Gogosi umplute cu dulceata

gogosi umplute cu dulceata

Reteta de gogosi umplute? DA! De ce? Pentru ca s-a intors Saptamana Romaneasca la LIDL !!! Ca norocul ca Smantana Camara Noastra a ramas in gama permanenta Lidl si o putem cumpara oricand dorim, dar sufeream sincer dupa Carnatii la garnita si dupa Jumarele, dupa care orice roman in general si ardelean in particular…moare de drag! Si tot cu sufletul la gura asteptam si gemurile Camara Noastra, care sunt exact asa cum le pune Buni Sia: dulci, nu sa ti se strepezeasca dintii, dar dulci si bune, cu bucati de fructe intregi si, vorba lui Buni insasi: asa cum ar trebui sa fie!

gogosi umplute cu dulceata

Carnatilor la garnita le-am pus deja gand rau si urmeaza sa fac o fasole batuta zilele astea, numa buna de asortat cu ei, iar jumarelele merg perfect cu o ceapa rosie, de apa, asa cum ne-o pregatea bunicul meu: o spargea intr-un prosop curat si o strangea bine, cu un pic de sare. Nu mai pisca neam si era asa de aromata, de ne bateam pe ea. La propriu, eu si fratele meu ne bateam pentru fiecare imbucatura! Dar nu despre asta va spun azi, ci despre reteta pe care m-am gandit sa o pregatesc pentru a sarbatori Saptamana Romaneasca: Gogosi umplute cu dulceata! Gogosile cred ca sunt prezente in casele romanilor din cele mai vechi timpuri si pana azi, fiind un desert foarte accesibil, cu ingredient la indemana, usor de pregatit chiar si la tara. De fapt, cele mai bune gogosi din viata mea cu siguranta le-am mancat la tara, la Aschileu, facute tot de Buni Sia, dar prajite in tuci. Un vis! Noi facem azi reteta ei de gogosi si le umplem cu dulceata de zmeura, apoi le pudram cu un pic de zahar si…ne prefacem ca avem din noi 7 ani 🙂

gogosi umplute cu dulceata gogosi umplute cu dulceata

Ingrediente pentru 10 gogosi mari:
Timp de preparare: 30 min Timp de asteptare: 2 ore
Dificultate medie
– 500g faina Castello
– 40g drojdie proaspata Uniferm
– 60g zahar Castello
– 2 oua mari
– 50ml lapte Pilos
– 60ml ulei Promienna
– 5ml esenta de vanilie Castello
Pentru prajit si garnisit:
– 300ml ulei Promienna
– 200g dulceata de zmeura Camara Noastra
– 20g zahar pudra vanilat Castello

gogosi umplute cu dulceata

Amestecam mai intai drojdia cu zaharul intr-un bol, amestecand cu lingurita pana drojdia devine lichida. Cernem faina intr-un bol mare, facem o adancitura in mijloc si punem acolo amestecul de drojdie si restul ingredientelor. Framantam pana avem un aluat elastic, omogen, care nu se lipeste de mana sau de vas. Facem o bila de aluat si o lasam sa dospeasca in bolul acoperit cu un prosop curat, 2 ore sau pana isi dubleza volumul.

gogosi umplute cu dulceata

Intr-o tigaia sau cratita incingem 300ml ulei. Uleiul este bun pentru prajut cand aruncam o bucatica de aluat in mijloc si aceasta sfaraie. Intindem aluatul intr-o foaie de 2cm grosime si decupam forme rotunde, cu un pahar sau un inel pentru biscuiti. Prajim gogosile in ulei incins, la foc mediu spre mic, intorcandu-le des, ca sa se rumeneasca uniform. Atentie, nu incingeti prea tare uleiul, altfel se vor rumeni la exterior dar nu se prajesc la interior. Scoatem gogosile intr-o tava, pe servetel, pentru a absorbi excesul de ulei. Cand se racesc putin, le umplem cu dulceata folosind o seringa pentru patiserie sau un pos cu dui tip seringa. Daca nu aveti, nu e nicio problema, taiati gogosile pe jumatate si le ungeti cu un strat subtire de dulceata 🙂

gogosi umplute cu dulceata

La final, nu ne ramane decat sa le pudram cu putin zahar si sa fim siguri ca am facut suficiente pentru toata lumea, pentru ca…au tendinta sa dispara inainte de a se raci…#numazic!

