Kheer – budinca de orez indiana

budinca de orez indiana

Kheer – budinca de orez Indiana este unul dintre cele mai populare deserturi nu doar din India, ci din lume, pentru ca, bucataria Indiana fiind una atat de apreciata la nivel mondial si restaurantele indiene fiind raspandite cat e lumea de lunga si de lata, kheer, desertul lor atat de aromat, a ajuns cam peste tot. Eu am mancat prima data la restaurantul Indian din micul orasel unde stateam in America, apoi in singurul restaurant cu specific indian din Cluj. Si mi-a placut extraordinar de mult. Bine, mie imi place de mor de drag orezul, l-as manca si pe paine 🙂

Am invatat reteta de la prietenul meu indian Kiran si am adaptat-o, asa cum ma stiti, dupa gusturile noastre: am inlocuit stafidele cu merisoare, nu am fiert orezul in lapte, ci separat si am pus si un pic de vanilie, pentru un plus de aroma.

Sigur, nu e o reteta foarte ieftina…are caju, migdale, fistic, sofran. Dar eu am gasit secretul. Da, acelasi din fiecare zi in camara si frigiderul meu: LIDL 🙂 Toate nucile, alunele si fructele uscate/confiate sunt in gama lor permanenta si sunt la un pret mai mult decat acceptabil, nici nu se poate compara cu alte magazine din punctul acesta de vedere! Iar merisoarele lor, marca proprie, sunt minunate! Eu am tot timpul in casa, in foarte multe retete inlocuiesc stafidele cu ele, le arunc in chec, dimineata peste cereal, le pun intr-un iaurt simplu si il face delicios. La fel si nucile. Coz Lidl rulz!

Ingrediente pentru 4 portii:
Dificultate medie, timp de preparare: 30 min
– o punguta de 100g orez cu bob lung TiraDell
– 500ml lapte gras Pilos
– 3 linguri zahar tos Castello + o lingurita zahar tos
– un pliculet fire de sofran Deluxe
– 1-2 pastai cardamom
– 2 linguri fulgi de migdale Belbake
– 2 linguri fistic Alesto
– 2 linguri caju Alesto
– 3 linguri merisoare Alesto
– optional: miezul de la ½ baton de vanilie Belbake

budinca de orez indiana

Mai intai pregatim orezul, exact asa cum scrie pe ambalaj: scufundam o punguta de orez in apa care clocoteste (Atentie! Nu punem sare) si o fierbem 13-14 minute. Mie imi palce foarte mult orezul cu bob lung TiraDell, e de super calitate, e impartit in 4 portii individuale, gata pus in pungute rezistente la fierbere, e super usor de lucrat cu el! O data orezul fiert, scoartem punguta din apa, fara a trece orezul pe sub jet de apa.

budinca de orez indiana

Punem orezul fiert intr-o craticioara cu fund dublu, turnam deasupra laptele si punem cele 3 linguri de zahar. Amestecam bine, punem cratita pe foc, la foc mediu, pana laptele incepe sa fiarba. Amestecam des si lasam sa fiarba 5 minute.

budinca de orez indiana

Intre timp, amestecam intr-un mojar lingurita de zahar, firele de sofran si miezul de la pastaia de cardamom. Pisandu-le in mojar impreuna cu zaharul tos, atat cardamomul cat si sofranul isi elibereaza aroma si se vor dizolva foarte bine in lapte.

budinca de orez indiana

Tragem craticioara de pe foc, punem condimentele, nucile tocate grosier din cutit, fulgii de migdale si merisoarele. Daca folositi si vanilie, acum e momentul sa adaugati miezul pastaii de vanilie. Amestecam, punem craticioara din nou pe foc si lasam sa fiarba 10-15 minute, amstecand des, pana kheer – budinca de orez indian ajunge la consistenta pe care o dorim. Daca vreti sa fie mai moale, sa duca mai degraba o orez cu lapte, o lasati sa fiarba mai putin. Daca insa va place budinca de orez mai gelatinoasa, cu mai multa consistenta, o lasati mai mult sa fiarba, DAR nu uitati ca pe masura ce se raceste, se va mai intari oricum, din cauza amidonului de pe orez.

