Ezme – salata turceasca de rosii

ezme salata turceasca de rosii

Fac ce fac si…tot la Istanbul ajung 🙂 Da, cred ca este unul dintre orasele care m-a impresionat cel mai mult, prin tot, de la arhitectura la oameni, de la kebab la piata Taskim. Si da, mi-e foarte, foarte dor de toate! Asa ca azi, din ciclul retete culinare cu incarcatura emorionala, avem Ezme – salata turceasca de rosii, care este considerata un aperitiv in bucataria turceasca si este servit alaturi de kebab. Eu si AnneMarie abia ne-am abtinut sa nu mancam TOATA salata aperitiv inca inainte sa ne vine Tavuk Iskender-ul pe care l-am comandat!

ezme salata turceasca de rosii

In majoritatea localurilor o sa primiti Ezme ca si aperitiv dar eu vreau sa o servim azi ca preparat in sine…sau bine, alaturi de un Simit – covrigul turcesc si merge perfect si langa Lahmacun – pizza turceasca 🙂

ezme salata turceasca de rosii

Ezme, cuvantul in sine inseamna piure/tocat, de aici rezulta si modul de preparare aparte al salatei – fiecare ingredient este tocat foarte foarte marunt, si, desi am fi tentati sa folosim blenderul, nu este o idee buna: salata nu mai are textura si este mult prea zemoasa. In restaurantele turcesti am vazut ca se foloseste un satar cu 2 manere, eu nu am avut, asa ca am taiat totul din cutit si apoi, ca sa fiu sigura ca legumele sunt bine scurse, le-am lasat o jumatate de ora intr-o sita si…s-a strans ceva lichid!

La capitolul condimente, nelipsiti sunt fulgii de ardei iute, care fac Ezme salata de rosii turceasca sa fie picanta (puteti controla cat de picanta in functie de cati fulgi de ardei adaugati). Sumac-ul, pe care il gasiti si la noi la magazinele de condimente, da gustul acrisor specific salatei ezme, in special in combinatie cu un strop de zeama de lamaie. Si, pentru a completa si lega totul impreuna, adaugam melase de rodii, pe care o gasiti la magazinele cu specific arabesc dar si la raionul cu produse internationale din hypermarket. In plus, putem adauga si putina menta proaspata sau uscata pentru ca salata sa fie mai fresh si sa mearga si mai bine langa un kebab si un ayran 🙂 Am trecut in revista cam tot ce ne trebuie pentru salata: un cutit bun, manute dibace si condimente alese, deci putem trece si la restul ingredientelor, nu? 🙂

Ingrediente pentru 4 portii:
– 3 rosii de gradina, bine coapte
– 1 ardei gras galben
– 1 ardei gras rosu
– 1 ardei iute
– o ceapa mica alba
– o ceapa mica rosie
– o legatura patrunjel verde
– 1 catel de usturoi
– o lingurita sumac
– o lingurita fulgi sau pasta de ardei iuti
– 2 linguri melasa de rodii
– zeama de la ½ lamaie
– 2 lingurite ulei de masline
– sare si piper dupa gust

ezme salata turceasca de rosii

Mai intai ne ocupam de rosii, pe care trebuie sa le taiem in cruce chiar in varf, apoi le scufundam cateva secunde in apa fierbinte si ulterior le decojim. Indepartam si pielita si miezul rosiei (partea cu semintele) astfel incat ssa ne ramana numai coaja groasa, pe care o taiem foarte fin din cutit. La fel procedam si cu restul legumelor – le taiem cat de fin putem din cutit, apoi le amestecam foarte bine si le punem intr-o sita, unde le lasam 30 min. Amestecam apoi toate legumele cu restul ingredientelor, potrivim de sare si piper si ne bucuram de o salata delicioasa 🙂

ezme salata turceasca de rosii

Chiar daca a fost prea iute pentru Luca, i s-a parut atat de apetisanta incat i-am facut si lui o versiune fara ardei iute si fulgi de ardei si a fost incantat, a zis ca are gist de pizza 🙂 Plus ca si lui, la fel ca si mie, ii plac retetele exotice, “din alte tari” si nu doar ca nu se da inapoi de la a incerca oice e nou, dar ajuta si cu drag la prepararea lor 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

ezme salata turceasca de rosii

ezme salata turceasca de rosii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.