Panettone (Cozonac Italian)

panettone

“Proiectul Panettone” pentru ca asa vom numi reteta de panettone a inceput inca din vacanta in Venezia, cand am mancat zi de zi cate o felie de Panettone la micul dejun si m-am indragostit iremediabil. Apoi, in aeroport, am cumparat o revista cu retete culinare numai pentru ca avea pe coperta un Panettone imens si arata minunat! Inauntru era si reteta pe care vi-o arat acum, care este destul de complicata, insa impreuna…ce nu reusim noi? Tocmai pentru ca este o reteta complicata si care se intinde pe 3 (da, trei) zile, am numit-o “proiectul Panettone” si este o reteta perfecta ca proiect de weekend sau acum, intre Craciun si Revelion 🙂

panettone

Asa ca, inarmata cu speranta (si putina groaza, pentru ca totusi…3 zile?!?!) am mers la iubitul meu LIDL, mi-am luat toate ingredientele si, lucrurile au decurs mult mai putin complicat decat mi-am imaginat eu intial 🙂 Impreuna vom face un Panettone atat de bun, incat nu veti mai cumpara cozonac niciodata! Reteta cere faina Manitoba, care este o faina de grau dur si pe care am inlocuit-o cu succes cu un amestec de faina Castello 000 pentru cozonac si faina Castello 650, pentru paine.

panettone

Ingrediente pentru 2 Panettone de 450g, 10 portii, diametru 12 cm
Dificultate mare, timp de preparare: 120 min, timp de coacare: 30 min

Ingrediente pentru maia (aluatul 1)
– 100g faina Castello 650
– 50g faina Castello 000
– 42g drojdie proaspata Euroferm
– 50ml apa calduta
Ingrediente pentru aluatul 2:
– 100g faina Castello 650
– 50g faina Castello 000
– 120 galbenus de ou (6-7 galbenusuri)
– 60h zahar tos Castello
– 100g unt Pilos, moale, la temperatura camerei
Ingrediente pentru aluatul 2:
– 100g faina Castello 650
– 50g faina Castello 000
– 120 galbenus de ou (6-7 galbenusuri)
– miezul de la un baton de vanilie Belbake
– 40g miere
– 100g unt Pilos, moale, la temperatura camerei
– 100g stafide Belbake
– 100g mix de fructe confiate Alesto
– 10g coaja de lamaie
– 10g coaja de portocala

Maiaua, sau aluatul de baza, este fundamental pentru Panettone si deci, trebuie sa ne asiguram ca folosim drojdie de foarte buna calitate, proaspat cumparata. Cernem intr-un bol cele doua tipuri de faina, punem deasupra drojdia rupta bucatele, turnam si apa si folosim o paleta sau o lingura de lemn pentru a le amesteca toate. Trebuie sa avem la final o bila de aluat, pe care o crestam in forma de cruce, o asezam intr-un bol incapator, o acoperim cu folie alimentara si o lasam la dospit timp de o ora si jumatate, intr-un loc caldut si uscat, la 24°C. Eu am asezat bolul in cuptor, cu lumina aprinsa. Dupa cele 2 ore, vom vedea ca aluatul si-a dublat volumul (acesta este un semn ca drojdia este buna) si mutam bolul in frigider, unde il lasam peste noapte.

panettone

panettone

Dimineata, scoatem bolul din frigider si il lasam 2 ore pe blatul din bucatarie, pentru a reveni la temperatura camerei. Punem apoi aluatul in bolul unui mixer, caruia i-am atasat carligul pentru framantare. Adaugam 120g galbenusuri, 60g zahar si amestecam bine. Cernem deasupra 100g faina 650 si 50g faina 000 si pornim mixerul 10 minute, la viteza mare, pana faina este complet incorporata si avem un aluat uniform si elastic. Incepem sa adaugam 100g unt, putin cate putin, cate o lingurita o data, pana tot untul este incorporat in aluat. Facem o bila de aluat si il mutam intr-un bol curat, unde il lasam sa dospeasca 2 ore, acoperit cu folie alimentara si asezat intr-un loc fara curenti de aer (repet, cuptorul cu lumina aprinsa este o varianta foarte buna). Dupa cele 2 ore, vom vedea ca aluatul a crescut din nou foarte mult. Dam aluatul la frigider peste noapte.

