Paella cu fructe de mare #HaiSaMancamImpreuna

paella

Orezul e unul din alimentele care mi-a marcat copilaria intr-un sens cat se poate de drag. De ce? In primul si in primul rand pentru ca, pe vremea mea (stiu ca a sunat a replica de bunica, dar de cand am depasit pragul de 30 de ani si Luca vine puternic din urma, realizez cat de multe s-au schimbat si, chiar exista acum “o vreme a mea”), orezul nu era nici prefiert, nici ambalat in pungute individuale, nici selectionat atent din surse de origine controlata. Nu, orezul era la punga de 1 kilogram si era plin de neghina si eu aveam task-ul specific de a alege orezul pentru sarmale, pilaf, ghiveci. Lucrurile stateau cam asa: mamei nu ii placea sa se apuce de gatit pana cand bucataria nu era luna si bec. Deci ea scotea oalele, fratele meu trebuia sa stearga tacamurile si toate vasele de pe uscator si sa le puna la loc, iar mie imi turna orazul in mijlocul mesei (si acum imi amintesc musamaua copilariei mele) si imi arata cum trebuie sa trag cate putin, sa aleg bobitele negre si sa pun orezul curat intr-un bol. Nu am perceput-o niciodata ca pe o corvoada, pentru ca momentele acelea in care mama isi pregatea ingredientele, Rares stergea tacamurile si eu alegeam orezul, erau momentele noastre impreuna. Mama ne povestea de toate, radeam toti 3, Rares ne povestea de la scoala, iar eu, cu orezul meu cu tot, le sorbeam fiecare cuvant 🙂

paella

Apoi, orezul meu se transforma, invaribil, in ceva bun! Fie in sarmale, pe care mama ni le punea in farfurie si ea nu manca, astepta sa luam noi prima inghititura ca sa ne intrebe “sunt mai bune ca a lui Buni?”, intre cele doua gospodine fiind mereu o competite acerba pentru “cea mai buna sarmaluta in ochii copiilor”; fie in pilaf, pe care mama il facea cu pipote de pui si il mancam numai cu castraveti murati; fie, in zilele de post sau in vremurile mai grele, in ghiveci de legume. Toate astea inseamna pentru mine #HaiSaMancamImpreuna, iar mesele in familie, chiar daca acum nu mai suntem doar noi 3, sunt cel mai fericit moment pentru fiecare dintre noi!

paella

Paella, desi nou intrata in familia noastra la capitolul orez, a facut ravagii! Da, ne-am mai „cizelat” de pe vremea pipotelor de pui si toata familia e deschisa spre incercari culinare. Orez, fructe de mare, legume…ce sa fie rau? Si toate astea servite in tigaia imprumutata de la Buni Sia, aceeasi tigaie de fonta in care face clatite de, more or less 40 de ani 🙂 Nu, nu am avut tigaie speciala pentru paella, dar nici ca ne-a trebuit! 🙂 Vedeti cate amintiri trezeste o simpla fotografie cu mancare postata de voi folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna? Voi postati pozele, mie imi zambeste sufletul si le reproduc aici 🙂

paella

Ingrediente paella cu fructe de mare pentru 4 portii:
– 2 linguri ulei de masline (30ml)
– o capa alba mare, tocata foarte fin
– 3 catei de usturoi trecuti prin presa
– 1 fir de Chorizo taiat felii foarte subtiri
– 200g orez Arborio (orez cu bob rotund, orez pentru risotto)
– 60ml vin alb
– un varf de cutit fire de sofran
– 1 litru supa de pui/legume
– 200g calamari (4 calamari medii)
– 4 creveti jumbo, decorticati
– 200g creveti mici, decorticati
– 200g cocktail fructe de mare
– 8-10 midii spalate foarte bine si curatate cu o perie de sarma
– 100g mazare congelata
– 100g masline asortate (kalamata)
– o legatura patrunjel proaspat, tocat marunt
– o lamaie/lime taiata bucati

paella

Cum pregatim paella cu fructe de mare? Afla AICI

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (4 votes cast)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.