Biscuiti cu dovleac si ciocolata

biscuiti cu dovleac si ciocolata

Anul asta, sper ca ati observat, nu v-am bombardat cu retete de Halloween, nu de alta dar de 2 saptamani pe Facebook, numai Halloween si alegeri am vazut (nici nu mai stiu care din cele doua este mai de groaza, sincer) si am vrut sa iau eu insami si sa va dau si voua o pauza de la toate astea. De costumat, m-am constumat, nu de alta dar vineri a fost editia speciala de Ziua Buna de Halloween si a fost musai sa ma costumez. Daca anul trecut am fost Miercurica Addams, anul asta am mers pe o varianta mai usurica asa, mai putin infricosatoare…un clow. Un pic psaico, da’ clown 🙂

biscuiti cu dovleac si ciocolata

biscuiti cu dovleac si ciocolata

Acum ca a trecut Halloween-ul si o sa revina pretul dovleacului la normal (da da, a fost o explozie in toate pietele la pretul dovleacului, ca romanul asa e el, stie sa scoata bani si din piatra seaca) putem sa mai facem si noi cate o reteta cu dovleac, nu? Azi, biscuiti cu dovleac si ciocolata, pumpkin chocolate chip cookies, cum le-ar spune americanul 🙂

Ingrediente pentru cca 30 biscuiti:
– 250g unt gras (82-85% grasime)
– 150g piure de dovleac copt
– 200g zahar brun
– 150g zahar tos
– un ou mare
– miezul de la un baton de vanilie (sau o lingurita extract de vanilie)
– o lingurita bicarbonat de sodiu sau praf de copt
– o lingurita sare
– 300g faina
– 300g fulgi de ciocolata

biscuiti cu dovleac si ciocolata

Amestecam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel ca toate celelalte ingrediente) cu ambele tipuri de zahar, 2-3 minute, cu mixerul la viteza medie, pana compozitia este omogena. Adaugam apoi piureul de dovleac, oul, miezul de la batonul de vanilie si amestecam bine. Cernem apoi faina, impreuna cu bicarbonatul sau praful de copt si sarea si amestecam, cu mixerul la viteza mica (ca sa nu impRRRRoaste, vorba Lelei Lucretie) pana compozitia este bine omogenizata. La final adaugam si fulgii de ciocolata si amestecam. Dam compozitia la rece cel putin 30 minute, timp in care incingem cuptorul la 180°C si punem hartie de copt pe 2 tavi mari.

biscuiti cu dovleac si ciocolata

Dupa ce comopozitia a stat la rece, facem bilute de marimea unei mingi de ping-pong si le asezam in tava, pe hartie de copt, lasand cel putin 4-5 cm intre ele, pentru ca biscuitii se latesc la copt. Coacem 10-11 minute, pana biscuitii sunt aurii/rumeniti pe margini si inca usor moi la mijloc. Nu va faceti griji, pe masura ce se racesc, biscuitii se intaresc. Trebuie sa ii lasati 4-5 minute sa se raceasca in tava, apoi ii mutam pe un gratar sau pe o alta tava si ii lasam sa se raceasca de tot. Si pentru ca vremea ne ajuta in acest sens, putem chiar sa ii scoatem pe balcon 🙂 Asta e singurul lucru care ma bucura la vremea de afara, ca toate se racesc mult mai repede acum, pe balcon 🙂

biscuiti cu dovleac si ciocolata

Inainte sa va las cu pozele de final, vreau sa va spun exact cum procedam cu dovleacul. In niciun caz sa nu fierbeti dovleacul, isi va pierde tot gustul. Dovleacul pe care il folositi nu doar la biscuitii acestia, ci la prajituri si mancaruri in general, e mult mai bine sa fie copt. Alegeti un dovleac care este dulce „din fire”, cum e dovleacul placintar. Taiati dovleacul in doua, pe lung, scoateti semintele folosind o lingura, apoi il coaceti 40-50 minute sau pana cand furculita intra foarte usor in miezul dovleacului, in cuptorul incins la 200°C. Apoi dam miezul de la dovleac prin blender sau il strivim cu furculita si gata e piureul 🙂 Sta foarte bine si la congelator, eu asa fac: coc un dovleac mai mare o data, apoi il fac piure, pe care il portionez in pungute de 150-200g si il tin la congelator. Astea fiind spuse, nu va mai tin, va las cu pozele de final si va promit ca sunt unii din cei mai aromati biscuiti pe care i-am facut si sunt absolut perfecti si pentru Craciun. Puteti sa ii faceti mai mici (caz in care sa nu uitati sa scadeti cu 1-2 minute timpul de coacere, pentru ca se fac mai repede) si sa ii tineti in borcane sau caserole inchise ermetic, stau foarte bine pana la 2 saptamani iar aluatul in sine il puteti congela 2-3 saptamani, asa ca se poate face din timp, iar de Sarbatori doar il decongelati si il coaceti 🙂 Spor sa aveti!

biscuiti cu dovleac si ciocolata

biscuiti cu dovleac si ciocolata

biscuiti cu dovleac si ciocolata

biscuiti cu dovleac si ciocolata

biscuiti cu dovleac si ciocolata

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (8 votes cast)

10 Comments

  1. Extraordinara reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Angelina

    Ai postat reteta, am vazut-o si i-am pregatit! Sunt M I N U N A T I, multumesc pentru reteta, Teo! :-*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Cu tot dragul! :* Te pup si astept sa mai incerci si alte retete de pe blog! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Dumitru Cristina

    Teo majoritatea retetelor tale sunt extraordinare. Nu stiu de unde le ai dar sunt foarte bune si arata si bine. Asa sa fii in continuare. :*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. daniela

    Teo te rog cand ai vreme sa postezi cele doua retete de muffins cu brinza (cas) si cel dulce cu cocos.Ai niste retete grozave, te urmaresc cu drag iau exemplu si trec apoi la treaba.Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Monica

    Buna!
    Cred ca imi scapa ceva… nu trebuie sa turtesti bilutele dupa ce le pui in tava?
    e cu hocus-pocus si se turtesc singurele la copt? 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Monica draga, nu 🙂 NU trebuie sa le turtesti, e un aluat cu mult unt, se auto-turteste la copt 🙂 spor!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.