gogosi umplute cu dulceata gogosi umplute cu dulceata

Si asa, de final, am pentru voi un mic CONCURS! Puteti castiga un voucher in valoare de 50 lei, valabil in oricare magazine Lidl din Romania, pentru cumparaturile voastre 🙂 Tot ce trebuie sa faceti este sa lasati un comentariu in care sa imi spuneti 3 produse din Saptamana Romaneasca pe care va doriti sa le incercati si de ce 🙂 Comentariul cel mai original va fi ales castigator pe 14 Martie! Da da, vreau sa citesc povestile voastre frumoase, amintiri despre mancarea din copilarie, o bucatica de sulfet romanesc!

gogosi umplute

26 Comments

  1. Balae Florenta- Carmen

    buna Teo!!! sunt la birou si astept sa se fac ora 16 ca sa dau fuguta la lidl, lista e pregatita: jumarele, muschiulet de porc afumat, lapte de capra 😀 gogosile tale mi-au amintit de copilaria la bunici si de minunatele gogosi facute de bunica pe iastaci si prajite in untura, tavalite in zahar sau rasfatate cu dulceata de gutuie si trandafiri. ciupeam de fiecare data cate o bucatita de coca cruda ca sa mananc si bunica se facea ca nu ma vede 🙂

  2. Teodorescu Mihai

    1-Rulada coapta de Ceptura
    2-Carnati la Garnita
    3-Crap din delta Dunarii
    Unicitatea produselor facute de oamenii locurilor dupa retete stiute numai de ei, fac ca aceste delicii sa concureze cu mult succes la festivaluri gastronomice internationale.

  3. Ce dodoloațe sunt, ptiu pe ele. ^_^ Teo, mare fan al Săptămânii Românești găsești și-n mine. Am să zic doar atât: smântână de 30%! 😀

  4. Maria

    Multumesc pentru reteta.Am printat-o si azi,desi e 8 martie(sau tocmai de aceea!) ,o voi pregati,sa-mi astept sotul cu gogosi,ca si lui ii plac.La multi ani,FEMEIE,MAMA,Sotie!

    • Multumesc mult, Maria! 🙂 Deocamdata sunt numai la stadiul de mama si femeie, dar cine stie…. 🙂

  5. Bihorean Nicoleta-Lucia

    Dulceață de afine perfecta pentru papanași,dar și clătite 😉
    Ciolan afumat dezosat…ce bună vă ieși ciorba de fasole boabe…adorata
    Sirop de mure…sau coacăze… Sau oricare…gustul copilăriei…și asa tot încercăm să renunțăm la sucurile cu acid și fără din comerț 🙂

  6. Anca Paduraru

    Am 3 produse pe care le-am incercat si le incerc de cate ori LIDL imi da ocazia (fac si provizii 🙂 ) 1. gogonelele murate – sunt asa cum trebuie, numai bune la casa omului 🙂
    2. bezelele – sunt cele mai bune bezele , imi amintesc de copilarie. Se topesc in gura si au o textura foarte cremoasa.
    3. dulceata de visine atat de buna cu ale noastre clatite 🙂

  7. Multumesc tare mult!

  8. dumitrescu raluca

    in primul rand as vrea sa incerc ciolanul de porc condimentat,jumarelele si cormnuletele fragede cu magiun ,toate ,dar toate imi aduc aminte de copilaria mea dar mai ales de bunica mea draga ,care desi statea in acelasi sat eu spuneam ca merg la bunica in vacanta ,eram atat de rasfata cum nu se putea ,facea o fasole cu ciolan ,condimentata si putin iute cum nu am mai regasit acel gust oricat am cautat si la cine am mancat ,gustul iti ramane intiparit si il cauti oriunde ,apoi cornuletele facute cu osanza ca la tara bineinteles ,puse pe ziar dupa ce erau scoase din cuptor si ingropate in zahar asa calde ,un gust al copilariei pe care nu-l poti uita niciodata si nu as vrea sa-luit cate zile oi avea

