Platou de branzeturi

platou de branzeturi

CUM PREGATIM UN PLATOU DE BRANZETURI? Asta e intrebarea la care vreau sa va ajut sa raspundeti azi 🙂 De ce tocmai azi? Din mai multe motive 🙂

– pentru ca vara organizam cele mai multe petreceri acasa, cele mai multe mese in familie, cele mai multe cine tematice si platoul cu branzeturi este nelipsit de pe mesele festive si degustarile de vinuri pe care le organizam acasa, cu prietenii

– pentru ca, desi la prima vedere este (si chiar poate fi) un aperitiv mai mult decat costisitor, in ultimii ani a devenit foarte accesibil tuturor si asta datorita prietenului meu drag Lidl Romania. De ce? Pentru ca la Lidl, in gama de baza (adica alimentele pe care le gasim tot timpul in magazin, indiferent de Saptamanile Tematice) gasim foarte multe tipuri de branza deosebita la preturi mai mult decat rezonabile – Camembert, Brie, Gorgonzola, Cheddar, Parmesan, Grana Padano etc Acestea sunt branzeturile care nu imi lipsesc niciodata din frigider, recunosc

– acum, incepand de Luni, 29 iunie, este Saptamana Frantuzeasca la Lidl si gama de branzeturi e…wow! De la branza de capra la diferite specialitati si, ca o adevarata iubitoare de branza, efectiv nu m-am putut abtine: pe langa faptul ca mi-am facut mie insami un stoc considerabil, am zis sa va arat si voua cum fac eu un platou de branzeturi si ce cred eu, ca si gospo, ca nu trebuie sa lipseasca de pe un platou de branzeturi care sa fie pe toate gusturile

platou de branzeturi

CE FEL DE BRANZA PUNEM PE UN PLATOU DE BRANZETURI?
Un platou de branza trebuie sa fie foarte bine echilibrat, deci avem nevoie de mai multe tipuri de branza, o diversitate de texturi si arome. Eu aleg cel putin 3-4 feluri de branza (CREMOASA, CU MUCEGAI ALBASTRU, BRANZA TARE/MATURATA). Tot la capitolul varietate, e important sa avem pe platou branza din diverse tipuri de lapte: de vaca, de oaie, de capra si, daca gasim, combinatii.
Apoi completez platoul cu diverse salamuri uscate, pastrama, sunca maturata, apoi fructe, pe care in general le asez in mijlocul platoului, ca si un element central, care sa atraga atentia. Ce fructe? De obicei struguri, pentru ca merg bine cu aproximativ toate tipurile de branza si o combinatii de struguri albi, rose si negri vor da un plus de culoare si un punct central de focus pe platou.

1.Branza cremoasa – putem merge pe varianta branza cremoasa, cu aroma usoara, light sau MILD cum veti vedea scris pe ambalajul branzeturilor – Mozzarella, Burrata sau pe varianta de branza cremoasa untoasa, cu aroma mai pronuntata, cum e Brie, Camembert.

platou de branzeturi

platou de branzeturi

platou de branzeturi

platou de branzeturi

2.Branza cu mucegai albastru – asezata de obicei pe-o parte, asa fiind cel mai usor de servit, pentru ca este si cremoasa si sfarmicioasa. Preferatele mele: Gorgonzola Dolce, Valdeón, Stilton.

platou de branzeturi

platou de branzeturi

3.Branza tare/maturata – Cheddar este una dintre cele mai populare optiuni si am observat ca este unul dintre cele mai populare tipuri de branza de pe platou, fiind primul care dispare 🙂 De obicei il las fie in bucata intreaga, pentru ca fiecare invitat sa isi taie cat doreste, fie il tai in cubulete de cca 1 cm.

Alte optiuni la fel de delicioase: Emmental, Manchego (care se potriveste perfect cu dulceata de smochine sau peltea de gutui), Mimolette, Parmigiano-Reggiano, Pecorino, Gruyere, Jarlsberg, Monterey Jack, Provolone, Grana Padana dar si Gouda (in special cea din lapte de capra) sau Comte.

platou de branzeturi

CE MAI PUNEM PE PLATOU ALATURI DE BRANZETURI?

