te apreciez, dar ma bucur enorm cand google ma trimite la tine pe site. Pentu postarile pe care le cunosc, caut direct aici.
    Zi frumoasa iti doresc, in fiecare zi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
    • Multumesc mult, Anca draga, la fel iti doresc si tie! te astept in bucataria mea zi de zi sau oricand ai nevoie de inspiratie! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)
  4. Irina Abagiu

    Bravo Teo pt toate retetele. Am 50 de ani, pot sa ma laud ca gatesc foarte bine, am mancat in multe restaurante din lumea mare si cu toate astea de cand am descoperit retetele tale parca am redescoperit savoarea mancarii. Tine-o tot asa! Si un sfat pt cititorii tai: respectati cantitatile si retetele intocmai, preparatele vor iesi delicioase.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Irina, mi-au dat lacrimile cand am citit ce mi-ai scris! 🙂 Multumesc din tot sufletul!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Excelent pieptul de rata servit cu orez si mere caramelizate stropite cu putina zeama de lamaie. Nu ma gandeam ca se poate prepara atat de simplu. A iesit o masa de lasata secului de tinut minte. Multumesc, Teo! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. fac disearaaaa, l-am scos de aseara din congelatooor, pus in sertarul 0, inca nu stiu ce garnitura

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Popa Dorina

    Buna ziua, am o rata si nu stiu ce sa fac cu ea? multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. Daniela

    M-am documentat asupra pieptului de rata.Bune idei. Multumesc. Pe langa nevinovatul mielut de Paste, voi pregati si un piept de rata asezonat cu sparanghel. Am sa incerc si apoi am sa comunic si impresiile!!!
    Tuturor SARBATORI PASCALE cu sanatate si lumina in suflet.
    Daniela

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Ma bucur ca ti-am dat idei bune! 🙂 Pupici si sper ca ati avut sarbatori frumoase!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Buna, am incercat aceasta reteta in seara asta si desi cred ca am urmat pasii si am respectat timpii intocmai pieptul a iesit „in sange”, sucurile naturale ale carnii curgand din ea cand am feliat pieptul. Asa trebuie sa fie la final, sau am gresit eu ceva? Din cate stiu carnea de pasare trebuie gatita bine. Multumesc, Ana.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Ana, pieptul de rata poate fi gatit rare, medium sau well done…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  10. apostu coca

    Buna seara, am dori sa va intreb cum se gatesc pulpele de rata ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. buna Teo, am respectat reteta ta, dar nu a iesit deloc ok. la cuptor dupa 15 minute carnea era tot in sange. eu o vreau bine patrunsa. s-a mai umplut si cuptorul de grasime ca sarea peste tot grasimea…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Daca o vrei bine patrunsa, o tii mai mult la cuptor 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  12. Buna ziua ,

    Cele 4 minute ptr prima parte a prajirii le cronometram dupa ce incepe sa sfârâie carnea ?

    Multumesc !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna ziua, vom cronometra din momentul in care punem carnea in tigaie.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Daniela

    Bună! In articol spuneai ca tigaia trebuie sa fie rece. Care este răspunsul final?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna! Este foarte posibil sa ma fi incurcat eu intre comentarii. Tigaie este rece, asa cum am explicat in articol.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.