  9. Marius Bugi

    Prima data o caisata..deoarece imi e pofta ! apoi as manca o fasole cu ciolan deoarece caisata imi face pofta de mancare ( si nu am mai mancat de multa vreme o fasole cu ciolan buna )si apoi as gusta branza fermentata Horezu pentru ca nu stiam de ea 🙂

  10. Anca Andrica

    nici nu stiu daca o sa ma crezi dar o sa iti scriu oricum noi am luat in concediu la mare un borcan urias de carne la garnita asortata cu carnati si bineinteles jumari asta in august prin 90 si ceva pe un drum Deva Mangalia cu trenul deci iti imaginezi ce legati eram de “porcariile” noastre oricum imi amintesc cu drag cum mamcam seara din pachetul de acasa. Deci aceste 3 produse si smantana Camara Noastra imi sunt cele mai dragi in saptamana aceasta.

  11. ristea mariana

    Foarte bune gogosile si toate produsele voastre

  12. Aurelia

    Afinata 🙂
    Fasole cu carnati 🙂
    Prajitura cu nuca 🙂

    De ce? Pentru ca-mi amintesc de zilele petrecute la tara 🙂

  13. gabriela

    Mmmmm mmmmm și mamă mamă ce delicioase și apetisante gogoșile tale, exact ca cele cu care ne alinta bunica în copilărie. Am pus gând rău cârnaților la gârnița care ar merge perfect cu o varză și o smântână 30% grăsime, asta ca să nenorocim colesterolul bine de tot asortat cu o mamaliguta. Și ca să fie treabă treabă ne mai tratam și cu un desert pe măsură cu niscaiva cornulețe fragede cu magiun de prună… O masă copioasa ca pe vremea când trăiau bunicii și ne răsfățau week-end-urile, ei nouă și noi lor. Frumoase amintiri și săptămână asta românească la Lidl nu a făcut decât să ne aducă aminte de momentele și bunătățile copilăriei și parcă de inocență cu, care priveam totul

  14. Ghita Lizica Elena

    Imi doresc sa cumpar de la voi in saptamana romaneasca-carne la garnita si jumarele deoarece imi amintesc de copilaria mea cand mergeam la tara la bunica iar ea iarna dupa ce taiam porcul,baga carne la garnita din care scotea de fiecare data cand mergeam in vizita si facea jumari care aveau si carne si imi placeau enorm.Chiar imi este dor de acele vremuri!!!Al 3 lea produs pe care il voi mai incerca cu siguranta este punga cu saratele cu telemea care ma duc cu gandul la mama mea care le prepara f.bune.Sant sigura ca toate produsele romanesti sunt delicioase ale voastre ca toate celelalte de altfel!!!Tineti-o tot asa-sunteti cool!!!

  15. Nicolae Doina

    Mi-e dor de carnea la gârniță !Am fost acum ceva ani buni la mare cu prietenele și cu copiii și una din prietene avea ce credeti ,carne la gârniță.mi-a pl atât de mult ca nu mi- a mai tb nimic altceva și de atunci am rămas cu gustul și cu amintirea !Tot atunci am băut și suc de pin și gogoși făcute de mamă ei.Am uitat să va spun ca pritena mea e din Nasaud iar mamă ei nu mai este .Mi-ați tzit niște amintiri f plăcute ,multumesc

  16. Gheorghe Maria Corina

    Buna ziua
    pentru saptamana urmatoare vreau sa cumpar de la Lidl ciolan dezosat afumat,sa fac o ciorbita de fasole.
    M-am gandit si la un desert simplu gris cu lapte,imi cumpar un borcan de dulceata de capsuni si unul de afine pentru a savura grisul cu lapte,si a retrai gustul copilariei.