Paine/crackers/biscuiti – in functie de tipul de branza, imi place sa pun pe platou sau alaturi diverse tipuri de paine sau gustari – de exemplu, pentru Brie, folosesc painea cu masline, coapta proaspat, zi de zi la Lidl. Branza de capra sau branza cremoasa, o asociez de obicei cu biscuiti sarati – crackers. Branza albastra, poate pentru ca este mai sarata, mi se pare ca merge perfect cu biscutii mai dulci, cum sunt biscutii cu ovaz, cu stafide.

platou de branzeturi

Fructe de sezon, fructe confiate, nuci– fructele de sezon sunt perfecte in combinatie cu branzeturile si unele dintr optiunile cele mai dragi mie, sunt: mere sau pere – taiate felii subtiri, struguri – fie doar boabe de struguri, fie ciorchine, asa cum spuneam mai sus, asezate in mijlocul platoului, smochine – numai daca sunt foarte bine coapte, atunci ofera cu adevarat aroma dar sunt si un spectacol vizual si o pata de culoare pe platoul de branzeturi, capsuni.

La capitolul fructe confiate, primele mele optiuni sunt caisele confiate, merisoarele dar si smochinele. Bineinteles, posibilitatile sunt nenumarate, in functie de ceea ce va place voua cel mai mult 🙂

La capitolul nuci, putem folosi fie nuci caramelizate (pecan, macadamia, nucile noastre clasice), fie in varianta lor cruda (caju, migdale).

platou de branzeturi

Gem/dulceata/miere/chutney – Cand pregatiti platoul de branza pentru invitati, este de preferat sa ii lasati sa isi aleaga singuri combinatiile, deci nu presarti miere/gem/dulceata peste platoul de branza, ci serviti-le in boluri separate. Focusul este branza si deci e bucuram de toate nuantele ei, apoi o combinam dupa bunul plac. Cu ce? Cu dulceata de smochine, peltea de gutui, dulceata de ceapa/ardei iute, chutney.

platou de branzeturi

Ceva sarat? Pe langa optiunile dulci de mai sus, e bine sa avem si altele sarate: mustar, muraturi (castraveti murati, ceapa murata), ardei copt, caponata de legume, salam dulce, salam uscat, (in gama permanenta Lidl gasiti un salam cu nuci excelent pentru platourile de branza), sunca maturata, prosciutto, pastrama. Nelipsite alaturi de platoul de branzeturi in cazul meu sunt maslinele, fie ele masline marinate, masline simple, un mix de masine sau tapenade (pasta de masline).

platou de branzeturi

Ingrediente platou branzeturi varianta I (pentru 8-10 persoane)
Timp de preperare: 30 min, dificultate redusa

– 200g branza Camembert Goldessa
– 100g branza Emmental
– sau 100g cascaval afumat Bluedino
– 150g branza Gorgonzola Dolce Lovilio
– 100g Grana Padano Lovilio
– struguri rose
– miere
– nuci
– dulceata de ceapa/gutui
– 200g biscuiti cu ovaz Tastino

platou de branzeturi

Toate le aranja, pe platou dupa bunul nostru plac si imaginatia pe care o avem la indemana 🙂 Eu am folosit un platou ardesia, pe care am scris cu creta tipurile de branza si a iesit ceva foarte simpatic pentru serile cu prietenii sau mesele in familie 🙂

platou de branzeturi

platou de branzeturi

Ingrediente platou branzeturi varianta II (pentru 15-20 persoane)
Timp de preperare: 30 min, dificultate redusa

