Bezele colorate – Bezele curcubeu

bezele colorate

Reteta de bezele este una dintre acele retete 100% sigure, pe care va puteti baza oricand aveti nevoie de ceva dulce, pentru ca, daca aveti un mixeru bun (sau o mana foarte bine antrenata cu telul) nu prea aveti cum sa dati gres! Iar bezelele curcubeu sunt atat de frumoase incat sunt perfecte pentru a decora orice tort sau prajitura, in special cele pentru copii. Eu le-am folosit pentru a decora Cheesecake cu mascarpone si ganache si, la final, tortuletul s-a transformat intr-un Candy Wonderland pe care toata lume l-a apreciat. Dar ce a contat si mai mult pentru mine decat faptul ca mi s-a spus ca e un cheesecake deosebit, a fost faptul ca toata lumea a zambit cand l-a vazut 🙂 Copii si oameni mari deopotriva, au zambit cu drag in fata unui tort plin de bezele curcubeu si asta cred ca spune multe!

bezele colorate

Puteti folosi si mai putine culori sau puteti face dungile de colorant foarte fine si dubtiri, astfel incat bezelele abia sa capete o tenta de culoare. Optiunile sunt nelimitate, numai voi si imaginatia voastra stiti cam cate modele de bezele curcubeu se pot face exact in lumea asta!

Ingrediente pentru 40 bucati:

– 120g albusuri (3 albusuri de la oua mari)
– un praf sare
– 170g zahar tos
– miezul de la un baton de vanilie
– ½ lingurita (cca 2ml) otet
– colorant alimentar gel

bezele colorate

Mai intai incingem cuptorul la 40°C, adica treapta 1. Daca aveti un cuptor clasic, pe gaz, il incingeti la cea mai mica temperature posibila si folositi o lingura de lemn pentru a tine usa cuptorului usor intredeschisa. Daca nu le coacem la o temperatura foarte mica, bezelele se crapa. Tapetam 2 tavi mari (eu folosesc tava de la cuptor) cu hartie de copt (folositi putina bezea pentru a fixa hartia de copt de tava). Batem apoi albusurile cu sarea, pana avem o spuma moale, apoi incepem sa adaugam zaharul tos, cate 2 linguri o data, amestecand foarte bine cu mixerul dupa fiecare transa de zahar. Spre final punem si miezul de la batonul de vanilie si otetul, amestecam cca 10-12 minute sau pana avem o bezea tare, care nu cade din bol cand il intoarcem cu fundul in sus. Pregatim un pos cu duiul rotund (sau fara dui, daca este pos de unica folosinta, ii taiem varful dupa ce il umplem cu bezea) si il intoarcem pe dos. Pictam dungi mai groase sau mai subtiri, cum dorim, cu diverse culori de colorant alimentar gel. Lasam 1 minut sa se intareasca, apoi intoarcem cu grija posul si il umplem cu bezea.

bezele colorate

Spritam bezelele in forma de lacrima, direct pe foaia de copt, lasand minim 2-3 cm intre fiecare. Dam tava la cuptor intre 90-120 min sau pana bezelele se desprind foarte usor de foaia de copt (timpul de coacere difera in functie de cuptor, eu am cuptor electric, am ales functia de caldura de sus si de jos, fara ventilatie si le-am copt exact 110 minute).

bezele colorate

Dupa ce se racesc la temperatura camerei, bezelele sunt crocante la exterior si foarte gumate in interior (din cauza otetului) si sunt absolut delicioase, pe langa faptul ca sunt atat de frumusele! Puteti sa le lipiti 2 cate 2 cu putina ciocolata topita sau dulceata sau le puteti folosi, asa cum am facut eu, pentru a decora prajituri sau torturi, cum e acest Cheesecake cu mascarpone si ganache de ciocolata. Sper ca v-au placut, eu va asigur ca sunt un succes in randul copiilor si oamenilor mari deopotriva!

bezele colorate

10 Comments

  1. Harabagiu Elena

    arata foarte bine

  2. Minunate!!! <3 De unde ai luat colorantul? Ce firma e? Dr. Oetker merge? Pup, merci!

  3. Alina

    Unde se gaseste colorantul alimentar gel si foile de napolitana pt vafe de la Vel Pitar? Multumesc

    • Buna, Alina 🙂

      Produsele Asevi se gasesc reteaua de hypermarket-uri CORA din Bucuresti si provincie (Bacau, Baia Mare, Cluj Napoca, Constanta, Drobeta si Ploiesti),in punctele din en-gross-uri (Doraly, Smart Flora, Smart Voluntari, Chirigiu, Apromatco, Piata de Gros, Nik Center, Dragonul Rosu),in reteaua de magazine: Economat, Issa Internet, General Nic, in magazinele de cartier din Bucuresti si imprejurimi.
      In afara Bucurestiului, produsele sunt distribuite de distribuitorii locali in magazine si la consumatorii finali (hoteluri, restaurante, firme de curatenie, etc).

  4. Alina

    Buna . Am si eu o intrebare:
    Unde se gaseste colorantul alimentar gel si foile de napolitana pt vafe de la Vel Pitar? Multumesc

  5. Buna, cum si cat timp se pot pastra bezelele? Am nevoie sa le fac de joi pentru sambata. Multumesc!

  6. Bună, Teo!
    Îți urmăresc blogul de ceva timp, pentru inspirație și imi place foarte mult. 🙂
    Am avut totuși o problemă cu bezelele. Am ornat un tort cu ele și l-am lăsat peste noapte la frigider. Bezelele s-au înmuiat, așa cum am citit ulterior că ar fi normal. Am înțeles că absorb umezeala. Ai idee ce truc aș putea folosi ca să nu se mai întample asta? Nu tot timpul se întâmplă ca tortul să fie mâncat imediat după ce e ornat. 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.