  17. Carmen

    Saptamana Romaneasca e preferata mea, in primul rand pentru minunatele bezele, le ador pur si simplu, as manca zilnic si fara masura :). Bezele sunt preferatele mele inca din copilarie, imi aduc aminte de zilele cand tata se intorcea de la cumparaturi, dar niciodata fara bezele. De ceva timp am descoperit si dulceata de visine care are acelasi gust si aceeasi aroma ca cea preagatita de mama mea, ma bucur cand gasesc in magazinul LIDL, pot sa spun ca mi-am facut ceva rezerve dar care se termina la fel repede. O folosesc dimineata la micul dejun, la clatite, prajituri, e preferata mea. Si nu in ultimul rand fasolea cu carnati, fiind foarte ocupata si incepatoare in bucatarie, fasolea de la LIDL e perfecta, cand am pofta e mult mai simplu si practic si are un gust foarte foarte bun.

    Teo , am incercat gogosile umplute cu dulceata de visine, sunt super bune.Data viitoare incerc si cu zmeura.

  18. Schuster

    Ciorba de vacuta,Carne de porc la garnita, vin Pelin rosu de Urlati

  19. Imi doresc sa incerc jumarele, pentru ca imi aduc aminte de cum le pregatea bunica, branza fermentata Horezu, pentru ca sunt o impatimita a branzeturilor traditionale, si fasolea cu costita afumata, pentru ca ador cum o pregateste mama si sunt curioasa sa o gust pe cea de la Lidl.

  20. Radu Monica

    Draga Teo. Multumim pentru minunatele tale retete si pentru ca le impartasesti si noua. Foarte buna initiativa celor de la Lidl de a introduce in oferta lor produse romanesti. Tin sa le multumesc pe aceasta cale. Produsele sunt de calitate. Acum sa revenim la concurs: As dori sa incerc smantana 30 % grasime, dulceata de visine si afinata. Cu smantana si dulceata as face niste papanasi buni dupa reteta preluata de la tine si dupa atata truda eu zic ca ar merge si un paharel de afinata, ca de vorba aceea: dupa munca si rasplata. Sa avem pofta buna, ca produse de calitate avem!!!

  21. Ionita Adriana

    Copilarie, copilarie, cu zilele tale senine si fara nori.
    Imi amintesc zilele in care imi petreceam vacantele la bunici. Nu stiam pe atunci ca inseamna grijile iar fiecare zi era prilej de bucurie, joaca si zambete. Bunicii mei au fost si sunt niste oameni minunati. Timpul mi i-a lasat , pentru a ma bucura in continuare de ei iar impreuna cu ei ma simt din nou copilul vesel de alta data. Alaturi de ei, timpul se intoarce cu ani in urma pentru a-mi aminti frumoasele zile ale copilariei. Doar un singur bunic timpul mi l-a rapit, insa amintirea lui va fi mereu vie in mintea si sufletul meu.
    Bunicile mele imi faceau cele mai gustoase prajituri atunci cand imi petreceam vacantele la ele: salam de biscuiti, prajitura cu visine si cornulete. As dori sa incerc aceste prajituri de la Lidl, pentru a-mi aminti de copilarie. Bunicile mele nu mai fac atat de des aceste prajituri, insa stiu ca atunci cand le fac, sunt la fel de bune ca cele pe care le mancam in copilarie.
    Copilarie, copilarie, cu zilele tale senine si fara nori si cu prajiturile tale dulci…

  22. Persida

    Dimineata pe racoare
    O caprita mititica behaie si sare 🙂
    Dar ce mancam noi oare?
    Caprele si oile ne dau noua laptele 🙂 (Lapte de capra 3.5%)
    Bun si delicios langa o strachina cu gogosi 🙂 (vedeti reteta lui Teo) + (Castron ceramica, 16 cm)

    Tot din lapte, sus la stana
    Ciobanii fac si-o branza buna (Branza fermentata Horezu)
    Pui pe paine niste slana, tai si-o ceapa langa ea
    Si niste Carnat la garnita, ioi ce le-as manca.

    Asta-i pranzul de la Lidl
    Asta-i pofta ce-am avut
    Uite-n rime cate-am scris
    Iar la Teo-n concurs m-am inscris 🙂 (ieeeei)

    • Felicitari, Persida, ai castigat voucherul!! Multumesc mult pentru comentariu, mi-a mers pana la suflet 🙂

  23. denisa

    Buna Teo

    oare pot folosi si drojdie uscata?:( si cum sa o pregatesc? mersi! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.