– 200g branza Camembert Chene d’Argent
– 200g branza La Brique Chene d’Argent
– 250g branza Bleu Village
– 100g branza de capra cu miere Chevrotele
– 100g mozzarella Lovilio
– 250g branza Cheddar Valley Spire
– 100g sunca Serano Dulano
– 100g salam uscat cu alune de padure
– 100g salam uscat cu nuci
– 150g mini salam de porc
– 100g jeleu de smochine Duc de Coeur
– 50g mustar frantuzesc Duc de Coeur
– 150g crackers sarati Certossa
– 150g saratele cu cas Crusti Croc
– 50g merisoare confiate Alesto
– 150g masline verzi Baresa

platou de branzeturi

Acestea le-am aranjat pe un platou mare de lemn, rotativ, petru ca branzeturile sa fie cat mai usor de servit. Este genul de platou de branzeturi pentru o masa mare, o petrecere, unde poate fi singurul aperitiv servit, fara a mai fi nevoie de nimic altceva…poate doar de un vin foarte bun 🙂

platou de branzeturi

platou de branzeturi

platou de branzeturi

platou de branzeturi

platou de branzeturi

LUCRUSOARE NUMAI BUNE DE STIUT DESPRE PLATOUL DE BRANZETURI:
– nu e nevoie sa alegeti mai mult de 4-5 feluri de branza, gusturile se amesteca prea mult si nu va puteti bucura de fiecare branza in parte si aroma ei. In cazul platourilor de branza, mai mult nu inseamna neaparat mai bine

– chiar daca va doriti sa experiementati noi tipuri de branza de la un platou la altul, va sugerez sa folositi cel putin un fel de branza care este familiar tuturor, pentru a fi siguri ca fiecare invitat va avea cel putin un lucru pe care sa il manance cu placere

– daca serviti o branza cu un miros foarte puternic (stiti voi, unele tipuri de branza au si aceasta proprietate, pe langa faptul ca sunt delicioase) va sugerez sa o serviti pe un platou separat, pentru ca poate acoperi aroma unor branzaturi mai delicate, cum e Mozzarella sau Brie

– scrieti un biletel pentru fiecare tip de branza sau, daca serviti pe o un platou de lemn sau ardezia, puteti ciar sa scrieti cu creta alaturi cum se numeste fiecare tip de branza, ca sa fiti siguri ca nu o sa va petreceti seara recitand numele fiecarui tip de branza pentru fiecare invitat 🙂

– desi branza se pastreaza cel mai bine la frigider (desi, pentru branza tare/maturata chiar nu e nevoie), e foarte important sa o scoateti la temperatura camerei cu cel putin o ora inainte de servire. Branza la temperatura camerei isi dezvaluie pana si cele mai subtile arome, spre deosebire de branza rece

– puteti sa puneti branza in bucata mare, cu un cutit pentru fiecare, insa, trend-urile recente spun ca e mai bine sa o taiati, pentru ca, dupa ce invitatii incep sa taie din branza, fiecare dupa cum doreste sau stie, platou va arata ca un masacru mai degraba decat opera de arta pe care v-ati straduit sa o creati. Daca doriti sa lasati branza in bucata mare, va sugerez sa “o incepeti” voi – taiati 2-3 felii din fiecare, astfel incat invitatii stiu cum sa continue sa taie. Nu stiti cum sa taiati branza? Sper sa va ajute poza de mai jos 🙂

platou de branzeturi

Cata branza punem pe platou? Orientativ…pentru ca, fiecare stiti daca aveti sau nu mancaciosi la masa si mai ales trebuie sa luati in considerare daca platoul de branzeturi este singurul apreitiv sau vor fi mai multe feluri la masa. Dar, in general, se calculeaza undeva la 60g branza de persoana.

Cum depozitam branza ramasa? De preferat este sa nu o ambalam branza in hartia in care am cumparat-o, ci sa o invelim in hartie de pergament, apoi il folie aliomentara, apoi in alta hartie de pergament, pe care putem sa scrie tipul de branza din fiecare pachetel.

Desi e un articol luuuuung, sper din suflet ca v-a placut si l-ati gasit util 🙂 Va pup si…spor la branzeturi!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.