panettone

A treia zi, lasam aluatul 2 ore sa ajuga la temperatura camerei, apoi il mutam din nou in mixer, adaugam mirea, celelalte galbenusuri de ou, miezul de la batonul de vanilie, coaja de lamaie si coaja de portocala. Amestecam 10 minute, cu mixerul la viteza mare. Adaugam apoi zaharul si amestecam din nou. Cernem cele 2 tipuri de faina, amestecam alte 10 minute si la final adaugam fructele confiate si stafidele (pe care le tinem in apa calduta, in care punem o esenta de rom, cel putin 2 ore inainte, pentru a le rehidrata). La final, adaugam untul, tot putin cate putin, amestecand in continuu cu mixerul cu accesoriul pentru framantare. La final vom avea un aluat bine legat, foarte elastic. Mutam aluatul pe planseta de lucru, pe care o pudram foarte foarte fin cu faina, il intindem usor cu mana si il impaturim e cateva ori, pana avem 2 bile de aluat, pe care le asezam in formele pentru panettone. Daca folositi forme metalice, nu uitati sa le ungeti cu unt si sa le tapetati cu hartie de copt, care sa fie foarte inalta, astfel incat Panettone sa creasca si sa poata lua forma specifica. Lasam panettone sa creasca 7-8 ore sau pana isi tripleaza volumul. Facem o cruce in varful cozonacului, punem o lingurita de unt si dam Panettone la cuptorul incins la 180° 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii.

panettone

Dupa ce scoatem Panettone de la cuptor, ideal ar fi, daca mai avem rabdare sa ne intindem cu reteta sip e ziua numarul 4, sa il lasam sa se raceasca de tot, apoi sa trecem o frigaruie metalica pe la baza lui, astfel incat sa il putem tine atarnat cu fundul in sus o noapte intreaga. Acest pas ajuta ca panettone sa nu se lase si sa isi pastreze forma deja consacrata. Ca sa fiu foarte sincera cu voi, unul dintre cei doi cozonaci a fost devorat inca inainte de a se raci de tot. Probabil pentru ca, timp de 3 zile, toata familia mi-a dat tarcoale si erau toti foarte intrigati ce reteta pot face acolo, de tine 3 zile si 3 nopti, ca in povesti 🙂 Ei bine, chiar a iesit un cozonac de poveste, pe care chiar va rog sa va aventurati sa il pregatiti. Nu degeaba este atat de faimos in lumea intreaga…chiar e minunat!

panettone

panettone

panettone

Inainte de a va spune sa va petrceti frumos de Revelion, va mai spun ca la Lidl a inceput promotia LA MULTI ANI 2016 si gasiti toate accesoriile de care aveti nevoie pentru o petrecere dintre ani foarte reusita! Pe mine ma tenteaza foarte tare setul pentru Karaoke si sper ca si vecinii mei sa fie in asentiment cu mine 🙂

6 Comments

  1. liliana

    Dragă Teo, îmi place la nebunie Panettonele, atât de pufos si elastic, să-l tot mănânci! Dar, cum cel din comerț e plin de adaosuri( nu degeaba sta proaspăt si câteva luni), vreau sa îl fac acasă! Un pic ma sperie reteta, dar sunt hotărâtă sa o fac! Am doar o întrebare: in reteta originală, din revistă, era doar faina manitoba? Sau manitoba în amestec cu alta?
    Vreau sa o fac de Pasti, am şi faina manitoba, dar vreau sa stiu proporția. Iti mulțumesc mult!
    Ador blogul tău, mă inspira!

  2. Draga Teo, eu tot asa, am faina manitoba si nu stiu cum sa folosesc proportiile. Te rog sa ma ajuti.

  3. Făina Manitoba poate înlocui cu succes absolut toată făina folosită în rețeta de mai sus. Asta deoarece are cel mai mult gluten dintre toate făinile și astfel, aluatul suporta atât timpii lungi de dospire cât și greutatea ingredientelor. Încercați cu încredere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.