Bussolai – biscuiti venetieni

bussolai biscuiti venetieni

Asa cum bine stiti, tocmai ne-am intors din concediu de la Ventia. Dar, chiar si in concediu, nu am uitat de promisiunea pe care v-am facut-o, aceea de a va aduce retete noi, culese de la fata locului! Asa ca, primul lucru pe care l-am facut cand am venit de la aeroport a fost sa ne oprim la Lidl si sa luam tot ce ne trebuia pentru Bussolai – biscutii venetieni in forma de S sau cerculet, specifici Venetiei in general si Insulei Burano in mod special.

bussolai biscuiti venetieni

La Burano am ajuns cu vaporasul, intr-o excursie care facea turul a 3 dintre insulele Venetiei: Murano (faimoasa pentru sticla care se produce acolo), Torcello – cea mai veche regiune populata a Venetiei, insula care a fost candva un adevarat centru al Venetiei si avea 20.000 mii de locuitori, dar, dupa dezvoltarea Venetiei a inceput declinul ei si in prezent, mai are doar 11 locuitori. Iar la final, am ajuns la Insula Burano, faimoasa pentru casele de pescari, fiecare de alta culoare, pentru producerea dantelei de Burano dar si pentru Bussolai, biscuiti cu unt si coaja de lamaie, atat de crocanti si deliciosi!

insula burano

insula burano

insula burano

Mi-au placut atat de mult incat i-am savurat in fiecare zi la cafea si abia am asteptat sa impart reteta cu voi! Toate ingredientele sunt din gama de baza Lidl, deci le gasiti oricand in magazine, sunt foarte aceesibile, iar din cantitatile de mai jos ies undeva la 60 bucati de biscuiti, deci avem pe toata perioada sarbatorilor! In plus, puteti face aluatul din timp – rezista pana la o saptamana in frigider si 3-4 saptamani in congelator!

bussolai biscuiti venetieni

Ingrediente pentru 60 bucati
Timp de preparare: 2 ore, dificultate medie

– 8 galbenusuri
– 300g zahar Castello
– miezul de la un baton de vanilie Belbake
– 500g faina Castello
– o lingura coaja de lamaie
– 2g sare Castello
– 150g unt Pilos la temperatura camerei
Pentru decorat:
– 100g ciocolata Bellarom
– 30g fulgi decorativi din zahar Belbake

bussolai biscuiti venetieni

In bolul unui mixer amestecam galbenusurile, zaharul si miezul de la pastaia de vanilie, 3-4 minute, cu mixerul la viteza mare, pana avem o compozitie de consistenta unei alifii. Cernem deasupra faina si sarea, adaugam untul taiat cubulete si coaja de lamaie si continuam sa amestecam pana avem un aluat bine legat. Facem un disc din aluat, pe care il invelim in folie alimentara si il lasam la rece 30 min. Intre timp, incingem cuptorul la 160°C si tapetam tava cu hartie de copt. Dupa ce aluatul s-a odihnit la frigider, rupem bucati de aluat pe care le modelam in bastoase de cca 1 cm diametru, pe care apoi le taiem in bucati de cca 5 cm lungime, pe care le modelam in forma de S si le asezam in tava, pe hartia de copt. Coacem biscuitii 15-20 min sau paana incep sa se rumeneasca. Nu va faceti griji daca sunt inca moi cand ii scoateti din cuptor, pe masura ce sa racesc, se intaresc. Dupa ce se racesc complet, de preferinta cateva ore, ii mutam in borcane sau recipente inchise ermetic, unde se pastreaza excelent cateva saptamani, Doamne care mi-a dat reteta mi-a spus ca sunt mai buni si mai aromati cu cat stau mai mult si inca ceva: pentru ca va trebui sa ii coaceti in mai multe ture, pe masura ce ii coaceti, puteti scadea cu 1 minut timpul de coacere, pentru ca veti avea un cuptor din ce in ce mai incins. Dupa ce biscuitii s-au racit, a fost necesar sa ii decorez cumva, la cererea lui Luca (mamicile inteles ele sigur de ce biscuitii TREBUIE sa fie cat mai colorati pentru cei mici) asa ca am topit ciocolata alba, preferata lui si a dat biscuitii pe jumatate prin ciocolata alba, apoi prin fulgi colorati de ciocolata.