budinca de orez indiana

Bun! O data ajunsa la consistenta dorita, tragem craticioara de pe foc, lasam budinca sa se raceasca la temperature camerei, apoi o dam la frigider, ca sa se raceasca de tot. Asta ca sa respectam traditia sis a mancam budinca de orez Indiana ca la ea acasa – rece. Sincer? Nu am ajuns niciodata la pasul acesta, de fiecare data cand fac budinca se topeste calda, direct de pe foc. Daca reusiti sa rezistati aromelor care ies din cratita si mai ales daca reusiti sa dormiti noaptea stiind ca aveti bunatatea asta in frigider si e musai sa o lasati sa se raceasca…sa ma anuntati si pe mine ce gust are rece, bine? 🙂

budinca de orez indiana

budinca de orez indiana

budinca de orez indiana

budinca de orez indiana

Daca o lasati la frigider, poate vreti sa va ocupati timpul de asteptare cu o mini sau maxi curatenie de primavara! Nu de alta, dar la LIDL este in plina desfasurare CLEAN TEAM – http://www.lidl.ro/ro/Oferte-513.htm?id=672 , saptamana dedicata curateniei, cu preturi super bune si dispozitive de curatare care mai de care! 🙂 Iar daca aveti gradina, ceea ce mi-as dori si eu, dar INCA stau la bloc, va anunt ca din 16 Martie gasiti la Lidl tot ce v-ati putea imagina pentru gradina voastra!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.9/5 (11 votes cast)

17 Comments

  1. Pfai, ce pofta nebuna m-a luat! Imi place nu mult, ci demential de mult ce ai facut aici! Super big like, Teo! Ar trebui sa iti confisc un borcanel! :))))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Ma bucur foarte tare ca iti place, Laura draga :* te pup!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. presupun ca este extraordinar de delicious.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Batonul de vanilie e tot de la Lidl? Chiar azi am cautat si nu am vazut.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna, Meda. Da, e tot de la Lidl, marca Belbake, se gaseste tot timpul acolo unde e si praful de copt si alte produse pentru patiserie 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Da gasim ingredinetele ini comert?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Asa cum asm scris, toate se gasesc la Lidl, in gama lor de produse basic, adica le gasesti oricand in magazin, nu doar in saptamanile lor tematice 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Teo, de mult timp vreau sa te felicit pt retetele astea minunate! Pe toate cate le-am incercat au iesit grozav, eu care sunt literalmente un dezastru in bucatarie…nici nu am crezut vreodata ca as reusi sa gatesc ceva decent, decum sa imi iasa atat de bine doar urmand retetele tale..cu ciorba de pui a la grec am reusit sa o imbun chiar si pe soacra-mea..:)))…multumesc si mult, mult succes in continuare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Multumesc mult, Maria! Asa e, greu cu soacrele, dar o data ce le impresionezi…ale tale sunt pe veci! 🙂 Te pup si spor la treaba in bucatarie si nu numai!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Reteta ta mi-a amintit de un fel de placinta cu orez pe care ne-o facea bunica si care era delicioasa! Dar copii fiind nu ne-am gandit sa retinem reteta asa ca …am ramas cu amintirea.
    Felicitari pentru aceste retete ,,pas cu pas,,.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Pingback: Budinca indiana cu orez | Retete pentru weekend

  8. Merci, am gasit batoanele saptamana asta. Data trecuta cred ca nu aveau pe stoc. Imi place ca faci retete cu ingrediente de la Lidl. De acolo imi fac si eu cumparaturile. Acum vreau sa ma apuc de carrot cake impreuna cu fiul meu de 4 ani.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Meda, sincera sa fiu, Lidl e magazinul meu de suflet si cred ca la ei, raportul calitate-pret-varietate de produse este cel mai ok! Multumumesc pentru incredere si pentru ca imi incerci retetele, te mai astept in vizita pe blog si iti doresc un Paste Fericit alaturi de familia ta 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Silvia

    tocmai am terminat de mancat minunatia asta, absolut delicioasa! Am urmat instructiunile intocmai, mai putin cratita cu fund dublu, iar batonul de vanilie l-am preferat tot de la Deluxe.mersi mult pentru reteta!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Cu tot dragul, Silvia! Ma bucur foarte mult ca ti-a placut! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.