bussolai biscuiti venetieni

bussolai biscuiti venetieni

Au iesit absolut deliciosi! Eu cred ca am pus mai mult e o lingura de coaja de lamaie, pentru ca aroma a fost deosebita! Eu am mereu in frigider coaja de lamaie la borcan, caramelizata: dau pe razatoarea mica lamaile (neaparat lamai BIO si dupa ce le-ati spalat foarte bine) si apoi alternez in borcan coaja de lamaie si zahar tos, in straturi egale. Inchid borcanul si intr-o saptamana la frigider am coaja de lamaie caramelizata, tot timpul la indemana si perfecta in retetele de dulciuri, fie ca sunt biscuiti, checuri, blat de tort, foi pentru prajituri.

bussolai biscuiti venetieni

Sper din suflet ca v-a placut reteta si ca veti pregati Bussolai – biscuiti venetieni de Craciun. Sunt sigura ca Mos Craciun ii va aprecia in mod deosebit, mai ales langa un pahar de lapte rece! 🙂 Si nu uitati ca de azi, 30 noimebrie, incepe in magazinele Lidl promotia O bucatarie utilata si veti gasi o multime de produse si accesorii utile pentru bucatarie.

bussolai biscuiti venetieni

Si, in fiecare sapamana de sarbatori gasiti produse noi din gama Deluxe, pentru a-i rasfata pe cei dragi cu preparate deosebite. Va imbratisez cu mare drag (in timp ce molfai biscuiti) si astept pozele voastre daca incercati reteta de biscuiti! 🙂

bussolai biscuiti venetieni

bussolai biscuiti venetieni

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (7 votes cast)

10 Comments

  1. Claudia

    Ce reteta faina.Sigur am sa-i incerc,mai ales ca pot sa-i pregatesc din timp.
    Pot chiar sa videz aluatul si sa-i coc la nevoie.
    Imi plac si produsele de la Lidl pentru prajiturit.
    Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Laura

    Super ! O sa fac si eu pentru nepoteii fiindca arata tare bine si cred ca sunt foarte gustosi .Multumesc de reteta .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. veronica

    astazi voi face si eu aceasta reteta ca de mult timp tot zic ca ii fac asa ca azi le-a venit randul,ai atatea retete minunate nici nu stiu care sa o fac mai intai
    te pupam si va dorim o zi de vineri cat mai frumoasa si plina numai de bucurii

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Multumesc din suflet! Mi-ai facut ziua mai buna :* te pup!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. veronica

    draga Teo nu ti-am spus pana acum cat de buni au fost biscuitii,in ziua cand i-am facut s-au mancat jumatate si in cealalta jumatate si inca mai vroiau dar le-am promis ca le mai fac altceva data viitoare tot ceva atat de bun ca si acesti minunati biscuiti
    te pup si un inceput de saptamana cat mai fain sa ai

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Teo, dacz nu pun intreaga cantitate de zahar, ce se intampla? Vreau sa i fac micutei biscuiti si e prea mica de asa cantitate de zahar. Daca pun 1,2 plicuri de zahar v bourbon ce se intampla? Multumesc. Pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Nu stiu ce se intampla daca pui plicuri de zahar, nu am incercat, poti testa tu. Daca pui mai putin zahar, nu vor iesi la fel de dulci, desigur.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Carmen

    Buna, Teo! Am incercat aceasta rețeta, gustul biscuitilor este foarte bun, dar au facut bule in timpul coacerii si nu stiu care ar fi cauza. De asemenea, desi am folosit ouă de tară, dupa copt culoarea nu a mai rămas atât de galbena, ca in pozele tale. Se poate adauga sofran sau turmeric in aluat, pentru o culoare mai intensa? Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Buna, Carmen. Nu stiu de ce ti-au facut bule, chiar nu inteleg. In legatura cu culoarea, eu i-as lasa asa cum ies, nu as aduga ceva care ar putea sa le modifice aroma.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.